• Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Tesla [31.0.95.*]
    W tym roku zacząłem grać na giełdzie i znowu kolejna wtopa. Czy sądzicie że to jeszcze wróci na 15 i wyżej? Czy lepiej sprzedać wszystko i pogodzić się z losem
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Realista [5.184.122.*]
    Urośnie. Ale czy tego doczekasz..., to zależy, ile masz lat.
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Ktos [188.146.249.*]
    Zerknij na wykresy roczne , dwuletnie. Dochodzilo juz do tak niskich poziomow. Chodzi o to zebys zwatpil i wywalil. Cierpliwosci, pozdro i powodzenia
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~jim_morris [109.173.151.*]
    Dochodziło, bo to wsparcie. Wytrzymywało jak spółka przynosiła zyski, ale ostatni kwartał jest strata.
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~realista [89.64.44.*]
    było ciężko, ale na szczęście wyszli na plus, słabiej niż rok temu ale na plusie
    i wygląda że najgorszy okres mają za sobą, zaczyna się powoli odbijać

zainwestowali w nowe centrum magazynowe, nowy oddział w łodzi

"w  okresie  (kwiecień  –  czerwiec  2023),  przychody  Grupy
    wyniosły 290,8 mln zł, co oznacza wzrost o 9% rdr. W ocenie Zarządu wzrost sprzedaży w bieżącym roku
    obrotowym  o  zakładane  w strategii  min.  10%,  przy  założeniu  dalszej  stabilizacji  rynku,  jest  możliwy  do
    realizacji. "

• Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Gekon [37.225.30.*]
    W maju było po 15,8zl.Kupowalem koło grudnia po 12,2zl i pisałem, że będzie 15zl.A,wtopa to będzie jak ja zrealizujesz...
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~grzesiekRS [5.173.170.*]
    Będzie i to grubo powyżej 20zł kwestia czasu. Jak PiS przegra wybory to i 30zł tu może być
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: szwab [188.146.123.*]
    myślę że jak spadnie poniżej 12 i złamie wsparcie to może być nie za ciekawie
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Piotr [192.55.109.*]
    Nawet przy tych wynikach ta spółka jest niedowartościowana.
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Solo [46.204.4.*]
    Podziel się kolego wiedzą jak liczysz wartość firmy i ile wg Ciebie Grodno jest warte?
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Piotr [31.0.95.*]
    Chociażby c/z
    Przy jakich? Spółka na stracie teraz jedzie.
    Nie siej fermentu. Nie masz pojęcia z jakich przyczyn dokładnie mieli taki kwartał. Cały rok jest tylko gorszy od poprzedniego podczas boomu na foto. Wszystko się okaże po wynikach za kolejny kwartał. A Wy bez argumentów non stop mówicie o bankructwie. Popatrzcie na wyniki mirbud. Spadek zysku przepływy minus 200mln a rośnie w najlepsze.
    Nie piszę o bankructwie tylko przedstawiam fakt, że za ostatni kwartał była strata. Chętnie posłucham dlaczego wykazali stratę. No, słucham.
    Przecież pisze, że tak samo jak Ty tak i ja nie mam pojęcia. Ale jak spojrzysz przez przekrój innych spółek każda pokazała w tym kwartale albo stratę albo bardzo duży spadek zysku. Prawdy się nie dowiesz i trzeba czekać na wyniki kwartalne. Ale przytoczę po raz kolejny przykład Tim, który wykazał rocznie jeszcze większy spadek zysku a każdy się nad nim spuszcza.
    Jak spojrzysz na raport to raczej się pokrywa ze słowami prezesa i spółka się rozwija. Nie widać żeby się zwijali, aktywa rosną i nie wyprzedają majątku. Wydaje mi się że tak jak kilka razy było już tu podnoszone, zatowarowsli się za bardzo i sprzedawali na niskich marżach a koszty poszły w górę. Zobaczymy co będzie dalej
    No właśnie. Ja wcale nie uważam, że spółka się nie rozwija, wręcz przeciwnie. Faktem jest, że wykazali stratę i może się okazać, że za pierwszy kwartał nowego roku obrotowego też będzie strata. Oceniam, że możliwości zarobku dla spółki w najbliższych miesiącach (jeżeli oczywiście usuną przyczynę, która wygenerowała stratę) to ok. 20 mln zł rocznie. Przy c/z=8 daje to 160 mln kapitalizacji, daje to wycenę 10-11 zł na akcję. I tyle obecnie jest wg mnie ta spółka warta.
