Witam wszystkich wytrwałych, co mocno trzymają papier tych którzy dokupują bo wierzą w Spółkę oraz troli spadkowych, w tym najaktywniejszego ostatnio niejakiego pana Obserwatora, bo paradoksalnie dzięki wam nie tylko kurs nie spada, ale pomału pnie się do góry. Dobry raport za pierwsze półrocze może dać paliwo i siłę do kierunku północnego kursu. Wytrwali będą zarobieni.
lepszego trolla od ciebie i Sss to nie ma. Ten zjazd z ponad 4 zeta na 3,50 to jest twoim zdaniem wzrost? Wyniki będą kiepskie i tu chyba nikt nie ma wątpliwości...
Jeśli nikt nie ma wątpliwości jakie będą wyniki to znaczy, że są już w cenach. Pytanie jest nie czy będą dobre czy złe ale czy lepsze czy gorsze od konsensusu.
Masz racje często to właśnie przyjęty i opublikowany konsensus pozwala rynkom zająć właściwą perspektywę spojrzenia. Ale tutaj nikt go nie określił a tym bardziej nie podał do publicznej wiadomości. Dlatego stwierdzenia, że wyniki będą złe można kolokwialnie wyrzucić do kosza braku wartości wypowiedzi. Ja dla własnych potrzeb określiłem taki wewnętrzny konsensus wyników finansowych za 2Q23. Dla mnie ma on być moim własnym punktem odniesienia i drogowskazem do celów własnej oceny.
Dla Was przypomnę wyniki PCC Exol za okresy porównawcze trzech ostatnich lat
Przychody ze sprzedaży 1Q21 - ok. 187 mln PLN 1Q22 - ok. 297 mln PLN 1Q23 - ok. 281 mln PLN 2Q23 - .................
EBIT 1Q21 - ok. 15 mln PLN 1Q22 - ok. 49 mln PLN 1Q23 - ok. 27 mln PLN 2Q23 - .................
Przypomnę, że 2022 rok był wyjątkowym rokiem zwłaszcza w okresie pierwszych 3 kwartałów ceny produktów sprzedawanych przez Spółkę były bardzo wysokie a poziom rentowności operacyjnej był pochodną braków podażowych w danym asortymencie na rynkach europejskich. 4Q22 roku to już początek powrotu "do normalności" podaż wzrosła a wraz z nią spadły ceny i efektywne marże. Rok 2023 to wysoki poziom inflacji realnej, wysokich stóp procentowych i w większości krajów Europy spadek realnego dochodu co razem równa się spadkowi produkcji przemysłowej co potwierdza wskaźnik PMI.
Do tego warto podkreślić że przemysł chemiczny był słaby i nadal jest na niezadowalającym poziomie. Spółka ma duże zasoby finansowe co jest na plus jak i oczekuje na ukończenie nowej fabryki, jeśli się nie mylę to w tym roku.
Pozdrawiam cierpliwych!!
Z przebiegu niniejszego wątku wynika jakoby za 2023Q2 Spółka miała przynieść straty, siakieś -500mln zł, jak Azoty. No ja jednak nie jestem aż takim pesymistą i obstawiam, że Spółka wyjdzie cokolwiek na plus i przyniesie jakieś zyski. Zobaczymy, zobaczymy, obym ja się nie mylił, a Wy abyście byli w błędzie. ;-)
@Max przyjacielu tutaj to poleciałeś po bandzie, nie nadążam za Twoim wywodem :)
Nie będzie żadnych strat ale nie będzie też takich zysków jak w 2022 roku. Rok 2022 to takie zdarzenie jednorazowe przy obecnych zdolnościach wytwórczych PCC Exol. To wielki sukces Spółki, że wykorzystała ona ten okres z wielką korzyścią dla siebie. Chodź w tym przypadku wyniki roku 2022 stanowią bardzo wysoką bazę porównawczą do roku 2023 i stają się swoistym "przekleństwem" dla odbioru rynkowego. Ale ja patrzę na to inaczej. Spółka w 1Q23 prawie wręcz podwoiła zysk z 1Q21 (ok. 27 mln PLN w relacji do ok. 15 mln PLN). Nie jest to tylko efekt wzrostu rentowności operacyjnej ale i zwiększenia mocy produkcyjnych - ale to wzrost o prawie 100%!
Dla mnie konsensusem będzie wynik 2Q23 na poziomie: przychody ze sprzedaży ok. 285 mln PLN i zysk operacyjny ok. 26 mln PLN. Wszystko powyżej będzie dla mnie in plus, wszystko poniżej in minus.
To był taki żarcik, skierowany głównie do forumowych troli i narzekaczy. Niech mają, niech się nacieszą, niech znajdą ujście swojej frustracji. Osobiście oczywiście nie wierzę w to, aby tu były straty za 2023Q2 ale zaniżony konsensus (forumowy, a jak słusznie zauważyłeś, innego nie ma) powinien dać pozytywną niespodziankę wobec ogłoszonych rzeczywistych zysków, jakiekolwiek by one nie były (oczywiście zakładając, że będą jednak dodatnie).
No właśnie próbowałem wyjaśnić, że sformułowanie "kiepski" jest bardzo względne (czyli, zależy względem którego okresu jest porównywane). Widzę jednak, że moje starania były daremne i nie zostałem zrozumiany. Wypada mi już tylko pogodzić się z tym faktem.