Witam Wszystkich:) Zapraszam do komentowania sytuacji na giełdzie polskiej i giełdach zagranicznych. Mamy kolejny tydzień wzrostów, kolejny rekord , ten tydzień też pewnie będzie rekordowy... tak do końca świata i o jeden dzień dłużej,... Sam jestem ciekawy kiedy zrobią choć tydzień, no może dwa korekty....? Dane z różnych gospodarek nie są zbyt optymistyczne. Wyniki spółek wyższe od prognoz, ale znowu prognozy niezbyt wygórowane.... Generalnie zachwytu brak, ale indeksy w maksach i nie zamierzają zawracać.... Powodzenia Wszystkim:)
Euro zrobiło rano nowy dołek do złotego na 4,4037. Pewnie jutro zaatakują 4,4000. Ciekawe to bo inflacja w Polsce maleje a Glapiński zapowiedział koniec podwyżek stóp. Na Bananowcu przygotowanie do kolejnej pompki w końcówce. PEKAO chodziło już po 119,60 a dodając dywidendę to już 125 zł ! Ciągną jak mogą góry a jak przyjdą spadki to banki będą zwalać na maksa.
Jakby ktoś zwrócił uwagę mamy poczatek miesiąca jakiś dolnyknot jest wskazany nawet zakładając wzrosty, poza tym odbiliśmy/odbijamy się od grn ograniczenia kanału wzrostowego w intra a także zależy jak poprowadzić ograniczenia trendowej spadkowej z wyższej perspektywy. Czy będą wzrosty czy spadki to już inna bajka
Jakiś walutowy Grubas próbował pokonać 4,4000 na euro/złoty ale najprawdopodobniej to wsparcie jest bronione i zeszli tylko na chwilę. Nie znaczy to, że nie będzie jeszcze przynajmniej jednej próby. Dziwny spokój dzisiaj, kolejna cisza przed burzą ?
Może gruby czaruje i ukrywa docelowe zamiary ale od rana jakoś nie widać u nas super siły. Raczej wyczekiwanie na cofkę bazowych a jej nie ma i otoczenie wymusza u nas podejścia w górę. Ciekawa mieszanka.
Na bankach-tak nie zależy, bo już więcej technicznie nie ma sensu. Ale zostaje KGHM, ALLEGRO, PKN. Tu można pojechać spokojnie w górę. Allegro to nawet 60, ale to pewnie będą pompować jak reszta będzie spadać
Zdaje mi się, że znowu udają słabość i muszą pojechać po szorty na jakieś 2500. Sam byłem wcześniej pewny, że 2200 to dobra cena. Ale pomyślmy po co brać po 2200 jak zaraz będzie można po 2400-2500 ?
No to jeszcze FIX i mamy miesiąc zakończony. Teraz najlepsze co by mogło misia dziś spotkać to dołożenie dużego obrotu na kasowym na FIX. Tak z 500 mln dołożyć to by było coś fajnego na przyszłość.
Czy ja wyglądam na człowieka który łatwo się poddaje ? Częścią S operuje i mieszam na niej aby w sumie amortyzować częściowo wzrost ale dalej mam S na noc je zostawiam i to taką pełną pozycję jaką ostatnio grywam. Choć mam duże obawy przed dwoma pierwszymi dniami miesiąca czy nie zrobią szybkiego ruszenia w górę i jakby na to się zanosiło to ucieknę. Pytanie co pierwsze czy spróbują ruszyć czy zdążą wcześniej bazowe polecieć w dół a my za nimi.
Jest OK, ale niedosyt pozostał, bo wyraźnie była moc by rozwalić to 2200 jeszcze dziś. Po co to gdybanie i niedomówienia - Gruby już przyzwyczaił, że lubi robić takie dwuznaczne sytuacje, a potem myk w górę. Tak jak mówię, szuka tych stoplossów, może na 2200, może 2250 - przecież na pewno meldują mu z każdego dm, co godzinę jak jest. Ostatnie dni to było tworzenie atmosfery, abo to ja wiem co chcę - a my już dobrze wiemy czego chce :))))
Faktycznie to trochę jak liczenie na cud ale może wreszcie DAX się skoryguje bo raczej marne PMI będzie choć może to w cenie boi już wstępne było marne.
Dax ma kolejną szansę poprawić się w moich oczach aby dalej go uznawał za rozsądny indeks. Pierwszy cel zejść trwale pod 16400. Drugi na ten tydzień zejść pod 16200. A gdyby to przypadkiem zrobił jednego dnia to bym mu wszelkie wyskoki wybaczył. To tyle w żartach a będzie co będzie. Cisza jakaś na forum to i ja się dostosuje.
Takim czajeniem się i carowaniem to się korekty nie zrobi. To co teraz to raczej wygląda jak gra na przeczekanie tak jakby czekali kiedy DAX zacznie odbijać. Do korekty to potrzeba obrotu i uderzenia podaży + zatopić banki. Raczej liczę że DAX da sygnał top może nasi za nim bo sami w siebie to raczej nie ruszymy w dół. Bardziej wygląda że znów mamy pilnować znanego przedziału z delikatnym podciąganiem a jak do tego DAX odbije to będzie po cofce.