    Z definicji c/z wartość 8 jest wartością niska, poziomy 10 dalej oznaczają tania spółkę. Analizując przepływy książkowo również można interpretować że taka sytuacja jest dla spółki która zmienia profil działania i się rozwija (niekoniecznie od razu upada). Dodatkowo czy uważasz że prezes nie sprzedałby spółki gdyby w nią nie wierzył. Akcje to są też jego pieniądze. Trochę drażni mnie jedynie brak info o skupie, czym mogliby podnieść trochę nastroje a przede wszystkim wycenę.
    Nie skupują, bo czekają aż będzie taniej. To proste.
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Solo [46.204.13.*]
    Mam nieodparte wrażenie że właśnie Prezes chciał sprzedać spółkę, tylko chętnego nie znalazł... bo chyba jednak TIM okazał się być atrakcyjniejszą panną na wydaniu.
    Co mnie zresztą nie dziwi, bo porównując technologię - to jednak Mercedes S-klasa vs. Deawoo Matiz.
    Pisałem już wcześniej że mniej mnie martwi strata Grodna z tyt. nietrafionych zakupów, bo to czynnik +/- jednorazowy, a bardziej to że Wurth ma teraz w Polsce najnowocześniejszą technologię, ze 3 razy większy udział rynkowy, wyższą rentowność i dowolną ilość kapitału do zainwestowania. A Grodno ma jedynie puste kieszenie.
    Więc jak Wurth zechce - to Grodno nigdy z dołka nie wyjdzie, bo nie ma z czym podskoczyć.
    Ciężko porównywać jednak Tim i Grodno, chociażby pod względem sklepu internetowego. Już ktoś o tym tu pisał ale też uważam że jako laik wolę być obsłużony kompleksowo przez Grodno niż kupić sprzęt bez ekspertów. Pracuje w kadrze zarządzającej na kontraktach drogowych o wartości kilkuset milionów i powiem szczerze Grodno w mniejszy lub większy sposób gdzieś się przewija jako dostawca o Timie nigdy nie słyszałem. Grodno można powiedzieć że też działa jako generalny wykonawca dużych obiektów foto itd. Więc uważasz że na takich kontraktach kupuje się w sklepach internetowych?
    A czy na takich kontraktach to dociskacie podwykonawców z cenami czy nie?
    Duże PV to też obecnie raczej na hamulcu - brak zgód na przyłączenia do sieci, bo sieć stara i trzeba lat i masę kasy żeby to zmienić.
    Jak najbardziej Grodno ma gdzie sprzedawać - tylko czy będzie w stanie zarobić kasę? To jest pytanie kluczowe.
    Nie sądzę aby wielkie projekty to była sensowna marża - dystrybutorów pełno, wycinka cenowa pewna.
    Wygrywa ten co ma mniejsze koszty.
    I tutaj z Wurthem nie mają szans.
    TIM - mocny internet (zresztą to dalece nie tylko zwykły "sklep internetowy", ale tutaj nie o TIMie). Enexon, Fega, Kaczmarek - model zbliżony do Grodna. Ale w komplecie synergia kosztowa duża - mogą sobie na dużo więcej pozwolić w walce na rynku.
    Obsługa logistyczna 3LP - Grodno nie ma szans nawet się zbliżyć.
    A tak na prawdę to kasa / marża w dystrybucji jest raczej w obsłudze codziennej tysięcy drobnych klientów, a nie wielkich projektów.
    Wygra ten co będzie miał niższe koszty jednostkowe swojej działalności operacyjnej - bo zostanie mu kilka % zysku tam gdzie konkurentowi może ledwo na koszty starczy.
    ...i jeszcze jedno. Hurtownie obsługują raczej świadomych klientów (instalatorów, sklepy itp.). Tacy klienci zwykle wiedzą co chcą kupić. Istotne jest żeby cena była dobra, towar dostępny i sprawna logistyka.
