Jak obstawicie? Raczej bez szans na więcej. Zreszta nie podawaliby szacunków gdyby miało być więcej. Wyniki poniżej 30 mln to już w ogóle spalowalyby chwilowo kurs. Niewiele wiadomo jak z kosztami, wiec sporo wróżenia z fusów. Roczne wyniki 200-250 mln zł wydają się bardzo prawdopodobną bazą. Co jest wynikiem bardzo dobrym. Dla rynku oznaczałoby jednak pewnie konsolidacje na tych poziomach, oczekiwanie na pierwsze wzmianki o poprawie kosztów i wyników.
W spółce otrzymującej dywidendę, zgodnie z art. 42 ust. 3 UoR, dywidenda stanowi przychód finansowy ujmowany w rachunku zysków i strat, który jest księgowany w momencie otrzymania dywidendy.
No ale nie zobaczysz tego w raporcie skonsolidowanym, dywidenda zostanie wyeliminowana korektami konsolidacyjnymi. Dywidenda będzie widoczna w sprawozdaniu jednostkowym Arctic Paper SA ale nikt na to nie patrzy bo akcjonariuszy interesuje sprawozdanie skonsolidowane przygotowane według MSSF.
Jakie to ma wszystko znaczenie... Firma zaraportowała że zarobiła około 70 mln w kwartał przy kapitalizacji 1mld i spada jakby ogłosiła bankructwo. Na bananie fundamenty nie mają znaczenia, cały czas kombinacje wały i jazdy spekulantów wspieranych przez wielu insiderów odpowiednimi komunikatami (oczywiście legalnie - a to umowa o współpracy a to espi o planach wydania gry za rok itd.) Tu po 1h firma zarobi około 120-140 mln netto a spada jakby poniosła taką stratę, Ponadto w dwa miesiące wolumen to ponad 7mln akcji żaden z funduszy nie raportował zmian - wyjątkowo bogaci Kowalscy inwestują w tę spółkę, podobnie jak wcześniej przy wzrostach.
Ja już od wczoraj jest poza ale nie ukrywam bili mnie wkurza takie upodlenie dochodowej spółki a jednocześnie windowanie kursów wielu balonów bez zysku.
No, zarobić w kwartale 2 to zarobi z 30 milionów. Jasne, że to boli, mnie też boli że nie kasowałem się na górkach i obecnie mając średnia zakupu 14 zł zaczynam dochodzić do zerowej wyceny instrumentu aczkolwiek nie porzucam wiary w spółkę. Jak dla mnie jest to spółka na długotermin, wierzę w wycenę 40-50 zł w horyzoncie do 5 lat.
Kurs znajduje się już w absurdalnym miejscu. Wykazałabym większe zrozumienie gdyby podali informację o stracie, a tutaj mowa o zysku i panice na kursie.
Też rozważałem powrót ale nie wiem, patrząc na to co robią z kursem to przyznam szczerze że nie odważę się. szkoda (o tym pisałem już kilka razy) że zamiast dywidendy nie zdecydowano się na skup, 180 mln można było skupić np. 8mln akcji po 22zł a tak dywidenda zgarnięta a kurs uwalony i taki to sens inwestowania w spółki dywidendowe... Co śmieszniejsze zobacz że właściciel zgarnął tyle kasy i ani kilku % nie reinwestował...
To była fajna spólka, po tym zjeździe i postawie zarządu (w mojej opinii bardzo negatywnej - ostatnia publikacja) ciężko będzie wrócić na ścieżkę wzrostów.
Tym bardziej że wyników z 2022 nie powtórzy a i wtedy nawet nie dała rady osiągnąć wyceny =wk i zbliżonej do rekomendacji.
Arctic w tym roku i poprzednim zarobi łącznie tyle ile wynosi jego kapitalizacja. Może troszkę mniej. I to jest jak najbardziej realny, gotówkowy zysk. To nie jest normalna sytuacja. Trudno powiedzieć co tu się dzieje. Ktoś sprzedaje na potęgę, ale nie tak żeby dostać możliwie najlepszą cenę, ale tak żeby obniżyć kurs. To też nie jest normalne. To musi być element jakiejś większej rozgrywki.
Tu się dzieją takie dziwne rzeczy, że trudno zgadnąć co będzie dalej. Jaką w tej sytuacji przyjąć strategię? Ja nie wiem, dlatego nic nie robię i obserwuję. Może komputery będą dalej cisnąć kurs w dół, a może nagle ktoś przestawi wajchę i komputery zaczną cisnąć w drugą stronę.
Ale co dałby akcjonariuszom skup akcji własnych? Jeśli nie w celu umorzenia to absolutnie nic. Tutaj potrzebne są dalsze inwestycje np w sektor eko opakowań
Skup oczywiście przez firmę w celu umorzenia! Co dała akcjonariuszom dywidenda ? 10, 20, 30 % straty po odcięciu :)
Na inwestycje zostało z zysku z tamtego roku i 1q tego tyle że obdzieliłbyś tym jeszcze kilka spółek z mwigu ale to nie istotne, tu ważne że zysk był mniejszy... lepiej gdyby strata była mniejsza :0
Skup dałby tyle że a) wygenerowany popyt którego tutaj brakuje b) pokazałby że spółce zależy na wartości c) i że widzi, że jest tanio d) zwiększyły wartość spółki na akcje e) i ostatecznie free Flow.
Dzięki, już nie chciałem pisać oczywistych rzeczy ale może to i potrzebne. Dywidenda dała tyle że przetransferowano blisko połowę zysku dla właściciela, I tak ani na inwestycje ani na zebranie wycenianych 0,5wk akcji.