Drugie miejsce w rankingu drożyzny zajmuje chemia gospodarcza, która zdrożała średnio o 24,6 proc. rdr. W dwóch poprzednich miesiącach wzrosty wyniosły odpowiednio 34,6 proc. i 32,6 proc. Autorzy raportu argumentują, że firmy dostarczające te produkty w ostatnim roku tylko nieznacznie podnosiły ceny, ponieważ miały duże zapasy. Jednak od stycznia 2023 roku zaczęły się one wyczerpywać, a nowe materiały i surowce okazały się znacznie droższe.
Czytaj więcej na https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-nowe-dane-o-cenach-w-sklepach-w-lipcu-potaniala-tylko-jedna-,nId,6968757#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Człowieku! Szczerzysz zęby w uśmiechu z powodu drożyzny??? Gdzie Ty masz serce??? Ledwie wczoraj dzwoni do mnie kuzynka z Warsiawy. Zawsze byłam z niej dumna, bo jako jedynej z rodziny powiodło jej się w dużym mieście. Nawet jako wzięta sprzątaczka tam na swoim była! Ale tym razem coś głos smutny miała, no to pytam, czy cuś nie stało, a ta mi ledwo wydukała: "Musiałam zamknąć interes!". "Mateczko!", aż złapałam się za głowę, "Dlaczego?", zapytałam z niedowierzaniem. "Ceny środków czystości tak wystrzeliły w górę, że musiałabym dopłacać do biznesu! A klienci nie przystali na podwyższenie stawek! I zamknęłam biznes, inaczej bym splajtowała w trymiga!", wykrzyczała mi do słuchawki prawie łkając. Widzicie, co się dzieje? Nie tylko ludzie trzymają się z kieszenie z powodu drożyzny, ale całe biznesy padają jak muchy! Bo jak drogo, to nikogo nie stać! I kto będzie kupował wtedy w sklepach, no kto???
Bo żem szczerze zatroskana o Waszą inwestycyję. I dlatego te życzliwe opinie tu skrobię. Niezamożna ze mnie kobieta, to i nie chcę, byście i Wy zbiednieli. Takie dobre mam serduszko! Ale całe szczęście me słowa przestrogi nie trafiają w próżnię, co widać po kursie i nieuchronnej 10tce na horyzoncie. Więc zawsze jakiś zapobiegliwy inwestor na czas podejmie dobrą dla siebie decyzję.
Ejże, strach to zdrowe uczucie. Pozwala się wycofać przed nadchodzącym nieszczęściem! Kto się boi, ten nie ryzykuje. A ryzyko to straty! Patrzajcie tylko na te batoniki sprzedażowe... Czyżby ktoś coś wiedział, coś niepokojącego? I chciał zawczasu pozbyć się papiera póki cena godziwa? Kto wie? Kto wie?
Tak, tak rzeczywiście ktoś już wie, chemia gospodarcza wzrosła w kwietniu 28% rdr, w maju 32,6%, w czerwcu 34,6%, dlatego właśnie prezes już w czerwcu ogłosił w komunikacie, widząc wyniki sprzedaży i zyski, że będzie rekordowa dywidenda. Naganiaj dalej, zawołaj jeszcze kolegę welo.