Z ostatnich dwóch lat mamy 30 zł na akcję i z tego kwartału 3,80 czyli około 34 zł a aktualna dywidenda letnia to tylko 12, czyli drugiej spodziewam się w ostatnim kwartale, podobnie jak dwa lata temu
Ta spodziewana przeze mnie dywidenda to moim zdaniem min. 8 zł na przełomie listopada i grudnia stąd będziemy mieli łącznie za ten rok 20 zł, czyli tyle ile nie wypłacono w całości dwa lata temu, dla porównania Kęty wypłacają jakieś 62 zł, liczymy iloraz i mnożymy poprzez docelowy kurs Kęt t.j. ~700 zł = 225 prognozowany kurs Novity. Jak tu jestem od początku /z przerwami/to nigdy nie namawiałem na spadki a nawet hamowałem Bogusia we wzrostach, który wieszczył w swoim czasie 300 zł a stanęło chyba na 240. A teraz biorąc pod uwagę realizację roku bieżącego oraz odłożone zyski liczę po cichu nie na 8 a na drugie 12 zł, no to wówczas kalkulacja kursu w cenie 300 zł okazałaby się dość blisko, oby.tyle
Co do kursu to w sumie jeśli komuś zależy na dywidendach to nawet im niższy kurs tym lepiej bo może ewentualnie tanio dokupić. Wysoki kurs może zachęcać do sprzedaży.
Mnie zastanawia co z inwestycją. Czy ktoś z obecnych na walnym może powiedzieć czy temat był poruszany i czy i kiedy Ew. Planują realizację. Pisano już że po realizacji dywidenda/zyski mogłyby być w okolicy 50zl( przy tej inflacji może nawet więcej). Pytanie czy i kiedy realizacja i czy mają szansę sprzedać tyle towaru. Ktoś podzieli się informacjami, przemyśleniami...?
Boguś wziąłeś dzisiaj tyle kasy z dywidendy i zamiast ruszyć kursem przy wykupie wszystkich akcji do góry z arkusza, to
zakumulowałeś na konsumpcję albo na inną akcję, przyznaj się- ok,ok, to tylko żarty... Ale co słychać z Mikusiem, czyżby się stąd wyniósł bez pożegnania?
cd. chyba że czekasz aż spadnie do 130 ale w tej sytuacji to chyba mrzonka bo już niedługo prognoza półrocza a później przewidywana przeze mnie dywidenda numer 2, oby.
Dami jestem jestem spokojnie, jeśli masz akcje to trzymaj... :) z Bogusiem byliśmy na walnym wiec spokojnie mysle ze żaden z nas akcji się nie pozbędzie.... :)
Ktoś ostatnio wystawił około 2 kg akcji następnie zniknął a teraz chyba siedzi po prawej stronie na cenie 152 /jak patrzę od wczoraj choć mogłem się pomylić/ to puszcza po setce więc myślałem że to Ty