zanim unima odzyska swą właściwą wycenę, dużo wody upłynie. wyniki za III kw nie będę mieć znaczenia. dryfowanie cdn.
można spokojnie podkupywać, nie forsując zbytnio rynku. pozdro.
To wlaśnie robię jak ktoś testuje papier na kursie 3,50. to biorę ale tylko 350.sztuk. bo więcej nie było.Jeszcze 80 leży może wejdzie z czasem? Unima aż za dobrze się ma przy tych spadkach na giełdzie-ktoś tu łapkę trzyma i z czasem jest nieunikniony wystrzał na 8-10.pln. lub jeszcze więcej. Trzeba tylko czekać,czekac i dokupywac-uśredniac cene! Pozdrawiam.
Tak jak ktoś napisał, w sumie dobrze, że nas wywalili z notowań ciągłych. Teraz jest ciężki czas na giełdzie , a my tu sobie siedzimy jak u Pana Boga za piecem i przeczekujemy najgorsze :-)
Oby tylko wyniki się systematycznie poprawiały, to będzie dobrze.
Być może Unima przejmie jeszcze jakąś firmę jak zapowiadała, być może ktoś przejmie Unimę, bo teraz spółki są tak tanie, że jest najlepszy czas na przejmowanie - zobaczymy.
Oby, oby, ale dla mnie to za mało. Dużo za mało.
Zabaczymy jak tam wyniki za III kwartał, mam nadzieję, że nas nie rozczarują tak bardzo jak w zeszłym roku.
Myślę że to jeszcze nie czas i nic to nie da.Tym bardziej w poniedziałek akcje spadną lub nie zmienią kursu żeby pokazać że są nic nie warte i może być tylko gorzej.Ja stoję na sprzedazy i na kupnie.Ostatnio wyleczyłem kogoś z ceny 3,50.pln ale stalo tylko 350.sztuk.Unima to idealna spółka dla spekulantów bardzo mała kapitalizacja i brak konkretnych udziałowców i to oni tu zadzialają w odpowiednim momencie.Ale czy to będzie listopad-grudzień 2008 czy maj 2009 tego nikt nie wie.Widocznie jeszcze sporo akcji jest w obrocie i trwa akcja na wyniszczenie.Ja kupowałem z pierwotnego to pamiętam redukcja kupna 97,87% max zapisu- 25 000.sztuk. dostałem 534.szt. x12.pln. = 6048.pln. Jak juz ruszy to przy kilku-kilkunastu tysiącach akcji cena skoczy na 6-8.pln.
Nas tak łatwo nie wykończą, my poczekamy :-)
To mała firma , więc może zostać przejęta jako ciekawa spółka. Również Unima może kogoś jeszcze przejąć o czym pisze w swoich raportach.
Może być ciekawie.
Pozdrawiam :-)
Rzeczywiscie dzisiaj nic sie nie wydarzylo. Po ostatnich wynikach jestem spokojny o przyszlosc zainwestowanych przeze mnie pieniedzy. Wczesniej czy pozniej spolka zostanie zauwazona. Pozdrowienia:)
Na wielu spółkach ludzie pękają i oddają akcje z dużą stratą, bo mają dosyć tego marazmu na giełdzie.
Sam kiedyś wywaliłem akcje pewnej spółki z wielką stratą po prawie dwóch latach kiszenia, bo mi się już rzygać chciało jak na nie patrzyłem.
Pozdrawiam :-)
I to mnie martwi że ktoś by mi więcej wrzucił ! faktycznie ktoś chce wyjśc z inwestycji nawet po niskiej cenie.To pewniak bo już nie raz sprawdzałem.Dalej stoję na 3,50. i myślę że dokupię jeszcze taniej bo jak widzę tylko ja sam kupuję + ten Ktoś dla zmyłki! Tym 3,30.pln. się nie przejmujcie bo to moja robota. 0-płynności niestety głupim zleceniem można zrobic prawie wszystko.Pozdrawiam. jeszcze jedno-NIE! naganiam na spadki bo mam już dużo i wolę na ++++++ już Unimy mi wystarczy ale jak dalej bedzie spadać to nie mam wyjścia i jeszcze troche dokupię.
Może nie kupuj. Ja też troszkę dobrałem po wynikach za III kwartał, ale jak zobaczyłem , że trend się nie zmienił i kurs dalej się obsuwa to przystopowałem.
Jeżeli kurs zjedzie jeszcze w dół, a to jest możliwe, to szkoda przepłacać i brać teraz wszystko co się trafi.
heheehhe, nikt nic nie podbierał, rura już miękka, do końca roku testujemy 2 zł ;) jak popatrzysz na koszty zarządu to wiesz dlaczego... zarząd ma głęboko akcjonariuszy, biorą kapuche czy idzie dobrze czy źle a reszta ich nie obchodzi, miała być dywidenda... o skupie akcji też zapomnij, jak coś masz to uciekaj, za pół roku odkupisz jak c/z będzie na poziomie 5
Ja nie. I teraz nie zamierzam.
Skoro chcą zepchnąć kurs jak najniżej to niech spychają. Lepiej poczekać z kasą i ewentualnie kupować akcje za złotówkę niż się z kasy wypstrykać, a potem patrzeć jak ktoś bierze akcje za grosze.
