Raen zbuduje ogromną sieć OZE??? Tak to prawda, tyle ,że nie ogromną ,a kilka paneli, nie OZe a podłogowe i nie Raen a Pan Mietek z Ryśkiem pomocnikiem
jak widzisz inwestorów nie interesuje Raen, Ebita i wszystko co z tym związane ...spółka bez pieniędzy chce budować farmy fv i wiatraki. Rynek to wie i nie wierzy w bajki
Dnia 2023-08-01 o godz. 16:28 ~WikiING napisał(a): > Czyli faktury na kilkanascie baniek, klienci giganci to sa te bajki, tak ?
buahahahahahahahahahahahahhahahahaha
Trolu pisałeś pierw że Raen nie bedzie budował on tylko bedzie posredniczył, jak ci pisałem że właśnie chca to budować ale nie maja na to pieniedzy i pewnie beda to roboli na kredyt plus emisje nowych akcji pisales ze to nie prawda bo oni nie maja zamiaru budowac.
Gdy sie okazało że maja to teraz piszesz że maja klientów gigantów i faktury po kilkanascie baniek KABARET!!!
Stary ty cały czas jak choragiewka na wietrze jak nie tak to tak, jeszcze w tym roku zobaczysz nowa emisje akcji bo firmy nie stać na takie plany i na budowe takiej mocy, jeszcze ta EBTIDA, Buffet złota zasada gdy naganiacze zaczynaja naganiac na EBTIDA sprzedawaj i uciekaj, close your wallet a wy to robicie od pewnego czasu
wiesz poczytaj sobie dokładnie co Raen Bedzie robił Bedzie pośredniczył I ostatni podali że chce mieć własne moce OZE. Takie skupowanie i nadzorwanie projektów ( za to biora pieniądze) i uczestniczenie w OZE ( na to wydają pieniadze ), żeby potem czerpac korzysci ze sprzedaży energii . Ja wiem że to może jest trudne dla Ciebie Ale naprawdę poczytaj sprawdż a potem się wywnętrzaj - bo mówiąc krótko - glupoty piszesz.
Widze, ze wcale nie rozumiesz czym się ta spółka zajmuje i jak działa. Czym jest development projektów PV a czym jest budowanie farm. I czym się to różni od budowania dla siebie farmy.
Nie rozumiesz, że główną działalnością Seeda jest usługa dla dużych i bardzo dużych podmiotów polegająca na przygotowaniu projektów PV. W szczególności zaś, znalezienie terenu, zakontraktowanie go, zdobycie pozwoleń i zgód, ogarnięcie kwestii przyłączy itd. A sama budowa - w rozumieniu wbiciu w ziemię w konstrukcji i powieszeniu na niej paneli to już zupełnie inna sprawa, którą Seed się nie zajmuje. To na tej działalności właśnie Seed miał w pierwszym półroczu tych kilkanaście milionów przychodów i ponad 4 mln EBITDA. Nie na budowie fizycznej.I takich projektów w obróbce ma 1.45 GW. Co nie znaczy, że chce fizycznie postawić/zbudować farmę - chce doprowadzić do momentu, w którym kto inny taki przygotowany formalnie przez Seed projekt fizycznie wybuduje. Tego dotyczą ich umowy JDA. I jak przeczytasz ze zrozumieniem komunikaty to zobaczysz, że ostatnie ESPI dotyczy właśnie takich 300 MW. Seed nie będzie ich budował, ale będzie je przygotowywał dla któregoś z 3 podmiotów, które złożyły ofertę. I na tym zarobi kasę. Jaką ? Różnie i zależnie od projektu, ale w branży jest to od 50 do 200.000 € za MW. Czyli na takich 300 MW, etapami powinni zgarnąć 15-60 MLN €. Nie za zbudowanie tylko za usługę przygotowania projektu do etapu budowy.
