Dnia 2023-08-03 o godz. 21:25 ~Ivi napisał(a): > Kapitan jest absolutnie number one! Czasami dziwię się że dzieli się swoją wiedzą.
Chyba jeden z nielicznych grubasów, który zdradza swoje sekrety, i nie robi podpuch, żeby zmylić innych i więcej dla siebie ugrać. Większość niestety jest pomocnych tylko do czasu, kiedy im się to opłaca.
A Kapitan swoje akcje trzyma, na dobre i na złe. Sunex i Remor wynalazł w dobrym momencie, jak będzie miał coś nowego na oku, to lepiej nie przegapić. Koniec wychwalania, żeby nikt nie pomyślał, że na siłę tu Kapitana i jego akcje promujemy : )
Po prostu nie nie chcą zrobić formacji M, która ma środek na 16 zł. Jak prawa strona wykresu wybije dołem 16 zł, to może zlecieć tak nisko jak lewa strona litery M, zobacz sobie wykres roczny.
Raczej przypadkowe strony w sieci odwiedziałem i tak sobie różne rzeczy poznawałem. Ja sam jakoś nie ufam do końca swoim umiejętnością, jeśli chodzi o analizę techniczną, i raczej nie podejmuję decyzji w taki sposób. W zasadzie stosuję tylko złoty krzyż/krzyż śmierci (średnie kroczące z 50 i 200 sesji), i wtedy stosunkowo łatwo można dopatrzeć się odwrócenia trendu/zakończenia korekty w ciągu kilku sesji.
Dnia 2023-08-08 o godz. 10:00 ~Ivi napisał(a): > Arc dziękuję
Chociaż sam nie potrafię uwierzyć, że może jeszcze spaść bardzo nisko... bo przecież spadło już bardzo nisko. Dobrze, że akcji nie mam od dłuższego czasu, bo pewnie takie myślenie by mnie dobijało na coraz niższych poziomach i w końcu bym zwiał z wielką stratą : )
Ciekawe co się jeszcze tutaj wydarzy, oglądać fajnie bez akcji, bo to ciekawe doświadczenie, które pokazuje, że giełdzie nigdy ufać nie można. Ogólnie traktują giełdę jako zabawę, i podziwiam ludzi, którzy są w stanie wyłożyć więcej niż 50 000 zł (dokładnie tyle poświęciłem na akcje i grosza więcej nie dokładam, bo im bardziej rośnie, tym bardziej się chce dokupować, a potem przychodzi cios, który i tak sprowadza boleśnie do podobnego poziomu, z którego euforia się zaczynała i wszystko szlag trafia).
I pomyśleć teraz o tej cierpliwości, o której tutaj tak wielu mówiło. Cierpliwość związana ze stresem i nerwami, hah ; )
Ja ciągle trzymam ale kupowałam po 5 zł jak spadnie do tego poziomu to z chęcią dokupie. To prawda że giełda mega zaskakuje . Decydując się na inwestycje na GPW założyłam że tych pieniędzy po prostu nie mam.
Dnia 2023-08-08 o godz. 21:22 ~Ivi napisał(a): > Ja ciągle trzymam ale kupowałam po 5 zł jak spadnie do tego poziomu to z chęcią dokupie. To prawda że giełda mega zaskakuje . Decydując się na inwestycje na GPW założyłam że tych pieniędzy po prostu nie mam.
Ja pewnie z kilka razy kupowałem i sprzedawałem Sunex. Pierwsze wejście było gdzieś przy 8 czy 9 zł. Ostatnie wejście na początku tego roku przy 24, czy 28 zł, ale szybko się zmyłem przy kilku procentach na minusie. Od tej pory, to już tylko sobie patrzę jak spada, wyleczyłem się z tego, że spadek to okazja do kupna i mnie nie kusi.
I też tak mam, że "wszystko mi jedno", co się stanie z kasą wpakowaną w giełdę. Nawet jak stracę wszystko, to w żaden sposób nie wpłynie to na moje życie. Po prostu to taka zabawa, z wrzuconymi pieniędzmi, która może trwać do końca życia, jeśli będą z tego setki tysięcy czy miliony, to będę się cieszył, że było warto, a jeśli będzie porażka, to trudno, nie wszystko, co próbujemy robić w życiu kończy się pomyślnie ; )
Inna sprawa, że staram się dywersyfikować - obok akcji złoto i nieruchomości - tam poszło o wiele więcej kasy, i tak sobie myślę, że może i lepiej, tam mniej buja i nie wywołuje emocji, a zyski też są.
Nawet miałem taki pomysł, żeby mieć każdego roku tyle sztabek złota, ile mam lat - ale na razie dałem sobie spokój, nie wiadomo, co będzie, gdy wojna się zakończy.
Co ma być to będzie, poprzedni rok mimo wybuchu wojny był łatwiejszy, w tym roku jakoś mniej pomyślnie mam z trafnymi decyzjami.