• 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~123456 [188.121.18.*]
    Zatem bez uwzględniania wpływu zdarzeń jednorazowych, w tym w szczególności zawarcia układu oraz sprzedaży
    jednostki zależnej –Benchmark sp. z o.o., Grupa Komputronik wykazała 24,5 mln zł zysku brutto (20,2 mln zł
    zysku netto). Jednocześnie w tej perspektywie porównywalny skonsolidowany wynik EBITDA wyniósł 31 mln zł.
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~Gosc [185.48.129.*]
    Nie tylko zysk jest ważny, spłacili 130 mln zobowiązań, a przychody ze sprzedaży produktów też się poprawiają r/r
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~123456 [188.121.18.*]
    Dnia 2023-06-30 o godz. 22:19 ~Gosc napisał(a):
    spłacili 130 mln zobowiązań,

to jest redukcja w wyniku ukladu a nie splaty

• Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~Gosc [185.48.129.*]
    Tak tak o to mi chodziło. Poprostu już dużo lepiej to wygląda na raporcie. A w kasie też trochę mają. Kilka lat i wyjdą na czysto z samymi zyskami, jeżeli przychód będziestopniowo rósł, a inflacja się trochę uspokoi to ludzie będą wydawać więcej kasy na elektronikę. Teraz jest dość ciężki okres dla sprzedaży, a jak widać komputronik sobie radzi całkiem nieźle
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~ADS [212.180.191.*]
    Ja mam jakieś wątpliwości, tak na szybko wychodzi mi że w IV kwartale mamy stratę. Zysk po 3 miesiącach był wyższy niż ten raportowany wczoraj po całym roku. Ktoś już sprawdził czemu tak wyszło?
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~mrfiesta [213.241.54.*]
    Właśnie też to zauważyłem coś musieli chyba spłacić bo i trochę za tym poleciał kapitał własny albo jakieś korekty byly
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~olo [83.5.184.*]
    3Q Zysk (strata) netto 139 705 000
    4Q Zysk (strata) netto 153 279 000

przepraszam o jakiej stracie w 4Q piszecie???
    Weź zobacz sobie sam 4kwartal na np biznesradar i wybierz rachunek zysków i strat 4Qkwartalu
    Q-wa inwestory radarowe. Otwierasz raport 3Q i czytasz Zysk (strata) netto 139 705 000, otwierasz roport 4Q i czytasz Zysk (strata) netto 153 279 000. wykonujesz proste działanie a-b i masz zysk w 4Q.
    ups.... nie te rubryki
    Noi co strata ponad 6mln netto 4mln z działalności gospodarczej
    ja widzę 3 619 000 netto
    widzę też spadek zobowiązań o ok 25 000 000
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~mrfiesta [37.30.125.*]
    Mogbys podac z uprzejmosci gdzie to patrzysz źródło jesli chodzi o sam jeden kwartal
    różnica pomiędzy ostatnimi raportami
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~liczący [77.65.94.*]
    4Q 22 (01.01.2023-31.03.2023):
    - przychód: 459,4 (4Q 21: 453)
    - zysk brutto: -4,8 (4Q 21: +5,4)
    - zysk netto: -6,2 (4Q 21: -4,2)
    - aktywa: 483 (3Q 22: 502)
    - zobowiązania: 225 (3Q 22: 239)
    - kapitał własny: 257,7 (3Q 22: 263)

Względem poprzedniego raportu 6 milonów straty (o tyle majątek firmy skurczył się). Za to zobowiązania zmiejszyły się o 14 milionów.

Gdyby 16 kolejnych kwartałów było takich samych (co oczywiście nie jest możliwe) to zobowiązania wynosiłyby 0 zł, a kapitał własny 161 mln. Plusy ujemne i minusy dodatnie :)
    4Q 22 (01.01.2023-31.03.2023):
    - przychód: 459,4 (4Q 21: 435)
    - zysk brutto: -4,8 (4Q 21: +5,4)
    - zysk netto: -6,2 (4Q 21: +4,2)
    - aktywa: 483 (3Q 22: 502)
    - zobowiązania: 225 (3Q 22: 239)
    - kapitał własny: 257,7 (3Q 22: 263)

Teraz bez literówek
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: przezniczak [109.173.144.*]
    Straty netto w Q4 - 6,2mln

Strata ze sprzedaży w Q4 - 850k (przychody - [techniczny koszt wytworzenia + koszt sprzedaży + koszty zarządu])

Najprościej jak się da. Firma traci pieniądze z podstawowej działalności (czyli sprzedaży) natomiast nie ma żadnych innych przychodów operacyjnych czy finansowych (zarówno operacyjnie i finansowo również także traci pieniądze - i to dużo większe). Ostatni raz stratę ze sprzedaży miała w Q4 2019 roku.

