• Koniec działalności Autor: ~Kret [94.75.206.*]
    Prezes szuka schronu
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Free [62.87.155.*]
    Coście się tak ostatnio uaktywnili? Przecież i tak nie można sprzedać/kupić akcji, więc wasze wysiłki są bezproduktywne.

No chyba, że macie cynk, że raport w drodze, zobaczymy za tydzień czy byliście jaskółkami powrotu notowań:)
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Akcjonariusz [37.47.145.*]
    Dziwne, że ktoś jeszcze wierzy, że będzie coś z tego. Niektórzy co znają firmę dobrze ostrzegali w zeszłym roku. Mam akcje i nie jest wesoło.
  • Re: Koniec działalności Autor: ~gracz [83.26.196.*]
    Ostatni reklamujący wpis w poczytnym portalu zielonej energii o magazynach MTE jest z 19 mają.Moze ktoś wreszcie powie to byli ma tej farmie w Mysłowicach czy nie i czy zrobili robotę do 30 mają.Rozne rzeczy można teraz pisać.
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Free [78.8.201.*]
    Ja wierzę, że da się jeszcze odkuć straty na tych akcjach poprzez kółka o ile GPW łaskawie pozwoli na powrót notowań.

Nie takie plot twisty widziałem na trupich spółkach, bo ludzie żyją zawsze nadzieją. Nawet na Getin Banku była ostatnia podbitka ok 20-25% na kilka miesięcy przed zawieszeni notowań. A z obecnych truposzy mamy Airawaya, któremu udało się nawet bez żadnej informacji podskoczyć po walnym o 10%.

Także cuda cudawianki są możliwe na GPW, ale trzeba dać możliwość rozgrywania tych akcji.

Pomijam już to, ze mógłbym wykorzystać ten hajs na inwestycję w inne walory. Krew mnie zalewa jak pomyśle, ze sprzedałem część akcji dobrej spółki żeby dokupić coś innego zamiast posiadać możliwość pozbycia się tych skarbów Laska.

• Re: Koniec działalności Autor: ~gracz [46.134.85.*]
    Żeby sprzedać ktoś musi kupić po ile tu wielu czeka na zakup.Wbrew pozorom.
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Free [78.8.201.*]
    Ja przyznam się szczerze, że sam nie wiem czy dobiorę, no chyba że spadnie w okolice 10-15 groszy i okaże się, ze w tym nieszczęsnym raporcie nie ma jakiś niespodzianek. Dobrze, że będzie czas go przeanalizować, bo akcje nie odpalą od razu.

No i do tego dochodzą fixy, co równa się kiepski obrót plus brak zaufania do prezesa. O ile jeden tydzień opóźnienia to mogło być gapiostwo, o tyle dwa miesiące, to już ewidentnie jakiś problem podczas audytu. Pytanie jak poważny.

Oczywiście istnieje jeszcze opcja, ze wszystko jest w porządku i prezes zrobił sobie specjalnie zawieszenie, żeby zniechęcić i skupić akcje przed jakimś przełomowym infem, ale jednak średnio w to wierzę. To raczej na zasadzie myślenia życzeniowego, ze nie jest tak źle jak się spodziewam że jest.

Umówmy się, że tak naprawdę przed masową ucieczką powstrzyma ludzi pewnie zbyt niska cena akcji i duża strata. Raczej niewielu będzie oddawała akcje za 20-30% ceny kupna. Są jakieś granice. To już wolałbym poczekać na jakiś cud w postaci umowy z Tauronem:)

• Re: Koniec działalności Autor: ~gracz [83.26.198.*]
    Ładowanie się w taka społke zawsze jest obarczone ryzykiem,,było trzeba Tauron brac i bezpiecznie i jeszcze Sasinowe cuda sie zdarzają.Za dużo w takich spółkach z NC zależy od widzimisie i humorów jednej osoby czasami wątpliwej jakości.
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Free [78.8.148.*]
    Z drugiej strony na takich spółeczkach można właśnie zarobić kilkaset procent, więc to niejako jest wkalkulowane w ryzyko.
  • Re: Koniec działalności Autor: ~bubuzubu [31.61.250.*]
    Można zarobić kilkaset procent, ale stracić tylko sto. Brzmi uczciwie:)
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Opinia [46.204.100.*]
    A po stracie 100% zawsze na pociechę można kupić 40%
  • Re: Koniec działalności Autor: ~gracz [5.184.199.*]
    To się zobaczy za trzy dni.
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Obserwator [217.170.207.*]
    Nooo ostrzegali i to wielokrotnie. I energia i czarny MINUTOR są na dnie. Ludzie odeszli podobno od niego.
  • Re: Koniec działalności Autor: ~gracz [83.26.197.*]
    Czesto na NC koniec jednej działalnoesci jest poczatkiem nastepnej ale temu gosciowi już nikt nie zawierzy
  • Re: Koniec działalności Autor: ~racjonalista0220 [188.252.84.*]
    Nie wyrokowałbym tu końca działalności. Działają, a czemu nie radzą sobie z raportem, tego nie wiemy. Sporo czasu jeszcze upłynie ale zobaczycie że się rozkręcą, przyszły rok czerwiec wejście ustawa o godzinowym rozliczaniu energii i Polacy się obudzą z magazynami. Fundusz tez nie wrzucił bańki przez rozeznania co się w firmie dzieje na pewno, także jest kilka czynników, po których analizie o działalność jestem raczej spokojny (chociaż to tylko moje zdanie a jaka jest prawda to chyba tylko prezes Lasek wie)
  • Re: Koniec działalności Autor: ~gracz [83.26.197.*]
    A wiesz że jestem podobnego zdania,, kasy tu na zero nie stracumy ale żebysmy nie dali sie głupio wyleszczyć.Za dużo powiązań.
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Vit [78.9.58.*]
    Czy wprowadzenie godzinowych stawek dla fotowoltaiki coś zmieni w temacie magazynów energii? Raczej wątpię. Koszt magazynu 10kWh to ok 30 tys PLN, z dofinansowaniem "Mój Prąd" ok 15 tys PLN. Taki magazyn jest w stanie zmagazynować energię na kilka - kilkanaście godzin użytkowania sprzętów domowych. Dla osób korzystających z pomp ciepła lub innych form ogrzewania opartych na prądzie magazyn jest mało przydatny, bo latem nie zmagazynuje energii do wykorzystania zimą a zimą nie zmagazynuje energii bo fotowoltaika jej produkuje znikome ilości. I moim zdaniem choć prosumenci znowu dostaną w d**ę przez nowy sposób rozliczania to mimo wszystko na magazyny się nie rzucą.

