Dnia 2023-07-17 o godz. 14:00 ~Tol napisał(a): > Niestety poziom 62 pln będzie testowany. Przy obronie możliwy wzrost do poziomu ca 85,00 PLN . Jeżeli nie 62 nie wytrzyma będzie testowanie 38,00 PLN.
Bredzisz trollu tol vel moro Prymitywów szukaj u siebie.
~Tol [87.207.48.*] ~MORO [87.207.48.*]
Region: Małopolskie Miasto: Kraków Dostawca Internetu (ISP): upc.pl
Dnia 2023-07-17 o godz. 16:15 ~Jdr napisał(a): > A ja mistrzunio kupilem to po 120 echhh
No i w czym problem ? Dopóki nic nie sprzedałeś nic ani nie straciłeś ani nie zarobiłeś. Prawda ? Nie panikuj więc i nie marudź. Każdy by chciał kupić i najlepiej od razu zarobić. Jeszcze może być tak, że inni będą ci zazdrościć, że po tyle kupiłeś. Są wakacje, weź urlop, jedź może nad wodę, albo w góry, odpręż się, itd.
Pomyśl np., że masz jeszcze w kieszeni 6 dyszek/akcję niepodzielonego zysku za zeszły rok, że grubsi od ciebie kupowali po 200 a chętnie kupiliby po 120 tak jak ty, że ktoś tam ryzykuje karę 5 mln PLN albo nawet dużo większą... itd. Be happy :) Wakacje, super pogoda ..
Dnia 2023-07-17 o godz. 17:20 ~Paweł napisał(a): > Z tymi 6 dyszkami niestety nic pewnego
Co nic pewnego ? Jest pewne, że tyle zarobili w zeszłym roku. To jest pewne. Na 101 % :) Nic i nikt tego już nie zmieni. Nie wiadomo tylko, jak te 6 dyszek zostanie podzielone... A są jeszcze inne dyszki ... Na przykład te zarobione w tym roku, dyszki z CHF, z czynszów, ewentualnie sprzedanych lokali, ... itd. Cała masa tych różnych dyszek. Nie wspominając już nawet o dyszkach wymienianych na tzw. waluty obce.
No to że zarobili to prawda, ale jest jeszcze do rozliczenia strata za poprzednie lata, głównie 2014 rok, dlatego ja na żadną dywidendę się nie nastawiam, jest dużo innych powodów do wzrostu kursu
Już nie mają strat , załatwili to w 21 roku a 22 jest już na czysto + kapitał rezerwowy , który również mogą przeznaczyć na dywidendę
Proszę czytać raporty i nie wypisywać bzdur
Dnia 2023-07-17 o godz. 20:37 ~Wielebny napisał(a): > Już nie mają strat , załatwili to w 21 roku a 22 jest już na czysto + kapitał rezerwowy , który również mogą przeznaczyć na dywidendę > > Proszę czytać raporty i nie wypisywać bzdur
Liczyłeś to ? Sprawdzałeś ? Jak zostały rozliczone te miliony Babajewa ?
Dnia 2023-07-17 o godz. 20:37 ~Wielebny napisał(a): > Już nie mają strat , załatwili to w 21 roku a 22 jest już na czysto + kapitał rezerwowy , który również mogą przeznaczyć na dywidendę > > Proszę czytać raporty i nie wypisywać bzdur
stan na koniec roku 2021: niepodzielony wynik finansowy (108 494) stan na koniec roku 2022: niepodzielony wynik finansowy (78 522)
Dnia 2023-07-17 o godz. 20:57 ~Aqq napisał(a): > stan na koniec roku 2021: niepodzielony wynik finansowy (108 494) > stan na koniec roku 2022: niepodzielony wynik finansowy (78 522) > > w tys. zł. >
Co to jest ? Skąd to masz ? Źródło ?
Ja mam coś innego / lepszego : Raport roczny ostatni str. 7 :
Na dzień bilansowy 31 grudnia 2022 r. Spółka posiada istotne aktywa finansowe w postaci pożyczek udzielonych oraz weksli własnych w łącznej wysokości 69 956 tys. zł.
