• Kompleks olefin III, Orlen 2027 Autor: ~Adamo28 [31.61.180.*]
    O to chyba tutaj exol od 2025 miał odbierać toluen czy coś za 1mld, to se nie podbiera , o tym temacie możemy zapomnieć ...
  • Re: Kompleks olefin III, Orlen 2027 Autor: ~Nowy [213.134.163.*]
    To jutro dolne widły od 2.15 kurs rósł pod to
  • Re: Kompleks olefin III, Orlen 2027 Autor: ~max [85.221.171.*]
    Nie jestem chemikiem organicznym ale z tego co się doszukałem:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/PCC-Exol-podpisal-z-PKN-Orlen-umowe-ws-dostawy-tlenku-etylenu-8203899.html

Umowa dotyczy tlenku etylenu.

Tlenek etylenu:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_etylenu

Zaś informacja z Orlenu dotyczy Olefin.
    Olefiny:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Olefiny

Jak patrzę na budowę chemiczną tych związków organicznych to wydaje mi się, że olefiny i tlenek etylenu to coś innego.

Ale może jest tu ktoś, kto się lepiej zna na chemii organicznej i węglowodorach.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.104.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Kompleks olefin III, Orlen 2027 Autor: ~Piotr [89.239.97.*]
    @max
    Szkoda słów i czasu na analizowanie takich niepełnych i moim zdaniem mylących wypowiedzi @Adamo28 i @Nowy.

Wzajemną relację kontraktową miedzy PCC Exol a OKN Orlen w ramach realizowanego kompleksu Olefiny III i zwiększonych dostaw TLENKU ETYLENU już omawiałem w moich wcześniejszych wpisach.
    Przede wszystkim dostawy tlenku etylenu mają wzrastać w miarę zwiększania zdolności produkcyjnych PCC Exol wynikających z instalacji w Płocku. Dokładne wolumeny kontraktowe też wskazałem w owym wpisie.
    Podkreślam, że inwestycja w Płocku nadal jest realizowana i zgodnie z komunikatami Spółki nie ma na ten moment informacji o jej opóźnianiu z przyczyn niezależnych od inwestora. Czy naprawdę sądzisz, że Zarząd PCC Exol dowiaduje się o zmianie harmonogramu realizacji kompleksu Olefin III z mediów głównego nurtu i dopiero teraz? Czy z podanych informacji publicznych można wywnioskować, że założenia kontraktowych wysokości dostaw tlenku etylenu z Orlenu są zagrożone?
    Inwestycja w PCC Exol jest kontynuowana bo dla Spółki jest to kluczowa inwestycja (poza inwestycją w Brzegu Dolnych realizowaną wspólnie z PCC Rokita) w zwiększenie mocy produkcyjnych. Wartość inwestycji to ponad 90 mln PLN a jest ona już zdecydowanie na półmetku.
    Informacje o kompleksie Olefin III mówią o zwiększonym zakresie zadania i przesunięciu zakończenia realizacji o ok. 2 lata. Ale to nie znaczy, że instalacja, w ramach której już obecnie PKN Orlen dostarcza tlenek etylenu PCC Exol nie zostanie rozbudowana i oddana do użytkowania wcześniej. Sam wiesz, że etapuje się tak duże realizacje i daje się szansę na częściowe oddanie do użytkowania.

Reasumując - obecne informacje publiczne nie równają się stwierdzeniu, że PCC Exol wstrzyma swoją inwestycję w Płocku, podpisany kontrakt z PKN Orlen odnośnie dostaw tlenku etylenu nie będzie realizowany (poza tym są na pewno gigantyczne kary dla PKN za braki lub opóźnienia w dostawach) terminowo.

[x]
PCCEXOL 0,00% 2,00 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.