• Import węgla rośnie Autor: ~LOGISTYKA [178.238.250.*]
    Import węgla rośnie, a nasze kopalnie duszą się własnym węglem

W miesiącach styczeń-maj bieżącego roku sprowadzono kolejne 9 milionów ton węgla z zagranicy, podczas gdy w tym samym okresie roku 2022 było to "tylko" 5 milionów ton.

Importerami są podobno spółki Skarbu Państwa. Wszystko to w sytuacji, gdy węgiel wydobyty przez polskie kopalnie wciąż nie został odebrany.

Spółki energetyczne importują tanią energię i na niej zarabiają, a jednocześnie otrzymują rządowe dopłaty, które mają im rekompensować straty z tytułu utrzymywania niższych cen dla odbiorców, co uważam za skandal. Gdyby przeliczyć skalę importu energii na ilość węgla potrzebnego do jej wytworzenia, byłoby to około 3 milionów ton "czarnego złota".

https://www.wnp.pl/gornictwo/import-wegla-rosnie-a-nasze-kopalnie-dusza-sie-wlasnym-weglem,737217.html
  • Re: Import węgla rośnie Autor: ~Azazello [193.19.165.*]
    A OT spada. Tak jak pisałem papier nie ma siły . Na tle rynku to bardzo słabo wygląda
  • Re: Import węgla rośnie Autor: ~Fan [213.146.41.*]
    Hehe słaby trolling. Nie wiem czy zauważyłaś ale akurat cały rynek
    obecnie spada.

Papier nie ma obecnie siły, ale to normalne. Odpoczywa po sporych wzrostach. Wolumeny na spadkach niskie, generalnie dla mnie nic niepokojącego się nie dzieje, potrzeba trochę cierpliwości, ale to tylko moja opinia.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.246.208.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.246.208.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Orel [77.222.245.*]
    Akurat dzieje się niepokojące. Zobacz choćby wczorajsze raporty PKPCargo, Arctic czy LUG. Albo wyniki znacząco słabsze albo/i pojawiają się komentarze o dekoniunkturze. Na ATC już widać sporą zadyszkę , OTL ma znacznie lepszą pozycję wyjściową, ale też pewnie oberwie w przypadku recesji
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~gospodarz_szamba [185.246.208.*]
    Przy c/z 2,48, spólka jest potężnie przewartościowana i obowiązkiem jest dać sobie ostro w s>>>, na czczo i bez znieczulenia chle chle chle.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~foxinvestor [213.134.187.*]
    Dnia 2023-08-04 o godz. 10:06 ~Orel napisał(a):
    > Akurat dzieje się niepokojące. Zobacz choćby wczorajsze raporty PKPCargo, Arctic czy LUG. Albo wyniki znacząco słabsze albo/i pojawiają się komentarze o dekoniunkturze. Na ATC już widać sporą zadyszkę , OTL ma znacznie lepszą pozycję wyjściową, ale też pewnie oberwie w przypadku recesji

Pewnie, "bardzo niepokojące". Zarówno ja jak i każdy z pewnością damy większą wiarę w twoje czarnowidztwo niż w słowa Prezesa:

"W dalszym ciągu sprzyjają nam czynniki rynkowe zarówno w usługach portowych, jak też w spedycjach kolejowej i morskiej. Nasze porty stają się coraz bardziej konkurencyjne, m.in. dzięki inwestycjom, które odpowiadają na rosnące zapotrzebowanie na nasze usługi przeładunkowe, głównie w zakresie towarów agro i węgla. Kontynuujemy także plany inwestycyjne tak, by jeszcze w tym roku zwiększyć wydajność naszych portów o blisko 50 proc. i dzięki automatyzacji poprawić ich efektywność. Te działania pozwolą nam w niedalekiej przyszłości osiągnąć łączny, roczny potencjał przeładunkowy portów Grupy OTL na poziomie ok. 12 mln ton" - dodał.

Fajnie, że podałeś spółki zajmujące się mniej lub bardziej czym innym. Może dla przeciwwagi przywołam wyniki Budimexu, Asbisu czy dowolnej innej spółki, która tak jak Otlog notuje coraz lepsze wyniki? Będą równie miarodajne a przynajmniej będę miał "podstawę" (idą twoim tokiem) do wieszczenia kosmicznych wzrostów na Otlog?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Orel [5.173.233.*]
    Czyli mówisz, że mamy w gospodarce koniunkturę i że będzie coraz lepiej? Coraz więcej węgla sprowadzimy i produktów agro przy spadających kosztach? Powodzenia.
    Ja piszę o sygnałach w raportach spółek, które są uzależnione od transportu. Nie piszę o kosmicznych spadkach. Nie polecam myślenia 0-1.
    A to jeszcze dodam spółkę z branży ATCCargo.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~foxinvestor [213.134.187.*]
    Dnia 2023-08-04 o godz. 11:53 ~Orel napisał(a):
    > A to jeszcze dodam spółkę z branży ATCCargo.

