Mam taki problem w październiku 2001r musiałem zakupić kasę fiskalną do prowadzonej działalności uczyniłem to w systemie ratalnym przez firmę Żagiel.
W grudniu 2001r trafiłem do szpitala i moja choroba przebiegała pół roku i w efekcie dziś mam rentę moja żona spłacała ten kredyt do marca 2002 ale potem zaprzestała bo nie było środków po wyjściu ze szpiatala próbowałem się ułożyć z Żaglem napiasałem do nich pismo na które nie odpowiedzieli tylko za jakiś czas dowiedziałem się że miałem sprawę w sądzie i nakaz zapłaty.
Komornik zajął mi część renty i tak spłacałem ten dług do 2005 roku potem nastąpiła zbierzność spraw i komornik przestał przelewać środki do Żagla dziś26.11.2008 odezwała się jakaś firma windykacyjna że oni chcą się ze mną dogadać co do spałaty tych zaległości potwierdzają moje wpłaty i wpłaty komornicze na kwotę ok 1600 zł kredyt pierwonie wynosił 2500 zł .
Pytanie jest takie czy firma windykacyjna może ściągnąć ze mnie te pieniążki czy to się czasem nie przedawniło?Wprawdzie zapadł wyrok ale to dla Żagla a nie dla firmy windykacyjnej chyba że ta może korzystać z tego samego nakazu?
Drugie pytanie jest takie po rozmowie telefonicznej z firmą windykacyjną ustaliłem że kwota zobowiązania wynosi 2200 zł z czego niespłacony kapitał to ok 650 zł 190 zł to odsetki od tej kwoty i koszty procesu ok 800 zł czy może być tak że poprzednie wpłaty były księgowane na dług w pierwszej kolejnośći ?Czy najpierw spłaca się koszty procesu? Czy w tym względzie panuje wolna amerykanka pytam dlatego że kwota jest dość duża
i nie wiem czy Żagiel aby wszystko dobrze sobie policzył
z góry dziękuję za odpowiedź
Witam, odpowiedając na Pana pytania i wątpliwości:
1. w sprawie został wydany nakaz zapłaty, który się uprawomocnił. A więc w Pana sprawie roszczenie przedawnia się po 10 latach od momentu wydania nakazu zapłaty. Wynika to z Art. 125. § 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.
Natomiast co do firmy windykacyjnej, to w Pana sparwie może ona działąć w dwojakim charakterze, jako:
-pełnomocnik Żagla
-nowy wierzyciel (nabyła Pana wierzytelność w następstwie cesji wierzycielności).
Za każdym razem termin przedawnienia wynosi 10 lat.
2. Co do sposobu księgowania kwot to zasadą jest, że wierzyciel ma w tej kwestii dowolność. Proszę zapytać firmy windykacyjnej aby przesłąła Pana szczegółowe wyliczenie kwot do zapłate ze wskazanie z czego dana kwota wynika.