„Trudno będzie powtórzyć zeszłoroczne rekordowe wyniki, czy wynik I kwartału”
I co tu myśleć? Ktorego pierwszego kwartału? Zeszłorocznego czy obecnego? Bo trochę dziwne jakby chodziło o ten. Mało precyzyjna wypowiedz. W końcu q/q produkcja taki sam poziom, około 70% wykorzystania mocy, co swiadczy ze wolumeny będą podobne. Koszty nawet spadają, choć podkreśla ze wyraźniej będzie to jeszcze widoczne w IIIq. Zostaje faktycznie nieco słabsze euro, pewnie średnio około 5%, o tyle może przychody byłyby mniejsze, capex taki sam jak kwartał temu. Wiec około 100 milionow zysku znowu wychodzi. Tym bardziej ze prezes mówi, ze jest zadowolony. A gość nie rzuca słow na wiatr. Co myslicie? Moim zdaniem jak słabsze wyniki q/q to nieznacznie.
Sądzę, że tu jest nawiązanie do q1 2023 - ten nie był wybitnie gorszy od q1 2022, wręcz zaskoczył nieco. Problem najpewniej leży po stronie Rottnerosa, który może nie wypracować wyniku jak w q1 2023 - co przebija się w wywiadzie. Jak dla mnie dowiozą coś w okolicy 80m PLN - nadzieja w Q3 2023, że popyt na produkty grupy ożywi się, może zbliżający się cykl wyborów pozytywnie wpłynie na rynek papieru, w końcu będzie trzeba przerukowac pewnie sporo ulotek, broszur itp
A to niezła prognoza. Choć traktowałbym ja jako minimum. Rottneros z 25 milionow mimo wszystko stawiałbym ze zrobi. choć to wróżenie, ale stad, ze grupa i tak kupuje już większość celulozy na swoje potrzeby, bo tak jest teraz taniej, a sama bardziej przerzuca się na CTMP o większej rentowności. Rozumiem ze rynek jest teraz ciut slabszy, ale czy az tak, żeby nie mieć w ogóle zysku? Co do zamówień na 3q, Prezes wcześniej twierdził, ze w samym papierze widzi ożywienie popytu wiec może niezależnie od wyborów stan ten sie utrzyma.
Jak rynek to widzi to macie czarno na białym...
Dzień za dniem kurs niżej...
Tyle mln trafiło do akcjonariuszy a kurs uwalanie kilkoma tysiącami akcji.
Zatem wiara rynku i akcjonariuszy w spółkę jest silna
A tak dla porównania BENEFIT
Kap. 4.5mld
Dywidenda 2.5%
Zysk netto za 2022 140mln :)
To wystarcza a tu 200 netto rocznie będzie dramatem. Taka to spółka ...
Ty przypadkiem nie sprzedales już Arctica? Idź kup sobie Będzin. Ja jeśli jeszcze spadnie z chęcią dokupie sobie ATC za pieniądze z dywidendy. Planuje sobie tu posiedzieć kilka lat, będzie jeszcze wiele gorszych i lepszych momentów. Na razie spółka udowodniła ze potrafi w długi termin. Sensownie inwestuje zarobione pieniądze, częścią dzieli się z akcjonariatem. Prezes powiedział ze wyniki jak w 2022 roku w przyszłości będą powtórzone. I biorąc pod uwagę skale inwestycji, czucie rynku i ciagle dopasowywanie się do niego, pewnie tak będzie. To jest bardzo dobra spółka a twoje biadolenie nie ma tu znaczenia.
Oczywiście sprzedałem, masz rację.
Zamierzam dokupić w okolicach 12-14zł.
Moje biadolenie nie ma znaczenia, znaczenie ma kto wywala i ile tego ma.
Pozdrawiam Cię i życzę 25zł.
Nie mam spiny jest wiele innych spółek o ciekawych fundamentach.
Będzin zostawię juz takim championami jak ty.
A oprócz checi odkupienia tego fatalnego Arctica masz jakieś inne pozycje? Dzielisz sie tylko post factum tym co kazdy widzi, to wzrosło to spadło. Żadna filozofia. Pochwal się co będzie rosło i na czym inni mogą zarobić. Zweryfikujemy.
Pobędziesz jeszcze trochę na giełdzie to zrozumiesz różnice między dobrymi akcjami bylejakoej spółki a miernymi akcjami naprawdę wartościowej spółki.
To wszystko co mam do dodania.
Możesz się złościć i nabijać ale kurs nieubłaganie pokazuje kto z nas ma rację.
Powtórzę raz jeszcze Arctic jest super spółka ale ma pech że nie jest grywalne i popularna spółka, Niestety też bardzo cieniutki akcjonariat.
Chyba sam przyznasz blisko 10% zjazdu po wypłacie dywidendy (nie licząc odciecia) nie świadczy dobrze o akcjonariacie.
Pozdrawiam
Jeśli pytasz o spółki to zainteresuj siw Dynektikiem, sam ocen czy dzisiejsza cena to okazja czy nie.
Fakty są takie, ze tu jestem od około 9 zl. Dostałem już dwie dywidendy radykalnie obniżające realny koszt zakupu, przeżyłem wahania kursu o kilkadziesiąt procent w obie strony. Jestem spokojny jak zawsze. Bo w przeciwieństwie do ciebie akurat wiem czym jest giełda. Jakbym sluchal takich jak ty, nie miałbym nic. I to nie mój problem, ze kupiłeś po 20+ w momencie kiedy mnóstwo takich jak ja realizowało zyski.
Polecasz wiec Synektik kupić po 74-75 zl. Dziękuje, nie skorzystam. Nie znam sytuacji. Powodzenia.
Wywiad ciekawy. Chyba po raz pierwszy prezes mówi o recesji w gospodarce. Do tej pory używał stwierdzeń przypuszczających, że jak przyjdzie to firma jest przygotowana, obserwujemy, czekamy etc. A teraz przeszedł na tryb oznajmiajacy, choć de facto żadne nowe przesłanki za tym nie idą, w tym sensie, że mniejszy popyt był już komunikowany. Na korzyść działa dalej, że konkurencja boryka się z wysokimi cenami wytwórczymi, stąd odpowiedzialni za podaż nie zabijają się o ścinanie cen. Trochę mnie jednak zaskoczyło, kiedy wspomniał, że spadek kosztów celulozy jako produktu bardziej będzie widoczny w ujęciu pozytywnym w Grupie dopiero w 3 kwartale. Tak czy inaczej widać, że jest zadowolony z rentowności, więc to mocny sygnał. Finalnie sprawia wrazenie, ze mimo wszystko o segment papieru mozan byc spokojnym i faktycznie odchylenie od wyników za 1 kwartał moze teraz w najwiekszym stopniu determinowac Rottneros. Złotówka też się cały czas umacnia w stosunku do korony, więc dodatkowo jeszcze kilkia milionów mniej wyjdzie po przewalutowaniu, Pierwszy raz też wspomina o nowej fabryce w Europie Zachodniej, poza Polską i Szwecją. Kierunek rozwóju więc stabilnie zachowany.
Oj dziś tylko -2.8%.
Nie przesadzajmy, przecież giełdy też spadły.
Swig -0.17%.
Dywidenda dobra jest :)
Dla poprawy chumoru zerknijcie na benefit spółka warta 5mld pokazuje jak.mozna rosnąc bez zysków:)
"Stockstadt is an integrated pulp and paper mill producing 145,000tpa of pulp and 220,000tpa of coated and uncoated woodfree paper, mainly sold into the European print market."