    Doradztwo - owszem też czasem potrzebne, ale nie słyszałem żeby Grodno było lepsze od innych dystrybutorów na rynku w tym temacie
    3LP, 3LP i w kółko 3LP. Uważasz że w Grodnie w centrum logistycznym używają liczydeł itd. Przeczytałeś na stronie 3lp że są najlepsi, każdy tak o sobie pisze. Jak ktoś nie korzysta z 3lp to znaczy że nic nie potrafi? A co do kapitału zagranicznego, to przytoczę z drogówki, gdzie jest Skanska,strabag, eurovia itd. wszystkich wygryzł mirbud rodzinna firma.
    Można wypierać fakty, ale koszt kompletowania towaru w magazynie automatycznym jest 4-5 krotnie niższy niż "ręcznie".
    Koszt obsługi klienta przez sprzedawcę vs. gdy sam kupuje przez internet - też mocno na korzyść internetu.
    Ja nie twierdzę że Grodno zbankrutuje itp. tylko zastanawiam się ile Grodno jest warte - bo po prostu słabo oceniam możliwości zarabiania kasy przez Grodno w obecnej rzeczywistości.
    ... pominąłem drobiazgi jak dynamiczne zarządzanie cenami, poprzez automatyczne analizy tysięcy danych w czasie praktycznie rzeczywistym - celem maksymalizacji marży.
    Jakoś sam TIM tylko przez internet sprzedaje tyle ile całe Grodno.
    Popatrz sobie na marżę jaką robi TIM a jaką Grodno, no i na ostateczne zyski.
    To jest po prostu efekt gigantycznych inwestycji TIMu w logistykę i IT na przestrzeni dobrych 10 lat.
    I tego Grodno nie przeskoczy, a teraz dodatkowo reszta Grupy Wurth tą wiedzę dostanie na tacy...
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Piotr [37.248.215.*]
    Patrząc na wyniki to Tim miał większy spadek zysku i EBITDA niż Grodno. Także wszyscy mieli słaby rok w porównaniu z poprzednim.
    Ja Cię oczywiście zachęcam do trzymania Grodna.
    Sam po prostu się zastanawiam co robić / jaka przyszłość czeka Grodno.
    Nie ma znaczenia ile TIM zarabiał, ile Wurth będzie zarabiał itp.
    Znaczenie ma ile będzie zarabiało Grodno. Bo chwilowo przestało zarabiać.
    I na dzisiaj widzę po prostu ciemne chmury, bo wygląda że największy konkurent będzie w stanie sprzedawać towar za kwotę "X" i mieć z tego na końcu 5% zysku, a Grodno będzie przy tej samej cenie na zero.
    Do worka jeszcze bym dołożył przełożenie na dostawców - jednak siła negocjacyjna Wurtha będzie dużo większą niż Grodna, a to na zyski ma olbrzymi wpływ
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~Solo [46.204.12.*]
    Jeszcze w zakresie efektywności kosztowej - zerknąłem na skonsolidowane raporty roczne. TIM raportował 635 pracowników i koszty pracownicze 88,5 mln zł, Grodno 750 pracowników i koszty pracownicze 112 mln zł. Czyli dużo więcej przy jednak znacząco niższej sprzedaży.
    Przy presji płacowej, w tym planowanym wzroście płacy minimalnej - chyba jest oczywiste kto będzie miał większy problem z zarabianiem kasy. Automatyka i systemy IT w TIM-ie jeść nie wołają...
  • Re: Czy to kiedyś urośnie powyżej 15? Autor: ~WujekWładek [77.111.246.*]
    Dnia 2023-08-02 o godz. 16:01 ~Solo napisał(a):
    > > Przy presji płacowej, w tym planowanym wzroście płacy minimalnej - chyba jest oczywiste kto będzie miał większy problem z zarabianiem kasy. Automatyka i systemy IT w TIM-ie jeść nie wołają...

Mówisz że programistom i innym informatykom chleb że szmalcem do życia wystarczy ?? Hehe
    Nie. Mówię że 10% wzrostu płac to dla TIM-u niecałe 9 mln zł dodatkowych kosztów, a dla Grodna ponad 11 mln zł.
    Czyli przy tym samym wzrośnie płac TIM będzie do przodu o ponad 2 mln zł.
    A... i zakładam jeszcze że w kolejnych latach koszty płac będą nadal rosły, czyli firmy zautomatyzowane będą coraz bardziej wygrywać z tymi, które z nowoczesną technologią będą na bakier.
[x]
GRODNO -0,93% 10,60 2025-10-27 16:12:08
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.