na cud....a tak na poważnie to wczoraj oglądałem film o Babie Wandze i w jednej z jej przepowiedni było o eco5tech, że będzie jedną z największych firm na GPW.....a może to upał za duży....już sam nie wiem.
Akcjonariat choć drobny to jednak świadomy. Jak ktoś zadaje pytanie na co tu czekamy to tylko się lekko uśmiechamy. Ktoś kto zadaje takie pytanie nie zna spółki. Nikt tu nikogo nie będzie uświadamiał. Trzeba trochę pogrzebać w raportach i wyszukać odpowiednie treści. Ci co wiedzą spokojnie poczekają jeszcze kilka miesięcy.
Wcześniejszy wzrost kurs pewnie skłonił by niektórych do realizacji zysków. Obecny kurs na pewno nie zachęca nikogo z wiedzą o spółce do sprzedawania. Nie licz, że coś się zmieni w temacie.
Podejrzewam jeszcze jakieś próby zbijania kursu i straszenia akcjonariuszy. Nie sądzę żeby przyniosło to jakiś efekt. Ale i tak powodzenia nie będę życzył... ;-)
Szybka reakcja, jednak dużo nowych ludzi zagląda na forum.
Zostali tu ludzie z IPO i nic tego nie zmieni. Żadne straszenie zbijaniem kursu nikogo nie przestraszy.
Co na to moderator? Mój kolejny posty jest do usunięcia? Za dużo prawdy?
"zostali ludzie z IPO" - no chyba większość z IPO się jednak skeszowała, było po drodze wiele dobrych momentów.
Tak jak ktoś wspomniał - ten świadomy akcjonariat to ludzie którzy kupili o wiele wyżej i raczej sprowadza się do wiszenia na haku i czekania na wyjście na 0. Więc owszem - nie sprzedają, ale dlatego że strata jest duża.
Czy nie spadnie niżej? Wystarczy, że komuś nie starczy dłużej cierpliwości i zacznie zrzucać swoje pakiety, tu naprawdę nie trzeba dużo, żeby zejść pięterko albo parę pięterek niżej.
Generalnie ostatni wystrzał i powrót do bazy pokazał, że sentyment na tych poziomach nie jest jeszcze taki, żeby odwrócić trend i że być może jest jeszcze miejsce do spadków (tj. nie zadziałała zasada, że gorzej już być nie może, więc pozostaje tylko północ)
Mocno życzeniowe twierdzenie.
Obecność na forum świadczy o czymś innym. Ci co byli na hakach już dawno oddali ze stratą i przestali się udzielać. Jest dość duża grupa aktywna od początku notowań.
Sam jestem akcjonariuszem od początku. Spółka zdrowa, bardzo niska kapitalizacja, branża na czasie, duże kontrakty do rozliczenia. Czy nikt z was nie patrzy na kapitalizację? Sam nie widzę już miejsca na spadki (chyba, ze sztuczne zbijanie żeby zebrać). Czekam i wiem, ze się doczekam, tu wzrost będzie szybki i dynamiczny, dlatego nie sprzedaje
Ja równieżjestem od początku. Po redukcji w IPO dobrałem pierwszego dnia notowań.
Co prawda później kupiłem już drożej ale średnia zadowalająca.
Oczywiście mogłem wyjść po 4 zł. Ale to jest giełda i nie zawsze da się wszystko przewidzieć.
Eco5tech działa w proptech, bardzo przyszłościowa branża. Prawdziwe pieniądze zarobiony w swoim czasie.
Tak samo jestem od początku. IPO i później pakiet systematycznie zwiększany. Średnia zakupu znacznie przez to wzrosła.
Na Discord było nas więcej ale do 5% nieco zabrakło. Szkoda bo można było mieć wgląd w spółkę od wewnątrz.
Rozwój Eco5tech nieco spowolnił z wiadomych względów,. Podwykonawca i kontrakt za 20 mln mocno obciążył dość małą spółkę. Już wkrótce realizacja zysków za wykonanie tak dużego projektu...