Dnia 2023-07-21 o godz. 10:08 ~racjonalista0220 napisał(a):
    > Nie wyrokowałbym tu końca działalności. Działają, a czemu nie radzą sobie z raportem, tego nie wiemy. Sporo czasu jeszcze upłynie ale zobaczycie że się rozkręcą, przyszły rok czerwiec wejście ustawa o godzinowym rozliczaniu energii i Polacy się obudzą z magazynami. Fundusz tez nie wrzucił bańki przez rozeznania co się w firmie dzieje na pewno, także jest kilka czynników, po których analizie o działalność jestem raczej spokojny (chociaż to tylko moje zdanie a jaka jest prawda to chyba tylko prezes Lasek wie)

Prosta rzecz, latem w godzinach kiedy fotowoltaika będzie oddawać do sieci spore ilości prądu będziesz go sprzedawał po przykładowo 10 groszy, a wieczorem kiedy zapotrzebowanie na energię będzie wysokie odkupisz go po złotówkę. Dzięki magazynowi w okresie kiedy oczywiście fotowoltaika będzie wytwarzać spore ilości (nie mówię o zimie), policz ile zaoszczędzisz kumulując wytworzoną energię i zużywając ją w późniejszym czasie nie odkupując jej kilku-kilkunastokrotnie drożej kiedy będziesz jej potrzebował, a instalacja ze względu na porę nie wytworzy Ci potrzebnej ilości. Zimą jak sam zauważyłeś instalacje nie będą wytwarzały dużych ilości w związku z czym nie będą oddawały go do sieci, a co za tym idzie stawki godzinowe nie będą tak zróżnicowane pomiędzy godzinami dziennym , a wieczornymi. W tym wypadku magazyn będzie spełniał swoją funkcje w okresach produkcji prądu z fotowoltaiki i przekonasz się, że da to wymierną korzyść. Chyba, ze to ja źle to rozumiem
  • Re: Koniec działalności Autor: ~Free [78.10.237.*]
    Zasadnicze pytanie jest takie, po jakim czasie się zwróci ten magazyn, bo to jednak jest główna kwestia o którą zapytają klienci (a przynajmniej to pierwsze o co ja bym zapytał). Jakby ktoś mi powiedział, że zwróci się za 10 lat, to bym mu odpowiedział "dziękuję, to proszę wrócić z lepszą technologią albo ofertą za 5 lat":)
  • Re: Koniec działalności Autor: ~gracz [5.184.233.*]
    Pytanie jest jedno czy On nadal te magazyny chce robić i robi,miały być średnie i duże,uczestnictwo w giełdzie energię też.Teraz głośno się mówi o spółdzielniach energetycznych czy to nie klastry.Lasek ma w tym doświadczenie,w mówieniu np.
    https://globenergia.pl/taryfy-dynamiczne-za-prad-juz-od-przyszlego-roku-komu-oplaci-sie-zmiana/
  • Re: Koniec działalności Autor: ~gracz [83.26.192.*]
    My to dostrzegamy i możliwosci z tym związane pod to mamy te akcje, a Lasek pewnie wie lepiej jakie to daje możliwosci,, jesli spółka przetwa za dwa lata bedzie tu 2,5 zł.
  • Re: Koniec działalności Autor: muaddibb [89.228.44.*]
    Masakra, w normalnym kraju na drugi dzień po wprowadzeniu czegoś takiego by wynieśli na taczkach rząd eh... Owszem hossa magazynów wtedy jest nieunikniona, ale większy problem jest dla każdego kto ma foto. Zabijanie ludzi, którzy się czegoś dorobili. Teraz wymuszą magazyny a za rok, dadzą podatek od magazynu i ludzi nie będzie stać na ogrzewanie.

Najpierw foto super się opłacało, naciągnęli pół Polski, teraz foto jest już mało opłacalne, a w lipcu 2024 panele będzie można do kosza wyrzucić, bo rano będę produkował, wieczorem odkupował, a od jesieni do wiosny foto nie będzie działać. Koszt energii jeszcze wystrzeli i ludzie będą palić w kominku chrustem do tego pozyskanym na dziko :P

Zgadza się. Sieci energetyczne są przeciążone i stare, zamiast je usprawniać koszt przejdzie na biednego Jurka który magazyn będzie musiał dokupić bo inaczej straci. Państwo odciąży system, firmy się dorobią a Kowalski znowu będzie kwiczał. Polska rzeczywistość. Ale boom na magazyny będzie, jest to nieuniknione, ciekawe czy Minutor dotrwa do tego czasu
[x]
MTENERGIA -3,42% 0,28 2023-06-01 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.