odpadów toksycznych. O ile mnie pamięć nie myli, to po takich pożarach jak ostatnio w Zielonej Górze, eksperci medialni zawsze twierdzą, że skażenie jest w normie a dym nie zagraża życiu i zdrowiu ludzi. - Więc jeśli eksperci mówią co mówią i wiedzą co mówią, to chyba raczej te składowiska rozsądniej jest podpalać nić utylizować, bo przecież utylizacja też nie do końca jest ekologiczna? Do podpalania takiego składowiska nie są potrzebni fachowcy i sprzęt z Mobruku, wystarczy dziewczynka z zapałkami.
A co maja mówić ci "eksperci"? Wprowadzić panikę, powiedzieć że ludzie nawdychali się toksycznego powietrza? Poza tym to ci sami "eksperci", którzy mówili, że szczypawki na cowidy sa bezpieczne i skuteczne i że jak ktoś przyjmie 2 to wróci do normalności.
Myślę że w tym wypadku warto śledzić informacje na temat skargi Polski na Niemcy do komisji Eu w sprawie wywozu ich śmieci do naszego kraju. Wiem że to jest mało prawdopodobne że KE będzie kazała zapłacić Niemcom zadośćuczynienie ale jeśli taka skarga już została złożona to są szanse że to niemcy zapłacą za usuwanie tych składowisk, a wtedy mobruk może naprawdę zarobić
ale jak to niemcy wwiezli do naszego kraju smieci bez zezwolenia itp...to chyba sie tak odbywa ze polska firma odbiera od producenta smieci np z niemiec te smieci za kase i wwozi je do naszego kraju (ew umowa pomiedzy odbiorca a dostawca mowi ze dostawca przywozi smieci na miejsce wskazane przez odbiorce) - wiec tak sobie mysle ze ta skarga to ma mniej wiecej taka sama wartosc jak oglaszanie ze niemcy zaplaca za szkody poczynione nam w czasie 2giej wojny swiatowej... no ale tak czy siak - firmy typu mobruk beda beneficjentem utylizacji smieci ktorych nasza cywilizacja produkuje coraz wiecej... nie ma innej przyszlosci niz swietlana ;)
Nie niemcy a Polskie firmy, bardzo często zgodnie z prawem. Mafie wyczaiły źródło zarobku i zareagowali. Rząd zorientował się i też zareagował. Nic nadzwyczajnego. Niestety nadal obrót odpadami jest słabo monitorowany. Powstałe odpady powinny byc pod większym nadzorem a mimo 8lat rządu PiS - nadal są braki.
Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze te braki to ogolnie ‚wina’ wszystkich dotychczasowych rzadzacych, nie jest wytlumaczeniem ze syf sprowadzaja firmy krzaki na zezwoleniu ‚importu’ normalnych smieci - wystarczy dawac zezwolenia wiarygodnym firmom,a w momencie realizacji importu pod takie zezwolenie powinien byc obowiazek aby odpady zostaly przebadane.do tego powinien byc wymog wplaty kaucji zwracanej po utylizacji.