Mamy dzisiaj rekord kursu akcji co będzie dalej nie zna nikt przyszłości ważne że za kilka dni posiadacze akcji uzyskają prawo do dywidendy . Pozdrawiam akcjonariuszy
Dnia 2023-08-11 o godz. 09:53 ~ja napisał(a): > Dnia 2023-08-11 o godz. 07:38 ~Inw napisał(a): > > Sprzedałem że względu na wejście funduszu Marschall który podbija żeby zaraz grać na spadki. > > Większej ciekawostki dawno nie słyszałem. Może kolega poczyta na czym polega krótka sprzedaż.
Co za kretyn pisze że "krótka sprzedaż polega na podbijaniu by grać na spadki" :))))
ale to tak dokładnie działa, fundusz grający na spadki stara się wywindować cenę na maksa zanim sam puści akcje w obieg (czyli wejdzie w shorta). Pozwala to im jak najdrożej sprzedać, a potem jak najtaniejsz odkupić.
Podziwiam wiedzę niektórych "miszczów" parkietu. Coś mi się wydaje, że fundusz na Kętach nieźle umoczył. Pożyczali po około 700 zł aby oddać musieli odkupić wyżej. Plus prowizje dla właściciela akcji, biura maklerskiego, chyba słabo wyszło. https://businessinsider.com.pl/gielda/co-to-jest-krotka-sprzedaz/evve33c
Wyprzedaż przed dd trwa w najlepsze. Trzeba było sprzedać wcześniej. 850 nie doczekasz a potem to już obcinka. Byle chociaż odrobiło połowę dywidendy to byłoby ok