Czytam raz jeszcze ostatnie kwartalne sprawozdanie Magny z maja. Magna w jednym z działów powołuje się na termin rozprawy apelacyjnej jak odbędzie się 20 czerwca 2023. Jestem ciekaw czy na dzień publikowania sprawozdania Zarząd Magny nie toczył rozmów ugodowych? Jeśli tak to czy nie powinien takiej adnotacji umieścić w sprawozdaniu? Odwołał się tylko do terminu rozprawy co w tym przypadku mogło być bardzo mylące dla akcjonariuszy, a brak informacji o toczących się rozmowach odebrane jako pewnik, że ugody nie będzie.
Moim zdaniem rozmowy trwały już wtedy od dłuższego czasu - wskazuje na to m.in fakt, że zawiązywali rezerwy pod podatek od uzyskanego odszkodowania (gdyby dostali go w wyniku wyroku sądowego, to nie byłoby podatku dochodowego do zapłaty, w przypadku ugody pozasądowej - wiedzieli, że jest opodatkowane i zawiązywali rezerwę, więc byli już w trakcie rozmów). Nie wiem na ile niepoinformowanie o tym jest naruszeniem przepisów.
Dopóki nie podpisali ugody to w zasadzie nie było o czym informować , może knf powinni zawiadomić i utajnić info ale pewnie knf przejrzy zlecenia kto kupował przed ugoda s z drugiej strony było kilka już takich ugod i spółki nie informowały przed podpisaniem
Dnia 2023-06-19 o godz. 19:55 ~Rumun napisał(a): > ja jestem ciekawy co Magna dostanie za utracone odsetki. Jesli nic i będą ugode tlumaczyc niepewnoscia przed wyrokiem to bedzie lipa na całego.
Wygrali w I instancji a później mieli korzystny prejudykat więc takie tłumaczenie to już śmiało można podciągnąć pod działanie na szkodę spółki. Ugodę Magna podpisała bo obiecane ma coś czym nie może się chwalić zanim sąd nie zezwoli na ugodę tzn. jutro może wydać zgodę na ugodę a w środę może się dowiemy jaki deal Magna zrobiła z tą ugodą
Co Ty piszesz człowieku? Jaka zgodę sądu? Na co? Na cofnięcie pozwu? Tutaj żadna zgoda nie potrzebna. Ugoda jest pewna. Przestańcie pisać farmazony. Inna sprawa ze ugoda jest bardzo dobra. To jest 100 mln zł do cholery a kapitalizacja grubo mniejsza.
Oczywiście, że sąd może nie zgodzić się na cofnięcie pozwu - art 203 KPC. To do uznania (decyzji sąu) należy, czy przesłanki z 203 KPC aby nie zachodzą - jesli są uzna, że nie zachodzą, to daje zgodę na wycofanie pozwu.
Buehehe gościu, to farmazon totalny, takie rzeczy się nie zdarzają e tego typu sprawach! Owszem - rodzinnych alimentacyjnych, ale nie w zwykłym sporze o zapłatę. Sąd jak zobaczył info o ugodzie to otworzył szampana i podziękować za brak roboty, konieczności myślenia i pisania uzasadnienia. Kropka. W co wy wierzycie.. „zgoda sądu”… bardziej to żałosne niż śmieszne.