Nie rozumiesz też, że Seed / Raen chce mieć swoje źródła OZE. Nie chcą mieć ich 1.45 GW - bo to projekty w ramach JDA. Mówią o chęci ponad 50 MW takich własnych źródeł. Które chcą żeby były ich i dla nich produkowały prąd. Jest oczywiste, że nie widać żeby mieli na to dość pieniędzy żeby ot tak kupić jednym strzałem 50 MW. Jeśli by to było PV to mówimy o pewnie 40-50 MLN €. Patrz na wynik za pierwsze półrocze - tam jest już 4.7 MLN wolnej gotówki. Do końca roku ma być co najmniej 10 + nie wiadomo co z gotówką za np. te 300 MW (kiedy zacznie spływać, na jakim są etapie) - można już myśleć o zapłaceniu części w cashu, dorzuceniu akcji, wzięciu kredytu czy zrobieniu hybrydy. Mogą też chcieć dogadać się z kimś przy dużym projekcie na np. takie 300 MW - nie wezmą swojej części za usługę, ale będą mieli np. 20% w spółce, która projekt zrealizuje. Tysiąc opcji.
To co było przed Seedem nie ma większego znaczenia. To, że Seed nie miał specjalnych wyników w 2022 - również. Ważne, że ich aktualna działalność jest realna, na sensowną skalę i przynosząca efekty.
Dnia 2023-08-01 o godz. 18:16 ~WikiING napisał(a): > Widze, ze wcale nie rozumiesz czym się ta spółka zajmuje i jak działa. Czym jest development projektów PV a czym jest budowanie farm. I czym się to różni od budowania dla siebie farmy. > > Nie rozumiesz, że główną działalnością Seeda jest usługa dla dużych i bardzo dużych podmiotów polegająca na przygotowaniu projektów PV. W szczególności zaś, znalezienie terenu, zakontraktowanie go, zdobycie pozwoleń i zgód, ogarnięcie kwestii przyłączy itd. A sama budowa - w rozumieniu wbiciu w ziemię w konstrukcji i powieszeniu na niej paneli to już zupełnie inna sprawa, którą Seed się nie zajmuje. To na tej działalności właśnie Seed miał w pierwszym półroczu tych kilkanaście milionów przychodów i ponad 4 mln EBITDA. Nie na budowie fizycznej.I takich projektów w obróbce ma 1.45 GW. Co nie znaczy, że chce fizycznie postawić/zbudować farmę - chce doprowadzić do momentu, w którym kto inny taki przygotowany formalnie przez Seed projekt fizycznie wybuduje. Tego dotyczą ich umowy JDA. I jak przeczytasz ze zrozumieniem komunikaty to zobaczysz, że ostatnie ESPI dotyczy właśnie takich 300 MW. Seed nie będzie ich budował, ale będzie je przygotowywał dla któregoś z 3 podmiotów, które złożyły ofertę. I na tym zarobi kasę. Jaką ? Różnie i zależnie od projektu, ale w branży jest to od 50 do 200.000 € za MW. Czyli na takich 300 MW, etapami powinni zgarnąć 15-60 MLN €. Nie za zbudowanie tylko za usługę przygotowania projektu do etapu budowy. > > Nie rozumiesz też, że Seed / Raen chce mieć swoje źródła OZE. Nie chcą mieć ich 1.45 GW - bo to projekty w ramach JDA. Mówią o chęci ponad 50 MW takich własnych źródeł. Które chcą żeby były ich i dla nich produkowały prąd. Jest oczywiste, że nie widać żeby mieli na to dość pieniędzy żeby ot tak kupić jednym strzałem 50 MW. Jeśli by to było PV to mówimy o pewnie 40-50 MLN €. Patrz na wynik za pierwsze półrocze - tam jest już 4.7 MLN wolnej gotówki. Do końca roku ma być co najmniej 10 + nie wiadomo co z gotówką za np. te 300 MW (kiedy zacznie spływać, na jakim są etapie) - można już myśleć o zapłaceniu części w cashu, dorzuceniu akcji, wzięciu kredytu czy zrobieniu hybrydy. Mogą też chcieć dogadać się z kimś przy dużym projekcie na np. takie 300 MW - nie wezmą swojej części za usługę, ale będą mieli np. 20% w spółce, która projekt zrealizuje. Tysiąc opcji. > > To co było przed Seedem nie ma większego znaczenia. To, że Seed nie miał specjalnych wyników w 2022 - również. Ważne, że ich aktualna działalność jest realna, na sensowną skalę i przynosząca efekty.