I do tego idzie sam jestem zdziwiony .Wiadomości O.K. a kurs dołuje ! nawet dzisiaj wrzucili mi te 76.szt. x3,30.pln. a stałem po 3,50.pln. żeby sprawdzić ile tam jeszcze jest? To moje zleconko trzymało kurs pow.3,50. ale teraz zobaczę co sie bedzie działo.To celowa robota żeby przestraszyć ludzi i uśrednić cenę-znam te zagrywki z innych sp.Mam jeszcze trochę kasy i powalczę na niższych poziomach-co będzie ??? Pozdrawiam wytrwałych.
Tak, tak. Nie ma co na razie kupować, nie ma po co trzymać kursu i marnować kasy , bo jak ma spaść to i tak spadnie.
Niech śmiało sprzedają. Poczekamy i zobaczymy za ile zechcą te akcje oddawać.
Z raportu finansowego wynika ,że spółka jest w miare bezpieczna. Zysk netto i marża sa niskie, bo tak chce zarząd (nadmuchując koszty ogólnego zarządu do prawie 3.5 mln po 3Q i nieźle sie obławiając przy okazji). Marża i zysk mogłyby być znacznie wyższe, gdyby p. Kniszner pomyślał także o tych co wyłożyli pieniądz na rozwój jego firmy a nie tylko o sobie. Po zagrywce z końca ubiegłego roku uważam go za osobę mało wiarygodna. Natomiast jeśli chodzi o gazete parkiet po tym jak kiedyś informowała, że Unima ma kontrakt z Google uwazam ten tytuł za BRUKOWIEC FINANSOWY.
Pozdrawiam akcjonariuszy :)
Ale o czym wy w ogóle mówicie, Kniszner obiecał co roku 25% zysku netto na dywidende, teraz coś ściemnia a wy już w zachwyt, nawet jak przeznaczy 50% to daje jakieś 18 gr na akcję, ja ma 10 tys. sztuk, średnio po ok. 10 zł, dostane od Knisznera 1,8 tys. minus podatek, a w plecy jestem 70 tys.... to tyle w temacie
No, tak, koszty zarządu są spore, ale to również pokazuje, że są w firmie rezerwy , które przy racjonalizacji tych kosztów po zamieszaniu związanym z przejęciami mogą znacznie zwiększyć zysk firmy.
W moim odczuciu ten efekt synergii i restrukturyzacji to widać, ale tylko w kieszeni p. Knisznera. Poza tym jeżeli jest tu parę osób, które maja po kilkanaście/kilkadziesiąt tys. akcji to razem możemy więcej jako akcjonariat mniejszoścoiwy :)
mk jak doprowadzisz do NWZA na którym stanie sprawa skupu akcji własnych lub dywidendy to na mnie możesz liczyć, nie mówie już o tym ze przydał by się ktoś od mniejszościowych w RN, bo ta spółka w swoich raportach to działa na zasadzie "ctrl c, ctrl v"... jak coś to jestem pod outbox77@gmail.com
Dnia 2008-12-02 o godz. 22:18 ~mk napisał(a):
> W moim odczuciu ten efekt synergii i restrukturyzacji to
> widać, ale tylko w kieszeni p. Knisznera. Poza tym jeżeli
> jest tu parę osób, które maja po kilkanaście/kilkadziesiąt
> tys. akcji to razem możemy więcej jako akcjonariat
> mniejszoścoiwy :)
mk jak doprowadzisz do NWZA na którym stanie sprawa skupu akcji własnych lub dywidendy to na mnie możesz liczyć, nie mówie już o tym ze przydał by się ktoś od mniejszościowych w RN, bo ta spółka w swoich raportach to działa na zasadzie "ctrl c, ctrl v"... jak coś to jestem pod outbox77@gmail.com
Mysle, że zarząd jednak zadba należycie o interes spółki i wszystkich akcjonariuszy sprawiedliwie. Wykazanie większego zysku i wypłacenie dywidendy byłoby znacznie lepsze dla spólki i jej wizerunku a i portfel zarzadu bardzo by nie ucierpiał. Jeśli c hodzi o skup akcji to raczej po tym sprawozdaniu za 3Q to nie bardzo ma z czego. Martwi mnie też sposób przekazywania informacji (a raczej ich nieprzekazywania). W sprawozdaniu finansowym TFI BPH jest na koniec I pólrocza ok. 288000 akcji na rachunkach a w sprawozdaniu finansowym Unimy konsekwentnie ok 200000....?
Może jednak warto jeszcze troche poczekać
Racja, to samo miałem napisać - niby za co mają te akcje skupować ?
Chyba , że liczą na maksymalne zjechanie kursu i wykup akcji za grosze.
Może paru desperatów, chętnych do oddania akcji za darmo znajdą.
Unima to mała firma, więc może ktoś zainteresuje się jej przejęciem, zwłaszcza teraz, w czasie kryzysu, kiedy można taniej kupić mniejsze spółki.
Dzisiaj przed otwarciem zaszalalem 7000 akcj x 5,00.pln i kurs skoczył o 51,21 % !!!!!! i st.na 4,99.pln. Jeżeli taki mały inwestor jak Ja głupimi 35 000.pln. może podnieść kurs o 51,21 % to o czym tu pisać- WSZYSTKO jest możliwe z dnia na dzień.Pozdrawiam