Jak poinformował PKO Bank Polski, bank poszukuje firm, które posiadają doświadczenie technologiczne i podejmą współpracę w zakresie projektowania oraz utrzymania wirtualnych przestrzeni. Instytucja ma na celu przyspieszenie rozwoju w tzw. metaverse (wirtualny świat lub zbiór skorelowanych światów wirtualnych - PAP). "Bank chce pojawić się na platformach gamingowych oraz rozwinąć aktywność na platformach klasy Metaverse. Chce także zbudować modele VR swoich placówek dostosowane do wszystkich najważniejszych środowisk gogli dostępnych na rynku" – wskazano w komunikacie banku.
O, tak. Od wlasnego, bardzo dobrego produktu, na ktorym konsekwentnie koncentrowali wszystkie wysilki przez kilka lat. A nie robili gowniane awatary i modele biurek na jakims budzecie marketingowym z jakiegos banku:) Mam szczerą nadzieję, ze Carbon w to nie wejdzie i w ogole utnie wszelkie zabawy z metaverse
Jezeli Carbon oglosilby, ze na serio wchodzi w robienie goowna na zlecenie w metaweverse, to zamiast skupiac sie na swojej podstawowej dzialalnosci (gry) i rozwijać IP Wizardsów, to uuu, cienko z kursem. Jednym w glownych pwoodow (poza bańką) dlaczego gaming ma takie duze c/z jest wartosc dodana z IP, wytworzonych prac koncepcyjnych, swiatow, postaci, calej franczyzy i wlasnej technologii (np RedEngine w Wiedzminie). Robienie na zlecenie, w obszarze bardzo ryzykownym i zaleznym od mody, widzimisie aktualnego szefa marketingu, itd - a tym jest obecnie metaverse, to wzrost wartosci o tylko wartosc kontraktu. Czyli moze niskie kilkaset tysiecy. Przy kapitalizacji 20mln to bardzo nieduzo, a po drugiej stronie jest sygnal do akcjonariuszy, ze chwytają się fuch, i nie chcą albo nie mogą robic Wizardsów.
Metaverse w wersji facebookowej juz w zasadzie jest martwą klapą, facebook sie z tego wycofuje, drastycznie obcial finansowanie calego projektu i pozwalnial ludzi juz pol roku temu. Jak zawsze, w korporacjach nie dostali memo. Takie projekty sa potrzebne na jeden slajd podsumowania kwartalnego dla zarzadu, i po pierwszym release sa okrajane do jednego-dwoch ludzi, montujących jakies assety do akcji „Kredytowy lipiec”, na ktora wejda 3 osoby, w tym 2 z tego banku.
Nic, ale to koszty. Jezeli chcą skorzystac z wlasnej technologii, to jest zawsze okres wdrażania nowych ludzi do tego, poświęcanie czasu doswiadczonych deweloperow na mentorowanie nowych, niektorych seniorow tez trzeba permanentnie przekierowac na projekt pko jako leadow. Wiec nie robią Wizardsów. Wiec albo Wizardsi sa juz tak gotowi, ze nie potrzebuja tych seniorow albo nie są priorytetem, skoro mozna zdjąć doswiadczonych ludzi z projektu. A zmiana fokusu firmy z producenta dobrych gier pod wlasnosciowym IP na generycznego zleceniobiorcę projektow metaverse to duzy minus.
Keks,ty zawsze znajdziesz okazję żeby dokopać Carbonowi.Skąd wiesz czy oni w ogóle znają temat i są nim zainteresowani?A że mają szersze spektrum działań to moim zdaniem dobrze bo nie wiadomo co przyszłość przyniesie.
Nie wiem, i tak jak napisalem, mam nadzieję, ze nie są zainteresowani:) Nie dokopuję Carbonowi, tylko kpię z tych wszystkich oszolomskich komcionautów tutaj, ktorzy, albo cynicznie jak Anonim, albo naiwnie i zyczeniowo - wpadają w turbo entuzjazm po jakichś kompletnie nieznaczących lub falszywie interpretowanych newsach ze swiata VR, typu, „PZU kupilo 50 par gogli do biura - SZANSA DLA CARBONA!!” :)
I kompletnie sie nie zgadzam, ze dywersyfikacja dzialalnosci to cos dobrego dla Carbona. Jakas generyczna firma konsultingowa VR, wynajmujaca ludzi na zlecenie, nie jest unikalną wartością, na ktorym podwoją wartosc firmy. Unikalną wartością są Wizadrsi, i jakakolwiek inna dzialalność kosztem wizardsów uwazam za błąd. Momentem na taka poboczna dzialalnosc bedzie 2 miesiac po premierze multi, kiedy najwazniejsze krytyczne patche sa juz wydane, mozna troche zwolnic obroty i pozastanawiac sie nad nowym produktem na kolejny rok, a w miedzyczasie znalezc zajecie tym 10 osobom, ktore beda mialy troche luzu wtedy. Ale chyba tam jeszcze nie jestesmy a multi nawet nie jest w piekarniku.
Nie, John, nie kupuję Carbona:) Napisalem pare miesiecy temu, jakie mam teraz projekty inwestycyjne, jednym z dwoch glownych jest CDPR, do poziomow 145zl pod koniec roku po wydaniu DLC. Nie musze tez czekac z zakupami do wyplaty
Tak jak pisalem, mam od dawna ustawione zlecenia sprzedaży od 145 do 155, Nie przestawiam na razie, zobaczymy jak beda wskakiwać, poszlo ciut szybciej, niz sie spodziewalem.
Nie, Ajtuś:) Pisałem na początku roku, kiedy brałem CDR - na przelomoe Q3 i Q4 2022, wtedy, kiedy wyszedlem z Carbona, na poziomach ponizej 100. Wtedy tez pojawiły się zapowiedzi Phantom Liberty i stalo sie jasne, ze CDPR ma jasną strategię „odkucia się” po premierze, wydając dodatek, ktory jest w zasadzie osobną ogromną grą sama w sobie. Kupilem czesciowo właśnie za środki. Pisałem też, że wychodzilem w okolicach 23 a nie 18, juz ktorys raz ciśniesz tą bzdurę:) Przeciez powtarzalem juz pare razy, ze wychodzilem mbiej wiecej przy stracie 50%, a przy 70 czy 80% juz bym pewnie trzymal. Wez juz przestan z tym 18, serio:) Pisalem ci nawet, ze moja strategia to stabilne 30-40% zysku rocznie, z alceptowaniem strat na nierokujacych inwestycjach, zamiast zyczeniowego myslenia i niczym nieuzasadnionej wiary, ze Carbon poleci 300% bo PKO BP chce zrobic biurko w metaverse. Nie poleci. Od pol roku kurs CRB jest dokladnie taki, jak tu piszę.
O, jak ładnie na CDPR, poleciało już 70% moich pakietów, reszte przestawiłem ze 150 na 160, niech juz bedzie, poryzykuję:) Ale plan na 2023 wykonany w czerwcu, cieszę się:)
Pisalem w lutym, ze mam dwa glowne projekty na ten rok, CDPR i jeszcze jeden. CDPR sie wlasnie doskonale skręcil, znacznie szybciej, niz liczyłem, wiec mam bardzo duzo wolnych srodkow i czas na spokojne popatrzenie na sytuację. Czego nie rozumiesz, Anonim? Przerzucales dzisiaj jakies akcje mieszy rachunkami i wkrecales ludzi na forum, ze to gruby skupuje pod tajemnicze info?:)