• Wywiad czytali? Autor: ~Desert [37.248.209.*]
    „Trudno będzie powtórzyć zeszłoroczne rekordowe wyniki, czy wynik I kwartału”

I co tu myśleć? Ktorego pierwszego kwartału? Zeszłorocznego czy obecnego? Bo trochę dziwne jakby chodziło o ten. Mało precyzyjna wypowiedz. W końcu q/q produkcja taki sam poziom, około 70% wykorzystania mocy, co swiadczy ze wolumeny będą podobne. Koszty nawet spadają, choć podkreśla ze wyraźniej będzie to jeszcze widoczne w IIIq. Zostaje faktycznie nieco słabsze euro, pewnie średnio około 5%, o tyle może przychody byłyby mniejsze, capex taki sam jak kwartał temu. Wiec około 100 milionow zysku znowu wychodzi. Tym bardziej ze prezes mówi, ze jest zadowolony. A gość nie rzuca słow na wiatr. Co myslicie? Moim zdaniem jak słabsze wyniki q/q to nieznacznie.
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Fubik [78.8.86.*]
    Sądzę, że tu jest nawiązanie do q1 2023 - ten nie był wybitnie gorszy od q1 2022, wręcz zaskoczył nieco. Problem najpewniej leży po stronie Rottnerosa, który może nie wypracować wyniku jak w q1 2023 - co przebija się w wywiadzie. Jak dla mnie dowiozą coś w okolicy 80m PLN - nadzieja w Q3 2023, że popyt na produkty grupy ożywi się, może zbliżający się cykl wyborów pozytywnie wpłynie na rynek papieru, w końcu będzie trzeba przerukowac pewnie sporo ulotek, broszur itp
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Desert [37.248.164.*]
    A to niezła prognoza. Choć traktowałbym ja jako minimum. Rottneros z 25 milionow mimo wszystko stawiałbym ze zrobi. choć to wróżenie, ale stad, ze grupa i tak kupuje już większość celulozy na swoje potrzeby, bo tak jest teraz taniej, a sama bardziej przerzuca się na CTMP o większej rentowności. Rozumiem ze rynek jest teraz ciut slabszy, ale czy az tak, żeby nie mieć w ogóle zysku? Co do zamówień na 3q, Prezes wcześniej twierdził, ze w samym papierze widzi ożywienie popytu wiec może niezależnie od wyborów stan ten sie utrzyma.
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Ja [31.0.76.*]
    Jak rynek to widzi to macie czarno na białym...
    Dzień za dniem kurs niżej...
    Tyle mln trafiło do akcjonariuszy a kurs uwalanie kilkoma tysiącami akcji.
    Zatem wiara rynku i akcjonariuszy w spółkę jest silna
    A tak dla porównania BENEFIT
    Kap. 4.5mld
    Dywidenda 2.5%
    Zysk netto za 2022 140mln :)
    To wystarcza a tu 200 netto rocznie będzie dramatem. Taka to spółka ...
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Desert [37.248.209.*]
    Ty przypadkiem nie sprzedales już Arctica? Idź kup sobie Będzin. Ja jeśli jeszcze spadnie z chęcią dokupie sobie ATC za pieniądze z dywidendy. Planuje sobie tu posiedzieć kilka lat, będzie jeszcze wiele gorszych i lepszych momentów. Na razie spółka udowodniła ze potrafi w długi termin. Sensownie inwestuje zarobione pieniądze, częścią dzieli się z akcjonariatem. Prezes powiedział ze wyniki jak w 2022 roku w przyszłości będą powtórzone. I biorąc pod uwagę skale inwestycji, czucie rynku i ciagle dopasowywanie się do niego, pewnie tak będzie. To jest bardzo dobra spółka a twoje biadolenie nie ma tu znaczenia.
    Oczywiście sprzedałem, masz rację.
    Zamierzam dokupić w okolicach 12-14zł.
    Moje biadolenie nie ma znaczenia, znaczenie ma kto wywala i ile tego ma.
    Pozdrawiam Cię i życzę 25zł.
    Nie mam spiny jest wiele innych spółek o ciekawych fundamentach.
    Będzin zostawię juz takim championami jak ty.
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Desert [37.248.209.*]
    A oprócz checi odkupienia tego fatalnego Arctica masz jakieś inne pozycje? Dzielisz sie tylko post factum tym co kazdy widzi, to wzrosło to spadło. Żadna filozofia. Pochwal się co będzie rosło i na czym inni mogą zarobić. Zweryfikujemy.
    Pobędziesz jeszcze trochę na giełdzie to zrozumiesz różnice między dobrymi akcjami bylejakoej spółki a miernymi akcjami naprawdę wartościowej spółki.
    To wszystko co mam do dodania.
    Możesz się złościć i nabijać ale kurs nieubłaganie pokazuje kto z nas ma rację.
    Powtórzę raz jeszcze Arctic jest super spółka ale ma pech że nie jest grywalne i popularna spółka, Niestety też bardzo cieniutki akcjonariat.
    Chyba sam przyznasz blisko 10% zjazdu po wypłacie dywidendy (nie licząc odciecia) nie świadczy dobrze o akcjonariacie.
    Pozdrawiam
    Jeśli pytasz o spółki to zainteresuj siw Dynektikiem, sam ocen czy dzisiejsza cena to okazja czy nie.
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Desert [37.248.165.*]
    Fakty są takie, ze tu jestem od około 9 zl. Dostałem już dwie dywidendy radykalnie obniżające realny koszt zakupu, przeżyłem wahania kursu o kilkadziesiąt procent w obie strony. Jestem spokojny jak zawsze. Bo w przeciwieństwie do ciebie akurat wiem czym jest giełda. Jakbym sluchal takich jak ty, nie miałbym nic. I to nie mój problem, ze kupiłeś po 20+ w momencie kiedy mnóstwo takich jak ja realizowało zyski.

