• ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~łowca czerwony [192.168.52.*]
    Szanowni Państwo,

25 walne w sprawie wyplaty dywidendy i kurs odjedzie napewno. Zgodnie z zasadą kupuj plotki a sprzedawaj fakty, warto kupic tera nawet pomimo zawirowań. Kurs będzie rósł do dnia ustalenia praw do dywidendy !!!!!!!!!! W najgorszym wypadku sprzedawać dzień przed bo kurs zdyskontuje dywidendę. Jak na te spadki to pulawy zachowują się dzielnie-spadają mniej niż rynek, a odbiją mocno.
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~Pesymista [83.16.230.*]
    Porozmawiamy po ustaleniu dnia dywidendy. Zakładem są nasze pieniądze. Teraz (13.11.2008 godz. 9:15 cena puław wynosi 52,60. Stawiam na 45 zł w dniu ustalenia praw do dywidendy. Jak się pomylę to cena będzie jeszcze niższa.
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~łowca czerwony [192.168.52.*]
    To calkiem realne ze w dniu ustalenia praw kurs spadnie, dlatego lepiej czasem sprzedać dzień wcześniej-darować sobie dywidendę, którą sobie sami niejako odbierzemy w wyższym kursie akcji. Do ustalenie praw cena powinna osiągnąć minimum 60 zl. Tak obstawiam.
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~Głodna_Hiena [79.186.84.*]
    QQrwa, ZNOWU wujek Hiena musi tłumaczyć debilom podstawy! Prawo do dywidendy mają nie ci którzy mają akcje w dniu jej wypłacenia tylko ci którzy mają je 3 dni wcześniej! Pamiętaj o tym O Dzielny i Mądry Łowco Dywidend.
    QRDE daruj sobie te banały, przecież to tak oczywiste, że nie chcialo mi się pisać, ze jak dzień ustalenia będzie 5 grudnia, wiec trzeba mieć 2 grudnia na rachunku.
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~Alex [82.177.224.*]
    Ja mam takie pytanie...moze mnie ktos poinformowac w jakiej formie bedzie wypłacana ta dywidenda??? Bo nie jestem do końca kumaty..Z góry dziekuje...
    W formie zlociszy polskich. Jak walne uchwali tak 25 listopada to będzie pewnie zgodnie z propozycją 3,40zl za akcje (rok temu bylo tylko 1,70). Wystarczy mieć akcje na rachunku 3 dni przed dniem ustalenia praw do dywidendy-kiedy dokladnie to oglosi to walne 25 listopada ale jest projekt aby to byl dzień 5 grudnia (więc minius 3 daje 2 grudnia-tego dnia musisz mieć akcje aby zalapać się na dywidendę). I finito-wyplata 19 grudnia na Twój rachunek (po potrąceniu 19% podatku od zysków kapitałowych).
    Chyba nie myślałeś Alex, że masz sobie paczkę nawozu odebrać ? :))))))))))))
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~maszto [83.20.215.*]
    jak widac trzeba tłumaczyc ....bo jeszcze by pojechał po ten worek :)))))
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~Alex [82.177.224.*]
    No dzieki za info.Worka z nawozem to nie chce bo nie mam pola.Tylko zastanawia mnie jedno czemu bedzie 3,4 zł wczesniej słyszałem ze ma być 4,3zł moze im sie poprzestawiały cyferki???
  • Re: tak dywidenda 4,30 !!!!! Autor: ~Łowca czerwony [192.168.52.*]
    "Warszawa, 04.11.2008 (ISB) - Zgodnie z zapowiedziami, zarząd Zakładów Azotowych Puławy zaproponowały 82,19 mln zł z zysku netto za rok obrotowy 2007/08 (do 30 czerwca) wynoszącego 330,82 mln zł, co da wypłatę w wysokości 4,30 zł na akcję, podała spółka w projektach uchwał na zwyczajne walne zgromadzenie, które zwołano na 25 listopada."

Faktycznie 4,3, to mi sie poprzestawialy cyferki :)))
  • Re: tak dywidenda 4,30 !!!!! Autor: ~Roześmiana_Hiena [79.186.97.*]
    Co jak co ale brawa dla Alexa: " W jakiej formie będzie dywidenda". I te worki nawozu dla każdego akcjonariusza :))))) You made my day, Thank You!!!!!
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~olo [83.16.230.*]
    Zgadza się, jak bieguny się zamienią. W innym wypadku czeka nas kontynuacja trendu. A z trendem się nie dyskutuje. Chyba że masz tyle kasy, że ci na niej nie zależy. Wtedy możesz sobie podyskutować.
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~niagara [83.31.73.*]
    olo,krotko i na temat
    Zobaczymy 25-tego po walnym jak będziecie stać i plakać że nie kupiliście jak kurs odjechal do 60 zeta :)))
  • Re: ODJEDZIEMY NA PÓŁNOC !!!!!!!!!! Autor: ~ar [212.76.37.*]
    Kryzys w Zakładach Azotowych

Zakłady Azotowe "Puławy” wstrzymały część swojej produkcji. - Boję się, że to tylko wstęp do grupowych zwolnień. A co ja wtedy zrobię z rodziną na utrzymaniu? - martwi się pan Marek, który w "Azotach” pracuje od siedmiu lat.

Część urządzeń wyłączono w "Puławach” już w piątek o godz. 22. Spółka wyjaśnia, że powodem wygaszenia 30 proc. produkcji jest kiepska sytuacja na rynku chemicznym. To konsekwencja światowego kryzysu finansowego. Swoje moce produkcyjne od kilku tygodni ograniczały największe firmy chemiczne z Francji, Włoch, Holandii i Niemiec.

- Krajowy rynek nawozowy ma się dobrze, a zahamowanie popytu dotyczy wyłącznie dilerów, którzy w mniejszym stopniu niż w latach ubiegłych dokonują zakupów na nowy sezon - tłumaczy Paweł Jarczewski, prezes Zakładów Azotowych "Puławy”.

Robert Wolanin z Domu Maklerskiego IDM SA w Lublinie przyznaje, że światowy kryzys przekłada się powoli na kondycję naszych spółek. A informacja o zmniejszeniu produkcji ZA "Puławy” mogła przestraszyć giełdowych inwestorów.

- Na szczęście, obyło się bez dramatycznych spadków, co oznacza, że "Puławy” cieszą się zaufaniem inwestorów. Co nie zmienia faktu, że firma będzie musiała szukać oszczędności - mówi Wolanin. Dodaje, że w przyszłości może to spowodować redukcję zatrudnienia. - Jednak w dłuższej perspektywie nie widzę większego zagrożenia dla Zakładów Azotowych - kończy Wolanin.

- Nastroje wśród załogi nie są dobre. Zastanawiamy się, czy grożą nam zwolnienia, ale myślę, że problemy są przejściowe - mówi Andrzej Jacyna, wiceprzewodniczący "Solidarności” w Zakładach Azotowych "Puławy”.

W najlepszym przypadku przestój ma trwać kilka tygodni, a w tym czasie wyłączone instalacje będą remontowane. - To chwilowa sytuacja. Nie ma nawet takiej ewentualności, żeby doszło do zwolnień z tego powodu - uspokaja Grzegorz Kulik, kierownik działu komunikacji korporacyjnej w ZA "Puławy”.

Zdaniem prezesa Azotów, sytuacja na rynku ustabilizuje się już na początku roku, kiedy ruszy sezon nawozowy. Spółka podkreśla, że niektóre instalacje, m.in. melaminy, pracują na pełnych obrotach.

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081118/PULAWY/249948809
[x]
PULAWY -0,84% 47,20 2025-10-24 14:41:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.