• Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Adaś [176.221.110.*]
    pozdro xD
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~gracz [83.26.198.*]
    Pozytywnym jest to ze zeszli z farmy w Myslowicach i nie dostali kary umownej ,tzn ze zrobili robote w terminie bedzie casch na zaleglosci i dostaną zapewne drugi etap.Ale tego w espi nie bedzie.
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Adaś [176.221.110.*]
    Może ktoś POdrzucić jakie jest TKO??
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~gracz [83.26.198.*]
    Jakie to ma znaczenie, wątpie aby tak ochoczo wywalali jak odwiesza chetnie wezme nawet po 20 gr ale wisi starszak 300k i jest 0,05
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Typ [46.134.80.*]
    Jeden głupszy od drugiego? Jakie niby ma teraz znaczenie tko i ten śmieszny "straszak" 300k? Przecież wiadomo że nikt tego nie puści
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Opinia [188.146.122.*]
    Pozytywne info jest takie że kurs wielu spółek spada a tu ani drgnie.
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Adaś [176.221.110.*]
    myślę że to godna cena za akcję
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Opinia [188.146.120.*]
    Też bym uśrednił po 5gr
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Franek [192.162.61.*]
    Pozytywne info dla akcjonariuszy jest takie, że będą akcje do kupienia, bo ja jak tylko odwieszam to wywalam :-)
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Free [87.105.112.*]
    Poniżej 20 groszy cos tam może dobiorę.

No ale nie śpieszmy się tak z tym odwieszeniem, najpierw musi wydać raport w terminie. Biorąc pod uwagę poprzedni termin pewnie nawet nie dowiemy się wcześniej o jego ewentualnym dalszym przesunięciu.
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~gracz [83.26.197.*]
    To chyba jakiaś prawidłowosc ze firmy po połączeniu w tym samym czasie i wejsciu na giełde tak nurkują patrz Zortrax jak zalicza dno ,podobna ilosc akcji i fundamenty oczywiscie różne.
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Free [78.8.3.*]
    Przyznam się, że średnio mnie to interesuje bo nie pisze książki z zakresu analizy porównawczej spółek na GPW.

Mnie bardziej zajmuje to, czy wydadzą w końcu ten "przeterminowany" raport, czy jednak dalej będą się bawić w ciuciubabkę.

Swoją drogą denerwuje mnie niepomiernie ten regulamin GPW. Zawieszenie sprawia, że akcjonariusz nie może zarządzać w żaden sposób swoim kapitałem władowanym w spółkę, a co więcej nakładają kary nie personalnie na osoby zarządzające, tylko na samą spółkę, a więc bezpośrednio tez na nas.

Powinni go zesłać na fixy za ten raport i wpisać na NC Alert i wtedy każdy samodzielnie podejmowałby decyzje co dalej.

To akcjonariusze sami powinni decydować o tym czy wymierzyć karę w postaci pozbywania się akcji i zaniżania kursu, a nie być trzymanym na uwięzi przez GPW.

Jak zwykle te wszystkie działania niby to służące ochronie tak naprawdę robią szkodę. Ja np. teraz widzę sporo ciekawych okazji do kupna i nawet jakbym chciał, to nie moge sobie sprzedać akcji tej spółki, bo GPW zawiesiła notowania. Brak możliwości zawierania transakcji powinien być tylko dla Prezesa, Rady i Zarządu oraz ich bliskich jakby naprawdę dbali o interesy drobnych.

Jak człowiek się tak zastanowi, to tak naprawdę te przepisy penalizują drobnych za to, że zawierzyli spółce w zakresie odpowiedniego zarzadzania informacją. A Prezes sobie przesunie kolejny raz i co mu zrobią? Znowu karę spółce dowalą, a nam co to niby daje? Tylko rosną obciążenia a akcji jak nie moge sprzedać tak nie sprzedam, tak więc jak dla mnie nie widzę w tym żadnej korzyści dla mniejszościowych.

