• Link do spotkania Autor: ~Kar [195.117.29.*]
    https://ccgroup.clickmeeting.com/arctic-paper-wyniki-2q-2023-inwestorzy/register
  • Re: Link do spotkania Autor: ~Alex [88.156.128.*]
    Dzięki - jak to w ogóle znalazłeś ten link>?
  • Re: Link do spotkania Autor: ~Robert [31.182.151.*]
    Czy może wiecie w jakim języku prowadzone jest spotkanie?
    Czy szwedzki tylko czy..?
  • Re: Link do spotkania Autor: ~Kar [89.64.18.*]
    Napisałam do Biura relacji inwestorskich. Szybko odpisują.
  • Re: Link do spotkania Autor: ~KOŃ [193.238.66.*]
    I jakie są Wasze odczucia po webinarze?
  • Re: Link do spotkania Autor: ~Fubik [188.147.100.*]
    Zadałem dwa pytania, jedno niestety nie zostało dopuszczone do głosu a dotyczyło tego czy zarząd rozpatruje możliwość wystąpienia ujemnych wyników Rottnerosa w Q3 lub Q4 a pytałem gdyż segment celulozy jest pod mocna presją a na któryś z tych kwartałów przypadają remonty i przestoje co generuje spore one-offy na wynik

Ogółem powtarzane były tezy, które słyszymy od dawna czyli ożywienie możliwe im bliżej końca roku. Dla mnie pozytywne było to, że firma wygenerowała dodatni wynik i przepływy operacyjne w sytuacji gdy połowa firmy nie pracuje bo moce na poziomie 55% to ogromna nadwyżka kosztów stałych narzucona na ceny koszt wytworzenia wyrobu gotowego - dyscyplina kosztowa jest tu najwyższej klasy. Poprawa koniunktury i wyniki urosną skokowo.
    Mam trzy spostrzeżenia.
    1) nie jest tak źle jak pokazuje to kurs. 3q będzie jeszcxe ciężki ale wspomoże go tańszy surowiec a 4q zauważalne są napływające zamówienia.
    2) doradca firmy - doradził aby 5 dni przed wynikami poinformować rynek o niższych od oczekiwań wyników::: dziwne, zazwyczaj firmy podają +- od swoich danych z poprzednich okresów ale problem jest gdzie indziej. Nikt nie analizuje oczekiwań biur maklerskich (mówił to prezes) zatem np. 50mln netto w 3q będzie znów poniżej czy zgodnie czy powyżej, jak to określają?
    3) doradca nie zaleca im skupu akcji własnych ze względu na niską płynność...A teraz przy "wysokiej" płynności kurs mimo wypłaty 14% dywidendy i c/wk 0.6 przy c/z 3.3 (po pół roku) jedzie jak na bankrucie... Dziwne chyba firmie i właścicielowi też powinno zależeć na kursie?
    Mam dość mieszane uczucia co do intencji zarządu względem kursu. Podajemy komunikat o wyraźnie negatywnym wydźwięku a jednocześnie podkreślamy na konferencji że wyniki są dobre a na tle rynku wręcz rewelacyjne.
    Szkoda ze nie akcentują sukcesów a nadmiernie uczciwie komunikują trudności.
    Między czasie spłacono olbrzymie zadłużenie... ( nie pamiętam komunikatów).
    Dziś gotówka + zapasy + należności przewyższają wycenę rynkowa ???
    Moze kiedyś doczekamy się wyceny jak na wielu spółkach c/z 10-15.
  • Re: Link do spotkania Autor: ~2znaki [82.177.158.*]
    Fubik, też bym twojego pytania nie dopuścił. Rottneros ma swój własny zarząd, własny ład korporacyjny i własne konferencje. W warunkach szwedzkich to samodzielna firma, Arctic tylko kupił udziały w momencie dekoniunktury, czego mu wielu szwedzkich akcjonariuszy Rottnerosa nie może wybaczyć.
    A tym czasem znów paniczna wyprzedaż przed "bankructwem".
    Dzień za dniem doskonale widać jak spółka jest mało "plynna" :)
    Nieubłaganie w kierunki 10, dwa dni przerwy i powrót do spadków...
    Dziś ile -3 -4 czy więcej?
  • Re: Link do spotkania Autor: ~Ja [31.182.151.*]
    Oj jak wspaniale.ktos.sie zlitowal i postawił zlecenie kupna po 15.32.
    Nikt inny nie chce tych akcji :)
    Może ktoś się jutro lituje po 15
  • Re: Link do spotkania Autor: ~obserwator [188.146.106.*]
    Jaki dzień takie i zlecenia kupna. Aktualnie większe paczki kupowane po 15.32 zł.
  • Re: Link do spotkania Autor: ~Ja [31.0.94.*]
    To nie dzień..
    Jaka spółka i akcjonariat takie zlecenia :)
    Przypomnę tylko.ze akcjonariusze zgarnęli 180mln dywidendy a kurs od tej pory 30% niżej i brak chętnych.
    Ja tam widzę ciągłe dołowanie kursu i skupowanie po niskich kursach.
  • Re: Link do spotkania Autor: ~Ja [31.0.73.*]
    Skupowanie???
    Wywalanie bez względu na cenę!
    Wyniki za 3q znów.beda poniżej oczekiwan rynku i dużo niższe.r/r więc szanse na wzrost zerowe.
    Właściciel i zarząd nie dokupił.zadnej akcji mimo olbrzymiej dywidendy.
    Na chwilę obecną pampersy spanikowały :)
  • Re: Link do spotkania Autor: ~Ja [31.0.73.*]
    Dopóki właściciel lub zarząd nie zaczna kupowac akcji (bo skupu nie oglosza) to kurs będzie jechał dalej w dół.
    Ta spółka nigdy nie była wyceniana godnie (zeszły rok 600mln to spokojnie kapitalizacja 5mld a tu nawet 1.5 nie bylo). Teraz lepiej nie będzie a rynek widząc że brak popytu więc woli pozbyć się gniota bo kto ma go odkupić wyżej.
    Smutnie, nielogiczne że taka spółka kosztuje 1mld ale ...
    Dziś pożegnamy 15zl.
    Jedni sprzedają a inni dalej kupują. Koniec roku pokaże kto miał rację.
[x]
ARCTIC 0,69% 8,70 2025-10-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.