Porównując ATC do Otlog albo wykazujesz się niewiedzą albo już skrajną manipulacją. To tak jakbyś porównywał 1:1 Torpol do Mirbudu, "bo przecież obie budują".

Dnia 2023-08-04 o godz. 11:50 ~Orel napisał(a):
    > Czyli mówisz, że mamy w gospodarce koniunkturę i że będzie coraz lepiej? Coraz więcej węgla sprowadzimy i produktów agro przy spadających kosztach? Powodzenia.
    > > Ja piszę o sygnałach w raportach spółek, które są uzależnione od transportu. Nie piszę o kosmicznych spadkach. Nie polecam myślenia 0-1.

A kto wie czy będzie lepiej? Od 2 lat już ma nam recesja w oczy zaglądać tymczasem nie jest źle, część prognoz też wskazuje wzrost również w przyszłym roku. Poza tym, nawet jeśli będzie recesja to nie dotknie wszystkich branż w takim samym stopniu. Na czym zarabia Otlog? Ludzie przestaną potrzebować węgla? Nie będzie handlu zbożem? Piszesz o sygnałach w raportach zupełnie niemających przełożenia na Otlog a gdy zacytowanego masz Prezesa, który wskazuje dobre perspektywy to robisz dziwne uniki. Nie jestem zaskoczony bo co jakiś czas głos zabiera ktoś kto sprzedał i teraz czeka niżej więc zero zdziwienia ale dopracuj argumenty bo te jest zbyt łatwo obalić cytując chćby Prezesa spółki.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~rozbawiony [83.27.196.*]
    Dnia 2023-08-04 o godz. 11:50 ~Orel napisał(a):
    > Czyli mówisz, że mamy w gospodarce koniunkturę i że będzie coraz lepiej? Coraz więcej węgla sprowadzimy i produktów agro przy spadających kosztach? Powodzenia.
    > > Ja piszę o sygnałach w raportach spółek, które są uzależnione od transportu. Nie piszę o kosmicznych spadkach. Nie polecam myślenia 0-1.

w Polsce - mimo napływu 3 mln Ukraińców - którzy podjęli w Polsce pracę
    jest najniższe bezrobocie do lat - ok. 5% (nie pracują tylko ci co nie chcą, albo zarejestrowali się jako bezrobotni, żeby mieć
    ubezpieczenie zdrowotne)
    a to najlepszy wskaźnik, że gospodarka ma się doskonale....
    a
    kapitalizm polega na konkurencji - stąd spółeczki konkurujące ze sobą - mają słabsze wyniki z korzyścią dla klienta
    a
    OTL - gdzie masz konkurencję ? wybudujesz kolejny port morski na plaży w Łebie ???
    No to wiem jaką telewizję oglądasz
    Dnia 2023-08-04 o godz. 11:56 ~Orel napisał(a):
    > No to wiem jaką telewizję oglądasz

nie mam telewizora w domu
    wyrzuciłem jakieś 12 lat temu
    /
    po co komu telewizor jak masz net i możesz oglądać info gospodarcze np. w Bloombergu ?

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Orel [77.222.245.*]
    W zasadzie gdybyś odkupił telewizor to byś się dowiedział, że teraz jest czas wyborczy więc jak węgiel i zboża to tylko rodzime, żeby chronić górników i rolników. Ze Śląska do Poznania oczywiście można wysyłać przez Bałtyk, jeśli byś chciał ale po co.
    Żeby było jasne - uważam OTL za bardzo dobrą spółkę, która wyszła na prostą, ale też nie zaklinam rzeczywistości, że na pewno będą jeszcze więcej zarabiać. Prezes mówi o efektywności a nie o zysku netto.
    2 lata oczekiwania na recesję udawało się zasypywać pozabudżetowo, ale teraz dopiero spółki przemysłowe zaczynają pokazywać gorsze wyniki. Moim zdaniem to realny prognostyk i ryzyko pogorszenia koniunktury.
    Rekordowo niskie bezrobocie? Można więc pomyśleć, że mamy szczyt koniunktury i lepiej już nie będzie . Chyba że ujemne bezrobocie może być?
    Dnia 2023-08-04 o godz. 12:27 ~Orel napisał(a):
    > W zasadzie gdybyś odkupił telewizor to byś się dowiedział, że teraz jest czas wyborczy

nie interesuję się wyborami
    PIS = PO jedno zło
    Konfederacja przyjęła na listy spady z PiS (Tyszka, Siarkowska) jakiegoś Banasia --- stała się neo-PISEM
    olewam wybory

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~prof [77.222.245.*]
    auć. Ktoś sypie mocniej. Może faktycznie coś jest na rzeczy. Cały rynek nieładnie wygląda w ostatnich dniach.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~gospodarz_szamba [185.246.208.*]
    Sypiącego kalectwa umysłowego przy c/z 2,48 nadal nie brakuje, nawet gdyby zyski spadły o 50%, to przy c/z 5, spółka nadal jest tania. chle chle chle.
[x]
OTLOG 0,17% 11,88 2026-01-05 16:20:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.