Dnia 2023-07-17 o godz. 21:50 ~Aqq napisał(a): > Wyniki roczne opublikowane w kwietniu br., strona 6 > link: > https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2023-04/WF-2022-12-31-PL-1-_202304260649060202.pdf
No nie całkiem.
Ty podałeś dane z : Roczne Jednostkowe Sprawozdanie Finansowe WISE FINANCE S.A. za okres 01.01.2022 – 31.12.2022 według Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej (MSSF)
Ja z : Sprawozdanie Zarządu z działalności Spółki w roku obrotowym zakończonym 31 grudnia 2022 roku
no zgadza się, mają 70mln udzielonych pożyczek, z tego co pamiętam to część miała być spłacona w II Q b.r. ale nie zmienia to faktu, że nierozliczony wynik finansowy z zeszłych lat to strata w wys. 78.5mln zł i na tej podstawie twierdzę, że dywidendy nie będzie w bieżącym roku. Ale spółka jest nieobliczalna i faktycznie może być tak, że w jeden kwartał zaksięgują dochód na poziomie rozliczającym tę stratę i za rok czy 2 dywidenda będzie solidna.
No dobra ale co to są za straty ? Skąd one się wzięły ? Nie mogą być związane z Rezydencją Naruszewicza, bo na to był kredyt CHF. Mi zaczyna wychodzić na to, że jest to ciągle spłata Babajewa. A skoro tak, to znaczy, że nie została mu zwrócona działka, tylko jest/będzie mu ona spłacana. Mi wychodzi na to, że jeżeli zostaną pokryte te rzekome straty z lat ubiegłych, czyli spłaty Babajewa to spółka stanie się wtedy właścicielem działki ! Którym obecnie nie jest, bo nie spłaciła jeszcze do końca Babajewa ! zonk :o
Dnia 2023-07-17 o godz. 19:12 ~Aqq napisał(a): > No to że zarobili to prawda, ale jest jeszcze do rozliczenia strata za poprzednie lata, głównie 2014 rok, dlatego ja na żadną dywidendę się nie nastawiam, jest dużo innych powodów do wzrostu kursu
Wiesz coś dokładniej na ten temat ? Rozliczałeś to ? Podawana w tabelkach rzekoma strata może być tylko fikcją papierową. Sprawę trzeba postrzegać całościowo a nie tylko samym 2014 rokiem. Chodzi o to, że w 2011 roku została do spółki wprowadzona prawie 100 ha działka pod Moskwą, która potem, ze względu na sankcje, musiała zostać wyprowadzona w 2014 r. Chodziło wówczas o ok. 100 mln USD. Bilans całościowy tej operacji może ( a nawet powinien ) być zerowy. Jest całkiem możliwe, że nie ma już żadnych strat z lat ubiegłych i m.in. dlatego ociągają się ze zwołaniem WZA i podziałem zysku za 2022 r.
Dnia 2023-07-17 o godz. 22:22 ~Aqq napisał(a): > ale strata z lat ubiegłych to nadal księgowo strata i chyba nie można wypłacić dywidendy mając nierozliczoną stratę
Moment, moment ale : - 78,5 ( NWF) + 70 ( Ist.Akt.Fin.) + 6,6 ( Poz.Kap. ) + 23,1 (Zys.Nett.'22) = + 21,1 mln ( Nadwyżka po '22 roku, z którą trzeba coś zrobić )
21,1 mln zł / 387 tyś.akcji = 54,50 zł/akcję
Jeżeli będą chcieli to mogą wypłacić np. te 5 dyszek, obojętnie czy w formie zaliczki czy nie.
Ale te informacje muszą być wtedy wzrost może być wyższy. Ne zakładam jednak iż powyżej ca 120,00 PLN. Na razie wygląda to kiepsko. praktycznie codziennie niżej. Czy spadnie poniżej 62 PLN zobaczymy. Oby nie.
Ostatni tak dynamiczny wzrost. To między innymi pojawienie się informacji o ile dobrze pamiętam chyba w parkiecie , iż to może być następna Spółka wzrostowa po Będzinie. Będzin zaczął gwałtownie spadać i tu nastąpił równoległe równie dynamiczny spadek. Z tą różnicą i tam wzrosty były nieporównywalnie większe.