Proszę pisać swoje spostrzeżenia i szczegóły gry-bez ograniczeń. Jeśli będą chamskie wypowiedzi wątku nie będziemy kontynuować :-( ja uważam oRGR na RSI jeszcze niewypełnione-nadal L obowiązuje :-) spadająca gwiazda na dziennym to fake-tak uważam ;-) Piszcie i analizujcie... Pozdrawiam i powodzenia...
Mój system wskazuje że jesteśmy w dojrzałym trendzie rosnącym. Powinienem grać eL. Ale w związku z tym że ostatnio zrobiłem voltę to niestety nie jestem w tym trendzie a dołączenie do dojrzałego trendu nie byłoby rozsądnym posunięciem. Dlatego do czasu zmiany algorytmu na spadkowy doraźnie staję się (czego nie lubię) daytraderem i będę raczej grał kontrariańsko do trendu. Mam cichą nadzieję że jesteśmy w przesileniu - ale to tylko wróżenie z fusów.
Dzięki Klapa, mój system podpowiada spadek w okolice 2070-2080. Następnie będzie znów wzrost. Natomiast momentem wyjścia z L będzie spadek LOP (co najmniej 4-5k) oraz spadek RSI. Na razie dobicie do RSI 70-71 musowe, co wypełni oRGR. Dodatkowo z obserwacji i historii poziom odwrotu będzie trwał minimum 2-3 dni. Na razie go nie widać. Opór tygodniowy dotknięty, ale poniedziałkowy i wtorkowy opór jest wyżej ;-) Ideologia gry jest taka, że idziele po oporze, a spadek po wsparciu. Czekamy na inne spostrzeżenia...
Dywidendy wypłacane przez spółki z WIG20 do rozliczenia serii wrześniowej obniżą indeks o 50 - 67 pkt zależnie od tego czy będzie wypłacona w tym roku dywidenda Santandera o PEKAO. Nie uwzględniłem ewentualnej dywidendy PKO BP. Mamy więc sporą dodatnią bazę na kontraktach serii "U".
Na dziennym na RSI dywergencja, co moim zdaniem sugeruje korektę w dół i powrót do głównego trendu, który jest spadkowy. Trend wskazuje, że korekta powinna dotknąć nawet 1960, ale 2000 to silna bariera psychologiczna. Zanim jednak do tego dojdzie, kierownik może ciągnąć do 2170, no i tu zasadnicze pytanie, czy zrobi to już teraz? Jak pisałeś 2240 to raczej kierunek na najbliższe tygodnie (1-2), ale gdy kurs będzie zaledwie kilkadziesiąt pkt pod tym poziomem, to czy kierownik od razu do niego nie pociągnie?
Dla mnie ostatnie ruchy niezrozumiałe. Fundamenty są złe i osobiście, nie widzę poprawy w gospodarce, które spowodowałaby takie wzrosty. Jednak jak już też pisałem, kierownik gra pusta kasą i może sobie na naszym rynku robić, na co ma ochotę...
Z kolei, gdy chodzi o uzasadnienie kierunku spadkowego, Wydaje mi się, że wyrok TSUE dopiero zacznie przebijać się do świadomości inwestorów giełdowych. Czwartek-piątek nie było reakcji, bo kierownik chciał siłowo zamknąć kontrakty na z góry określonym poziomie. Konsekwencje tego wyroku są autentycznie katastrofalne dla banków obciążonych kredytami frankowymi (jestem radcą prawnym i śledzę to dokładnie i to nie tylko brak konieczności spłaty reszty, to także niemożliwość domagania się zwrotu kwoty wypłaconej przez banki oraz możliwość domagania się przez kredytobiorców zwrotu tego co już zapłacili i to z odsetkami liczonymi po obecnych stopach). Zrozumiałe, że taki Alior, czy PKOBP nie mają wiele takich kredytów, ale czy będą w stanie oprzeć się naciskowi pozostałych banków, które moim odnotują silne spadki. Może to czarno widzę, ale banki muszą się bronić wzrostami opłat, etc., dodatkowo nie zdziwiłbym się gdyby zrzeszyły się potajemnie i zaprzestały udzielania jakichkolwiek pożyczek/kredytów w przyszłości tym, którzy z nimi obecnie walczą w sprawach frankowych, a to mnóstwo osób!
