Lepiej było wczoraj sprzedać z zyskiem i ewentualnie pokryć sobie jakieś straty lub odliczyć straty z lat poprzednich niż dostać dywidendę z od razu odciętym podatkiem. W pierwszym przypadku niezapłaconym od razu podatkiem mozna obracać do końca kwietnia przyszłego roku.
Dnia 2023-06-15 o godz. 11:18 ~Azazello napisał(a): > Lepiej było wczoraj sprzedać z zyskiem i ewentualnie pokryć sobie jakieś straty lub odliczyć straty z lat poprzednich niż dostać dywidendę z od razu odciętym podatkiem. W pierwszym przypadku niezapłaconym od razu podatkiem mozna obracać do końca kwietnia przyszłego roku.
No ja tak zrobiłem, zawsze po dywidendzie czuję się jak po jakieś korekcie :) Chyba że ktoś naprawdę jest milionerem, trzyma ileś lat akcje i żyje z dywident, to może i ma to sens.
Dla zwykłego zjadacza dywidenda w postaci nawet kilku tysięcy złotych to i tak kasa, która na nic nie wpływa, a szkoda sobie psuć zabawę na giełdzie z powodu zabranej części na podatek.
Skąd Was tyle wypełzło?
Sprzedałeś jesteś King, nie pisz nie komentuj, kup cos innego i zarabiaj.
Niech Twoja spolka P/E 100 i niech rosnie!!! Ale nie zaśmiecajcie forum swoimi frustracjami, przynaniej na tym papierze.
Dywidenda jest dla fundów , kosztem drobnych inwestorów . Kiedys dywidenda nie była odcinana od wyceny , bo i niby dlaczego tak jest ,jesli notowania , to nie faktyczna wartość spółki
To techniczne kuglarstwo, czlowieku jezeli spolka zarobi 200mln w 2023 roku a jest warta 580 mln to wczesniej czy później kurz pojdzie w strone rzeczywistej wyceny. Mam ten papier od 9 zl, dziwi mnie ze tylu fachowcow pisze oststnio. Wiele razy pisalem nie podoba sie sprzedaj i kup cos innego... Proste? Nie pisz że świat jest niezprawiedliwy itd. bo to bez sensu
"Dywidenda wiąże się z technicznym zabiegiem obniżenia kursu o wartość wypłaconą. Spółka wypłaca gotówkę, dlatego jej kapitalizacja i kurs akcji są wtedy obniżane o wartość wypłaty"
Zwróć uwagę, że od ogłoszenia pod koniec kwietnia wielkości dywidendy kurs akcji OTS wzrósł ok. 60% --> z 33 zł do 50 zł (a uwzględniając korektę --> z ok. 27 zł do 44 zł) Gdyby nie ta dywidenda kurs pewnie nadal poruszałby się w kanale 30-35 zł
Zabrzmi to niewiarygodnie, ale dziś OTS ustanowił nowe ATH (44,8 zł) - po wzroście od początku tego roku o 180% ! Nic dziwnego, że dalsze tempo takich wzrostów jest nie do utrzymania. Ale trend is your friend i na wykresie wygląda on zachęcająco. https://stooq.pl/q/?s=ots&c=3m&t=c&a=lg&b=0
A i jeszcze jedno policzcie po jakiej wycenie i przy jakich wskaźnikach "Kozak z Czech" kupił od OTL port w Rijece, który wymaga modernizacji i kasy..... To jest 5 minut tej branży kto sie zalapie bedzie dlugie lata spijał śmietanę albo sprzeda za gruba kasę... Życie