@Max
Masz racje często to właśnie przyjęty i opublikowany konsensus pozwala rynkom zająć właściwą perspektywę spojrzenia. Ale tutaj nikt go nie określił a tym bardziej nie podał do publicznej wiadomości. Dlatego stwierdzenia, że wyniki będą złe można kolokwialnie wyrzucić do kosza braku wartości wypowiedzi.
Ja dla własnych potrzeb określiłem taki wewnętrzny konsensus wyników finansowych za 2Q23. Dla mnie ma on być moim własnym punktem odniesienia i drogowskazem do celów własnej oceny.
Dla Was przypomnę wyniki PCC Exol za okresy porównawcze trzech ostatnich lat
Przychody ze sprzedaży
1Q21 - ok. 187 mln PLN
1Q22 - ok. 297 mln PLN
1Q23 - ok. 281 mln PLN
2Q23 - .................
EBIT
1Q21 - ok. 15 mln PLN
1Q22 - ok. 49 mln PLN
1Q23 - ok. 27 mln PLN
2Q23 - .................
Przypomnę, że 2022 rok był wyjątkowym rokiem zwłaszcza w okresie pierwszych 3 kwartałów ceny produktów sprzedawanych przez Spółkę były bardzo wysokie a poziom rentowności operacyjnej był pochodną braków podażowych w danym asortymencie na rynkach europejskich. 4Q22 roku to już początek powrotu "do normalności" podaż wzrosła a wraz z nią spadły ceny i efektywne marże. Rok 2023 to wysoki poziom inflacji realnej, wysokich stóp procentowych i w większości krajów Europy spadek realnego dochodu co razem równa się spadkowi produkcji przemysłowej co potwierdza wskaźnik PMI.