Załóżmy teoretycznie, że teraz ogłosiliby upadłość w tym stanie zawieszenia i co ty jako akcjonariusz mógłbyś zrobić? Przez to, ze przez miesiąc nie miałeś możliwości obracać kapitałem nawet nie mogłeś zareagować na to opóźnienie w wydaniu raportu, a co dopiero na ogłoszenie upadłości. Byłbyś w ciemnej d..ie i zapewne stracił 90% kapitału zamiast 10-15% na takiej "ochronie".

No ale u nas jak to zwykle bywa, państwo/urzędy uważają że jesteś kretynem i trzeba ciebie chronić przed samym sobą, a że przy okazji tym bardziej obrotnym szkodzą to ich już nie interesuje. Jakoś nie interweniują zawieszeniem jak wartość spółki schodzi poniżej zasobów w kasie, a to jest o wiele bardziej podejrzane niż nie wystawienie raportu rocznego.

Ja już bym tutaj pewnie z dwa niezłe kółka zrobiłbym na tym zamieszaniu z raportem a tak kasa leży kisi się, wyjąć jej nie sposób i w dodatku nie mogę odrobić sobie strat na panice innych. Taka to jest sprawiedliwość.

• Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~BezpłatnyKomentator [89.64.66.*]
    Bo to jest kara dla spółki w sytuacji gdy zarabia na akcjach, co w sumie jest patologią z założenia. Jak spółka zarabia na wyprowadzaniu kasy (nie mówię że tu tak jest więc nie jęczeć mi tu) to zarząd ma gdzieś czy zawieszą notowania czy nie zawieszą.
    Tak jak mówisz, przepisy mające "dyscyplinować" tak na prawdę chronią patologię.

Co do samej spółki to mi się zapaliła lampka jak tak zwany prezes zaczął tkać pajęczynę spółek i spółeczek. Emisją potraktowali ludzi jak bankomaty i bajoo.
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~Opinia [188.146.122.*]
    Zgadzam się co do joty.

Zawieszenie powinno dotyczyć wyłącznie zarzad i tych powyżej 5% progu.
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~gracz [5.184.235.*]
    Też się zgadzam z własnej kieszeni powinien płacić, ale w naszym przypadku Oni i tak nie mają czym handlować i długo pewnie tak będzie. KNF mając na względzie te nr.nie dopuści.
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: racjonalista0220 [89.64.104.*]
    Już przynajmniej nikt nie będzie krzyczał ze we wrześniu nas zasypia milionami akcji seri C. Lasek uciął spekulacje, to Wasza wina ze go do tego sprowokowaliście xD
  • Re: Może ma ktoś jakieś pozytywne info? Autor: ~WiedziećWięcej [178.235.146.*]
    Kolejny Januszek giełdowy, co wylewa żale na forum. Otóż zrozum jeden z drugim, że będąc akcjonariuszem jakiejkolwiek spółki jesteś jej współwłaścicielem i to od ciebie wymaga się odpowiednich działań przewidzianych w ksh: 1. Aktywne działanie na rzecz spółki: uczestnicz w wza, dyscyplinuj zarząd, wybieraj i rozliczaj radę nadzorczą, zaskarżaj uchwały godzące w interes spółki, pozywaj zarząd o odszkodowanie gdy ten zawinił, itd.
    2. Powołuj i odwołuj organy zarządcze, rozliczaj, pilnuj, itd.
    3. Zawiadamiaj organy: KNF czy prokuraturę gdy wykryjesz przestępcze działania organów spółki czy jej akcjonariuszy.

To że nic nie robisz jako akcjonariusz to jest twoja wina Januszku i nie obarczaj GPW czy KNF. GPW może jedynie dyscyplinować spółkę z którą zawarła umowę a KNF może karać i spółkę i organy spółki ale także akcjonariuszy w granicach prawa. Natomiast nikt nie wyręczy akcjonariusza spółki od jej kontrolowania. Nie kontrolujesz to i Spółka robi co chce.
[x]
MTENERGIA -3,42% 0,28 2023-06-01 15:46:31
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.