Ja zazwyczaj tylko czytam forum ale tu się wypowiem ,też jestem od praktycznie początku ,widziałem wszystko mogłem sprzedać ponad 4 ale cóż ,tak bywa ,teraz siedzę i czekam bo mogę i nie muszę tej kasy ruszać przez najbliższe dwa lata ,a sądzę najbardziej suchy okres za nami ,nie wiem kiedy ale ruszy ,nalapali dużo kontraktów i nad tym pracowali ostatnie dwa lata ,teraz większość jest ukończona jest możliwosc złapania nowych ,jednak jest to mała firma i nie da się cały czas podpisywać umow bo nie będzie kto miał tego ukończyć a jak uznają że jest dobry moment to liczba pracowników i skala się zwiększy . W najbliższych miesiącach sądzę będziemy mieli wysyp nowych umów na coraz to większe kwoty i niespodzianka może być tu duża bo dobry dzień i 100% ponad 4 może urosnąć w jedną sesje wtedy reszta będzie się ścigać i zastanawiac a my siedzimy już na akcjach , cierpliwość to jedyne co może nas uratować , oczywiście może się stać inaczej ale spójrzmy covid się skończył ,wojna nikogo nie interesuje już , kraj się buduje ,potrzeba takich firm i rozwiązań na przyszłość, pozdrawiam
Szczerze, liczyłem na fundamenty na rozwój nowe rozwiązania w budowlane nowe kontakty odbudowa może sąsiadów na wschodzie. Ale teraz licze że ktoś wpadnie tu spekulacyjnie rozbuja te niskie ff do maxa i podbije do chociaż 3 PLN.
Ja czekam na wyniki za II kwartał. Jeśli będą na plus to spodziewam się odwrócenia trendu. Prezes po pierwszym kwartale zapowiadała coraz lepsze wyniki finansowe. Wyniki w sierpniu będą swego rodzaju 'sprawdzam' dla jej wiarygodności. A z poprawą wyników finansowych spodziewam się nowych kontraktów, więcej pieniędzy w kasie to większe możliwości przetargowe. Dodam jeszcze, że liczę jeszcze na KPO i udane wybory pod tym względem. No i koniec wojny, ale to nikt nie wie kiedy i czy się stanie. Co do obecnej sytuacji to w dalszym ciągu wygląda mi to na zbijanie, straszenie i zbieranie póki rynek jeszcze nie dostrzegł, że tu będzie jeszcze kosmos.
Prezes wspominała o drugiej połowie roku jako o spodziewanym lepszymi okresie dla spółki. Chyba jeszcze najbliższe wyniki niczego nie zmienią. Chociaż kto wie, może będą dobre.
Mała liczba przetargów to efekt zablokowania środków z KPO. W tym roku w tym temacie za bardzo nic się nie zmieni niestety.
Ale spokojnie. Zaczną pojawiać się przetargi i nowe kontakty. Zastój w branży ewidentnie się kończy.
Też nie robię sobie dużych nadziei co do wyników za II kwartał, ale fragment newsletter'a z 7 kwietnia brzmiał tak:
"W pierwszym kwartale bieżącego roku kontynuowaliśmy naszą misję. Zgodnie z harmonogramem kontraktów, realizowaliśmy kolejne etapy projektów - jednocześnie ponosząc koszty początkowych faz realizacji. Patrząc na portfel zamówień przewidujemy, że z każdym następnym kwartałem będziemy odnotowywać coraz lepsze wyniki operacyjne i finansowe. Szczegółowe wyniki pierwszego kwartału br. zostaną przedstawione i omówione już 11 maja br."
Z tego wynika, że raport za II kwartał powinien być lepszy niż ten za I kwartał, a o ile to się okaże.
Z tym, że już przy okazji omawiania wyników za 1 kwartał wyglądało to nieco inaczej. Prezes powiedziała o drugiej połowie roku jako o okresie z realizacją zysków przez spółkę.
Wiem, widziałem ten materiał. Ja to widzę tak, że wyniki za II kwartał po prostu nie będą złe, będą lepsze niż za I kwartał, może jakiś mały zysk. Za to wyniki za drugą połowę roku będą już bardzo dobre. I właśnie po wynikach za II kwartał spodziewam się odwrócenia trendu (o ile będą przyzwoite) no bo kiedy niby zacząć zbieranie pod wyniki za III i IV? Jak już będą znane? Ja radzę pakować się póki czas, bo potem mogą być już inne poziomy.
W mojej ocenie najbliższe wyniki będą słabe. Pod to wywaliłem ponad 30% akcji na ostatnich podbitkach żeby odkupić więcej po raporcie za 2 kwartał.
Analizowałem wypowiedź pani prezes, wynika z niej jasno jak małe mają kwoty do rozliczenia w 2 kwartale.
Straty może dużej nie będzie ale i zysk jeśli już to minimalny.
Tak jak pisałem, wyniki za II kwartał na plus to odwrócenie trendu. Teraz będzie gra pod III i IV. Tyle, że pod koniec roku to już nie będzie po 2zł, a 12.