Polecasz wiec Synektik kupić po 74-75 zl. Dziękuje, nie skorzystam. Nie znam sytuacji. Powodzenia.
    Dla zabawy zobaczmy za jakiś czas.
    Arctic 19
    Synectic 74
    Również powodzenia.
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Oder [78.8.184.*]
    Wywiad ciekawy. Chyba po raz pierwszy prezes mówi o recesji w gospodarce. Do tej pory używał stwierdzeń przypuszczających, że jak przyjdzie to firma jest przygotowana, obserwujemy, czekamy etc. A teraz przeszedł na tryb oznajmiajacy, choć de facto żadne nowe przesłanki za tym nie idą, w tym sensie, że mniejszy popyt był już komunikowany. Na korzyść działa dalej, że konkurencja boryka się z wysokimi cenami wytwórczymi, stąd odpowiedzialni za podaż nie zabijają się o ścinanie cen. Trochę mnie jednak zaskoczyło, kiedy wspomniał, że spadek kosztów celulozy jako produktu bardziej będzie widoczny w ujęciu pozytywnym w Grupie dopiero w 3 kwartale. Tak czy inaczej widać, że jest zadowolony z rentowności, więc to mocny sygnał. Finalnie sprawia wrazenie, ze mimo wszystko o segment papieru mozan byc spokojnym i faktycznie odchylenie od wyników za 1 kwartał moze teraz w najwiekszym stopniu determinowac Rottneros. Złotówka też się cały czas umacnia w stosunku do korony, więc dodatkowo jeszcze kilkia milionów mniej wyjdzie po przewalutowaniu, Pierwszy raz też wspomina o nowej fabryce w Europie Zachodniej, poza Polską i Szwecją. Kierunek rozwóju więc stabilnie zachowany.
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Robert [31.182.151.*]
    W sumie jest dobrze. Przynajmniej łatwo zrozumieć dlaczego kurs dzień za dniem po 2-3 lub 4% w dół :)

• Re: Wywiad czytali? Autor: ~Ja [31.0.57.*]
    Oj dziś tylko -2.8%.
    Nie przesadzajmy, przecież giełdy też spadły.
    Swig -0.17%.
    Dywidenda dobra jest :)
    Dla poprawy chumoru zerknijcie na benefit spółka warta 5mld pokazuje jak.mozna rosnąc bez zysków:)
  • Re: Wywiad czytali? Autor: ~Oder [78.8.184.*]
    Tylko się potwierdzają problemy konkurencji na rynku.

Sappi rozpoczął proces zamykania papierni i celulozowni w Stockstandt.

https://www.printweek.com/news/article/sappi-to-consult-on-possible-stockstadt-closure

"Stockstadt is an integrated pulp and paper mill producing 145,000tpa of pulp and 220,000tpa of coated and uncoated woodfree paper, mainly sold into the European print market."
  • Re: Wywiad czytali? Autor: grab [89.65.215.*]
    Świetnie, konkurencja znika z rynku, więc Arctic więcej zarobi.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.219.212.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
ARCTIC -2,04% 8,15 2025-11-07 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.