"Centrum Projektów Polska Cyfrowa ogłasza nabór w ramach Programu Fundusze Europejskie na Rozwój Cyfrowy 2021-2027, Działania FERC.01.01 Zwiększenie dostępu do ultra-szybkiego internetu szerokopasmowego.
W ramach konkursu operatorzy telekomunikacyjni mogą ubiegać się o dofinansowanie na budowę sieci szerokopasmowych na terenach, na których dostęp do internetu jest utrudniony. Realizowane będą działania umożliwiające jak najszerszy dostęp do sieci szerokopasmowych przy jak najwyższych parametrach technicznych na obszarach, gdzie stwierdzono niedoskonałość rynku lub istotne nierówności w zakresie dostępu do sieci NGA."
Telgam spełnia ten opis w 250%. Moim zdaniem szansa na to dofinansowanie jest ogromna.
Termin składania wniosków wypada na 1-31 lipca. Czyli niedługo dostaniemy info o złożeniu wniosku, oraz mam nadzieję, że w sierpniu o wedrykcie.
W puli 'nagród' jest 3 miliardy złotych. Czyli szansa na uzyskanie 20-30 milionów jest jak najbardziej realna.
20-30 milionów zł to więcej niż obecna kapitalizacja TELGAMa.
Czyli gra tutaj jest podobna do GREENX, tylko na mniejszą skalę. Tam też kwota arbitrażu przewyższała kapitalizację. Tyle, że tam to było na poziomie 80x. Tutaj jest na poziomie 2-2.5x. Ale kto wie, jeżeli odblokują KPO, będzie przewyższała na poziomie 3-5x.
Weryfinacka zgłoszen trwa troche dłuzej niz miesiąc, ale co ja widzę na duży plus, to że samo zadanie jest do wykonania i wszystko jedno kto - musi zostać wykonane. W regionu, telgam ma bardzo zdrowe fundamenty i chyba tak jak piszesz - wszelkie papiery żeby dofinansowanie uzyskać. No i najważniejsze - inwestują w infrastrukturę, a to im zwiększa przychody w bezpieczny sposób. Trzymać kciuki.
Przy dofinansowaniu 50 mln i kapitalizacji 20 mln, kurs może wzrosnąć około 150% za samą gotówkę, oraz x% za przyszłość, jaką spółka będzie miała po wydaniu 50mln na inwestycje. Czyli kurs 1,5zł jest w zasięgu, ale żadnej pewności nie ma.
Sporo to ile? No i skoro masz takie informacje, to mógłbyś się nimi podzielić? Ile trwa rozpatrywanie wniosku, ile czasu mija od ewentualnego pozytywnego rozpatrzenia do wypłacenia pieniędzy? Jakieś konkrety? Miesiąc? Dwa? Rok? Dwa? Dwadzieścia lat? trzydzieści? Czy po prostu 'sporo'?
Do kogo skaczę? :D Zapytałem ile to jest dla Ciebie 'sporo'. Dostałem odpowiedź. Co Ci znowu nie pasuje? XD Jakiemu trollowi się w dyskusję dałem wciągnąć? Z czym Ty do mnie masz problem, gościu?
@hehe - Ty to jesteś śmieszek. 90 dni trwa rozpatrywanie wniosków. W przypadku zakwalifikowania wniosku o dofinansowanie - podpisanie umowy, potem realizacja projektu, zamkniecie projektu z kontrolą i dopiero kasa płynie - w tym ujęciu "sporo" jest właściwą oceną czasu. Najważniejsze jest zakwalifikować wniosek - nikt nie robi tego na pałę, więc info o pozytywnej ocenie jest sukcesem, którego nikt z ręki nie wypuszcza.
rf, czyli jest tak jak mówił Freddie? Że trzeba mieć własny hajs na realizacje projektu, a potem dostaje się, powiedzmy kolokwialnie - zwrot z dofinansowania?
Sam fakt przyznania zbuduje fundamenty spółki i wzrost kursu więc wpływ transz które będą odsunięte w czasie ma oczywiście wpływ na wyniki finansowe ale w cenie będzie to wcześniej.
No to jest jasne. Na Greenx jest to samo. Jak tylko dostaną info o zwycięstwie, to kurs wystrzeli nawet jeżeli nie zobaczą grosza. A tutaj info o dofinansowaniu jest równoznaczne z otrzymaniem gotówki.
No nie czytałem tych zasad, dlatego pytam, bo samo słowo 'sporo' nic nie mówi. :) Z tego co piszesz to 'sporo' wcale nie jest takie spore. 90 dni na ocenę. Jakbym miał strzelać to też bym powiedział 2-3 miesiące. To jest raczej standardowy czas oczekiwania, a nie 'sporo'. Co oni by chcieli? Wniosek pyk, decyzja drugiego dnia, hajs na koncie trzeciego? :D Normalny, klasyczny czas oczekiwania, nic nadzwyczajnego.