Spadek ceny wystąpi wtedy jak ktoś zechce sprzedać po niskich cenach. Ten kto sprzedał za bezcen to niech nie biadoli że stracił. Dałem dziś zlecenie kupna. Małe ilości ale nie spodziewałem się, że tylko 2 akcje z całej puli zostaną zrealizowane. Kto sprzedaje 2 akcje jak same koszty transakcyjne wyniosą wartość jednej akcji? Na takich transakcjach gdzie handluje się jedną akcją albo dwiema akcjami się nie zarabia. Później całe zlecenie zostało zrealizowane ale nie zawsze tak jest. Jest to ewidentny dowód manipulacji kursem o czym mowa w innych wpisach. Przy tych cenach jest szansa, że za rok, może za 2 lata albo za 3 lata, wartość akcji wzrośnie o 100% i znów będzie po 12 zł. Jest to pewna inwestycja o ile coś tam po drodze się nie wydarzy jak totalna wojna z Rosją.
Dla porównania obejrzałem sobie sprawozdanie konkurencji czyli Stalprofil SA. U nich też spadek zysku o 90%, u Bowim to nawet 95% ale skala zbliżona. Ciekawostką jest to, że 1/3 akcji należy do załogi w tym do związków zawodowych. Jakoś nie pozbywają się akcji.
Na prawie 20mln akcji Bowim SA, w obrocie co dziennie jest jednak mały ruch. Kilkanaście tysięcy akcji może zepchnąć kurs o 10% co dziennie. Jeśli uznamy, że do dyspozycji w obrocie jest 20% wszystkich akcji to jest to prawie 4mln akcji a przehandluje się tylko 5000-10000 może 20000akcji.