Konkludując, wszystko co wiem podpowiada mi powrót do spadków i to mocnych spadków, ale czy kierownik for fun nie pójdzie up? Kto go tam wie, tym bardziej że tak czysto technicznie jeszcze może pójść up :)
Tak jak pisałem rano: piobor [79.185.8.*]2023-06-19 09:16 Dzięki, super rzeczowo. Na tygodniowym kanał wzrostowy, z możliwością spadku w okolice 2000.
Wydaje się, że właśnie to będzie grane w tym tyg. Wg mnie jeśli utrzymają ten kanał wzrostowy to nadal realny i podtrzymuję swój punkt D w 2240 (w lipcu). Wychodzi, że teraz bardziej S niż L.
Gdy napisałeś w zeszłym tygodniu tą formację, to bardziej się za nią opowiadam - w sensie AB=CD, gdzie D wypada na 2240-2250. Natomiast zakładam wpierw korektę na złapanie "oddechu". Mi wychodzi, że powinno do 1960 spaść i przy okazji mogliby zamknąć lukę na 1945. Wtedy mogliby ponownie uderzyć na 2240 właśnie, ale czy tak dokładnie to będzie grane? Zobaczymy. Pełne liczby (typu 2000 pkt), to zawsze dziwaczne bariery psychologiczne.
Snalib, dokładnie tak jak piszesz. Choć ja uważam, że ta luka zostanie niedomknieta. A domknie się dopiero po 2240 kiedy nastaną spadki. Sądzę że okolice 2020 to będzie min co da 100pkt korekty.
Nie wiem czy można do tego przywiązywać jakąś prognostyczną wagę, ale na razie to obecne zachowanie wykresu wygląda jak lustrzane odbicie tego co się działo przed i po 17 kwietnia przy zmianie serii.
Klapa mi się wydaje, że gramy ABCD z zasięgiem D 2240-korekta ABCD i kolejna fala w górę i może będzie podwójny szczyt, ale to takie wróżenie, ale możliwe, że tak będzie. A docelowo może być oRGR na wykresie dwuletnim. Chyba teraz to w miarę przypomina oRGR. Pisałem jak byliśmy na poziomie 1600, że to tak wygląda.
A ja pozwolę sobie inaczej myśleć . Uważam że we wzrostowej trójce ,tej od października 2022 te dwa ramiona nie będą podobnej długości . Tzn fala w której jesteśmy zakończyła się w ubiegłym tygodniu. doszła do dołka od dołu z grudnia 2021. Czyli żadne 2240 nie będzie w najbliższych latach . ps I tak decyduje Ameryka , Pożyjemy zobaczymy.
Raczej obecnie RGR mamy. Dziś powinniśmy okolice 2010 zaliczyć. Dzisiejszy dołek może dać dobre L. Rysio zobaczymy w przyszłym tyg. Jeśli odbiją od bandy to mogą ostro pójść w górę.
Miało być miło i merytorycznie, a jest? Chodzi o to żebyśmy wymieniali się spostrzeżeniami. Jutro chyba L PKC jednak korekty 2020 może nie być, a 2240 przywołuje :-). Tygodniowo wyrysować mogą młotek. Wracam w lipcu-powodzenia.
Taki spadek w odniesieniu do trendu średnioterminowego to jeszcze się mieści w granicach korekty, ale gdzieś w okolicy 2000 jest granica. Pewnie rozstrzygnięcie będzie w następnym tygodniu-ach. Zagrożeniem są banki które były ciągnięte na "rympał" przed rozliczeniem nie zważając na negatywne informacje. Nie pomaga też okres wakacyjny, a świeca tygodniowa - okropna, Przed "decyzją" co do dalszego kierunku na średnioterminowym może się ukształtować "jakaś" konsola.
Trend krótkoterminowy spadkowy (najczęściej wykorzystywany do gry DT) pięknie rozwinięty, wydaje się że też może być przyhamowany w okolicy 2000. Jeśli w okolicy 2000 nastąpiłoby odbicie i wzrost w rejon 2080 to mamy możliwości do wyrysowania rGr na dziennym.
Wpadam na chwilkę z basenu i co widzę? Jest Oki. Trzymamy się planu i do połowy lipca 2200 na Fw. Alek się pojawił i zniknął...później spadek, ale wpierw ograją S-ki.