Reasumując. Spółka ma bardzo duże zobowiązania i nie zarabia (traci pieniądze). Odnośnie wyceny obecnej nie będę się wypowiadał bo jest całkowicie odklejona od rzeczywistości. Od Q3 2021 (grudzień) spółka jest na równi pochyłej i każdy kwartał jest co raz gorszy jeżeli chodzi o core działalności czyli sprzedaż (w 2022 roku ratowała się wyprzedając wszystkie możliwe aktywa jakie mogła upłynnić).

Ale czytając tutejsze wpisy to albo bardzo wierzycie w bajki albo sami opowiadacie te bajki.

Nie wiem czy jeszcze jakieś aktywa zostały im do upłynnienia (czy mają jakieś portale do sprzedaży) ale zapowiada się całkiem spora strata na koniec roku bo jak widać od blisko 2 lat zarząd nie potrafi nic zrobić aby ta spółka miała jakąkolwiek wartość.

https://i.imgur.com/JW9Z9m3.png 
    To koledzy podsumowali ale z jednym się w 100% zgadzam że jeśli posplacaja zobowiązania nie generują c zysków to i tak kapitał własny jaki zostanie będzie wyższy od obecnej wyceny A licząc -6,2mln do 14mln splacen gdzieś te 7,8mln musieli urwać i to jest pocieszające:)
    Pospłacają zobowiązania nie generując gotówki... bożesz. Nie wierzę.

A pieniądze na spłatę zobowiązań to niby skąd wezmą? Już pomijam to, że potrzeba gotówkę na bieżącą działalność.. która przynosi straty.

Jak nie mają zysków to mogą się pozbywać tylko gotówki albo zapasów. Jeżeli firma nie poprawi nic w przeciągu 2-3 kwartałów to tutaj będziecie mogli pisać o WK ile chcecie (nomen omen to WK w tym przypadku to tylko zapis księgowy, na który dało się nabrać 100-tki osób)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.30.125.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Widzę, że już tutaj nikt raportów nie czyta i nie wie, że istnieje coś takiego jak bilans.

Aktywa obrotowe

Grudzień 2022 - 368mln
    Marzec 2023 - 346mln

Spadek o 22mln

Zobowiązania ogółem

Grudzień 2022 - 239mln
    Marzec 2023 - 225mln

Spadek o 14mln

Zobowiązania zmniejszyły się o 14mln... aktywa obrotowe o 22mln... Spłacili 14mln zobowiązań a stan aktywów obrotowych zmniejszył się o 22mln w związku ze stratą zaraportowaną.

Gotówka - spadek z 55 na 33mln.

Ja nada jestem pod olbrzymim wrażeniem ten akcji na tym walorze przez ostatnie kilka miesięcy. Ale potwierdza to tylko, że ludzie na giełdzie nia mają pojęcia co kupują/sprzedają.
    Bo tu zawsze chodziło o wystraszenie i przejęcie tanio akcji więc macie powod to proszę bardzo w pon oddawać Liczy się co będzie dalej a tego raczej nikt nie wywróży a giełda wyceni
    xD xD xD
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~liczący [37.47.151.*]
    Aż tak czarno to nie jest. W kasie na 31.03.2023 były 34 mln. I za cały rok mieli zysk na działolności operacyjnej bez zdarzeń jednorazowych: 10,5 mln

Natomiast "wtedy zostaną z" (w mln):
    - wartościami niematerialnymi i prawnymi: 23,4
    - nieruchomościami inwestycyjnymi: 27,9
    - należnościami z tytułu dostaw i usług oraz pozostałymi należnościami: 95,3

No może jeszcze z częścią zapasów (coś z 188,3), przy czym należy zaznaczyć, że "wzrost wartości aktywów wynika przede wszystkim z wyceny nieruchomości inwestycyjnych (...)" :)
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: przezniczak [37.47.160.*]
    zapasy to im przynoszą straty a nie zyski co pokazał obecny kwartał.

