• mam akcje kupione np po 50zł, zapłace jakiś podatek od skupu ? Autor: ~xxx [77.222.245.*]
    prosze o wyjaśnienie dla ludzi którzy kiszą na tym papierze
  • Re: mam akcje kupione np po 50zł, zapłace jakiś podatek od skupu ? Autor: ~Pino [165.1.189.*]
    Dnia 2023-06-02 o godz. 12:22 ~xxx napisał(a):
    > prosze o wyjaśnienie dla ludzi którzy kiszą na tym papierze

Tak:
    - u źródła w USA, od ceny 37 PLN za każdą akcję 15% jeżeli złożysz wypełniony i podpisany formularz IRS-W8BEN do spółki (linki do składania dokumentów w ogłoszeniu skupu), a jak tego dokumentu nie złożysz to zapłacisz 30%. W Polsce już nie zapłacisz (*)
    - dodatkowo dolicz prowizje twojego domu maklerskiego

Cena zakupu akcji nie ma tu znaczenie, bo w USA ta transakcja jest traktowana jak wypłata dywidendy. Mówi o tym dokument https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2023-05/Huuuge-SBB-Appendix-2-to-ITS-PL-ENG-_202305301805720321.pdf na stronie 12
    " ... dla celów potrącenia podatku, że cała kwota otrzymana przez Podmiot Niebędący Podmiotem Amerykańskim uczestniczący w Skupie Akcji jest dywidendą wypłacaną przez Spółkę." )

* - obecnie nie ma w pełni jasnej interpretacji, jak skup akcji zostanie potraktowany przez polskiego fiskusa. W MBanku (rozmawiałem z konsultantem) mówią, że będzie to raczej potraktowane zgodnie z polskimi przepisami, zatem będzie to skup akcji (a nie dywidenda jak w USA). W takim przypadku nie zapłacisz podatku w Polsce, a w Pit-8c dom maklerski rozliczy ci stratę (37-50 = - 13pln/akcja)
    Jeżeli o dziwo polski fiskus przyjmie zasadę USA, że to za wypłata dywidendy (byc może jakiś dom maklerski wystąpi o interpretację indywidualną i tak będzie ona brzmiała) , to wtedy doliczyć trzeba będzie 4% (bo w Polsce podatek od dywidend to 19% i musisz pokryć dodatkowe 4%), i wtedy nie rozliczysz straty w Pit-38. Ten drugi scenariusz uważam osobiście jednak za mało prawdopodobny w Polsce i generalnie mniej korzystny.

• Re: mam akcje kupione np po 50zł, zapłace jakiś podatek od skupu ? Autor: ~Chyba [94.75.95.*]
    strata będzie większa niż 13 zl jesli jeszcze zabiora 15% od tych 37zl?
  • Re: mam akcje kupione np po 50zł, zapłace jakiś podatek od skupu ? Autor: ~Aaaa [83.31.80.*]
    Jakie jesli? Podatek bedzie min 15%, bez jesli
[x]
HUUUGE 4,74% 24,30 2025-10-24 17:01:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.