Kolego Wiking,
Szacun za wpis, chyba pierwszy tak merytoryczny na forum
Podziwiam,że chciało Ci się tłumaczyć dosyć oczywiste rzeczy naganiaczom na spadki, którzy nie siedzą tu ,,zapewne" za darmo i bezinteresownie i dzień i noc pilnują aby przypadkiem nie napisać jednego dobrego słowa o spółce
ja tu nie siedzę tylko jestem uwięziony jeszcze z czasów przed punkpiratowych .... 3ma mnie kurs a straty mieć nie chcę więc ostrzegam naiwnych aby tak jak ja nie wisieli na haku od kilku lat !!!! taka mam misję
Czym się zajmuje ta spółka? Tym, co jest akurat modne. Zarząd zbiera się co kilka lat i ustalają na co teraz będą naganiać frajerów. O krypto nie mieli pojęcia. O VR nie mieli pojęcia. O OZE nie mają pojęcia. Oczywiście nie jest tak, że są skazani na porażkę - ślepej kurze też się ziarno trafia. Natomiast jeśli istotą inwestowania jest utrzymywanie możliwie wysokiej stopy potencjalnego zysku w stosunku do potencjalnego ryzyka, to ekhem.. A skąd się tutaj wziąłem? Otóż kilka lat temu biegał po forach niejaki Dariusz Nowok (swoją drogą zniknął, mam nadzieję, że go zanadto nie uszkodzili za długi) i naganiał na Punkpirates i od tego czasu zerkam sobie co parę miesięcy co tam słychać. Socjologicznie bardzo ciekawe. Lepsze niż wycieczka do zoo.
Wczesniejsza działalność nie dawała widocznych efektów. A ta daje. Taka jest podstawowa różnica. Zmienił się też akcjonariat - kto inny przejął kontrolę nad spółką. Te zmiany są zatem fundamentalne i przynoszące efekty. Wcześniej wyglądało to inaczej - za zmianą działalności nie szły zmiany w akcjonariacie i zarządzie. Niewiele też się działo na poziomie operacyjnym i wyników. Teraz masz zupełnie inną jakość i skalę realnej działalności.
Rynek na (nie)szczęście jeszcze tego nie zauważa i można tanio kupić duże ilości akcji.
Poczekaj jak podadzą wyniki to zobaczysz gdzie kurs będzie a teraz jak spekulanci zbijają to tylko okazja dokupić Powinni podać informację o zakupie ziemi pod fotowoltaikę
przy dodruku spadnie z dwóch powodów. Pierwszy to rozwodnienie wartości, drugi to zniechęcenie spółką. Właśnie ten drugi daje gwarancje na zysk i na to warto poczekać.
Jaka tu cisza aż w uszach dzwoni .Wybrali firmę audytorska myślę tydzień im wystarczy na sprawdzenie i zatwierdzenie bilansu za I półrocze i śmiało będą mogli je podać gdzieś do połowy września
Dnia 2023-08-25 o godz. 18:58 ~Tak napisał(a): > Jaka tu cisza aż w uszach dzwoni .Wybrali firmę audytorska myślę tydzień im wystarczy na sprawdzenie i zatwierdzenie bilansu za I półrocze i śmiało będą mogli je podać gdzieś do połowy września
Dnia 2023-08-25 o godz. 18:58 ~Tak napisał(a): > Jaka tu cisza aż w uszach dzwoni .Wybrali firmę audytorska myślę tydzień im wystarczy na sprawdzenie i zatwierdzenie bilansu za I półrocze i śmiało będą mogli je podać gdzieś do połowy września
ta cisza świadczy tylko o tym ,że spółka jest poza zainteresowaniem rynku, obroty jedynie potwierdzają ten fakt