Czyli jesteśmy na etapie wyceny budynków.... świetny prognostyk
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: przezniczak [37.47.160.*]
    A jaki będą mieli "zysk" za ten rok?

No nic.. informowałem kilka miesięcy temu... informuje teraz... może się zorientujecie w czerwcu po wynikach.

Nie mam... nie miałem i nie będę mieć akcji więc mi to nie robi. Pokazuje, że firma zaczęła z przytupem 2023 rok a jej erozja przyspiesza w tempie, którego ja nawet nie przewidziałem.
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~Kpiarz [79.185.9.*]
    A to już wiemy.ALTRUISTA.
    Bez akcji ,,nie zainteresowany spółką,, darmowo informuje
    biednych,niezorientowanych i ślepych inwestorów by nie popełniali
    błędów.Co innego na innych spółkach tam produkują sie sfrustrowani
    byli.
    Pisałem na początku roku o Eurotelu i Komputroniku, że dopiero Q1 2023 otrzeźwi niektórych. Pisałem o AB, że spółka dobija do sufitu co pokazał Q4 i Q1 wynikowo. Nie pomyliłem się jak widać choć jak już wspominałem - komputronik "przebił" moje prognozy bo osobiście obstawiałem, że w tym roku będzie miał jakieś minimalne zyski... a jak widać ich mieć nie będzie.
    Q1 dopiero dla nich się zaczął a i 34% przeceny do wartości księgowej więc wszystkie ryzyko dawno w cenie
    Tak dla pewności... ale zdajecie sobie sprawę, że spółka nie zarobiła tych pieniędzy wliczanych w WK (to był zapis księgowy) tylko w spółce jest tak źle, że wierzyciele zgodzili się umorzyć część długo aby odzyskać chociaż jakiś % kwoty zadłużenia?
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~liczący [37.47.151.*]
    Księgowy czy operacyjny, ale jednak zysk. Wierzyciele (z kolejnych grup) za dużo do powiedzenia nie mieli. "Odzyskanie" kasy otrzymał US. On coś ściągnął, ale nie tyle o ile poprosił. I tutaj wytrawny biznesmen postawił się garbowaniu w imię potrzeby społecznej (uszczelniania systemu na świadczenia społeczne).

Jak jesteśmy w tych obszarach to warto zwrócić uwagę na to co trapi Zarząd, który przytulił 3 zł/akcje/rok ponosząc swoje koszty:
    - wzrost pensji minimalnej. To ile pracownicy w wiosce Poznań zarabiają? A lepsze pytanie - kogo i na jakich zasadach tam zatrudniają?
    - ryzyko prawne. Przed czym? Czy tylko zmianą prawa (która ewentualnie dotknie całą branże), czy kolejne sprawy sądowe? W Głosie Wielkopolskim kilka dni temu była przypominajka o skierowaniu sprawy karnej względem Głównego o skierowaniu sprawy karnej do sądu. Może zza krat koszty Zarządu lekko obniżą się :)
  • Liczący hmm myśliwa Autor: ~mrfiesta [37.30.125.*]
    A ja mam uwagę na ciebie Myśliwa [37.47.147.*] 2020-04-06 jednak polujesz
  • Re: Liczący hmm myśliwa Autor: ~liczący [37.47.151.*]
    Ej, nie. Myśliwa to nie ja. Do niej kiedyś pisałem, bo dziewczyna trochę pogubiła się. Jestem akcjonariuszem od 10+ lat. Raz z większym udziałem, innym razem z mniejszym. W ostatnich miesiącach zwiększyłem udziały i mimo wszystko (po ocenie całokształtu) uważam, że była to dobra decyzja.

Swego czasu skutecznie postawiłem się Głównemu w pseudowezwaniu. Jestem z Poznania i może dlatego podobne IP. Jak już wkroczyłem w taką prywatę to raport oceniam na 3 minus.

Komputronik nowy rok rozpoczął 1 kwietnia, więc koniec roku może też chciał zakończyć w gorszym stylu. I najlepsze jest to, że znów trzeba czekać kilka tygodni, aby dowiedzieć co dalej (już) ziściło się.
  • Re: Liczący hmm myśliwa Autor: ~mrfiesta [37.30.125.*]
    Też liczący jestem z tobą tyle lat i nawet nie myślę teraz oddawać bo jestem święcie przekonany że poziomy wyższe będą kwestia zmęczenia tym bardziej że akcji w większej ilości w zasadzie nie ma a później miesiącami męczyć się i zbierać Na actionie też krakali a teraz żałują więc będę czekał dalej 800% już jest kto pozbieral w historycznym dolku a ponad 1000% można tu śmiało jeszcze wyciagnac
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~jazz [31.61.182.*]
    Spekulujesz, czy po wcześniejszych kwartałach też byś tak napisał? Jprdl, jak można na podstawie jednego słabego Q pisać o stracie na koniec roku, nie mówiąc już o bankructwie, o którym pisał liczący?? Jarzycie sezonowość w tej branży?? A wpływ mocnego spadku walut? Też jarzycie?

Kom jest w długoterminowo w takiej sytuacji jak act. Będzie dobrze
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~Rafał [104.28.212.*]
    Znajdźcie mi tańszą fundamentalnie spółkę na GPW.
    Jakby nie było, Komputronik jest długo na rynku i najgorsze ma za sobą.
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~Kamil [31.61.237.*]
    Firma spłaca długi (DF ujemna) oraz inwestuje (DI ujemna) przy czym ma ujemne przepływy z głównej działalności (DO ujemna). Taki wariant jest możliwy tylko w firmie, która wcześniej potrafiła zebrać duży zapas środków pieniężnych. Jeśli jednak mimo inwestycji (DI ujemna) nie wypracuje w przyszłości dodatnich przepływów z działalności operacyjnej to w dłuższej perspektywie utrzymanie takiego stanu grozi bankructwem.
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~Kamil [31.61.237.*]
    Zatem jak Koputronik zacznie stabilnie zarabiać na DO to te akcje nie będą po 7,50zł. Amen
    wynik za sam Q raczej slaby pewnie dlatego kurs spadal z 10 na 6

teraz jest juz 2 kwartaly dalej i zobaczymy czy jakies przecieki odnosnie kolejnych wynikow przekażą i czy jest czym sie chwalic
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~xxx [89.64.117.*]
    Niestety, ale tu jest powrót do bazy 3-4 zł
    Dnia 2023-07-03 o godz. 09:45 ~xxx napisał(a):
    > Niestety, ale tu jest powrót do bazy 3-4 zł

Re: Wyjaśniam co się będzie działo dla drobnych aby się nie wypstrykali. Autor: ~xxx [89.64.118.*] 2023-01-13 11:03
    Myślę, że dobrze oceniam rzeczywistość i wycena min 25 zł jest jak najbardziej właściwa ( C/WK= 1 po umorzeniach długów ) i powinna być osiągnięta w ciągu dwóch lat,

naganiacz xxx raz pisze o 25 raz o 3,,,,, ciekawe dlaczego?:)
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~jr968 [85.221.136.*]
    Bo wtedy miał takie zdanie, a dziś ma inne?
    Po prawie 6 miesiącach i innym stanie posiadania akcji perspektywa trochę się zmienia. Tylko aż tak skrajnie? Wtedy >25, a teraz okolice 3 zł. Co się stało, że nagle papier stał się 8 razy mniej warty?

Daje po oczach podejście spekulacyjne i tyle w temacie :)
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~jr968 [85.221.136.*]
    Nic wielkiego. Okazało się, że Komputronik nie potrafi zarabiać. Gdyby zarabiał na handlu, kierunek 25 byłby realny. A że nie potrafi, to mamy, co mamy. Jeśli kolejne kwartały pokażą to samo, to te 3 złote rzeczywiście może się ziścić. Natomiast jak będzie widać, że coś się zmieniło na plus i ten biznes po prostu działa, będzie solidne "up" (ale to chyba nie prędzej, niż ich trzeci obrotowy, czyli X-XII).
  • Re: 20 mln zysku bez zdarzeń jednorazowych Autor: ~jazz [31.61.182.*]
    Po poprzednich kwartałach też tak pisałeś? XD
[x]
KOMPUTRON -1,61% 6,10 2025-11-14 16:23:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.