• Interpretacja podatkowa Autor: ~Rozczarowany [89.64.0.*]
    Po dzisiejszej analizie dokumentów, moim zdaniem, oferta nie jest jakoś specjalnie atrakcyjna. Podatkowo wygląda to tak:
    - 15% od ceny skupu, przy czym trzeba wypełnić W-8BEN. Czyli cena wyjściowa to 31,45 pln

- potem 19% od zysku do polskiego US, tak 19!! a nie 4%. Jest to interpretacja podatkowa z mBanku.

Chętnie się dowiem, czy ktoś dostał inną od doradcy podatkowego
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Chudy [95.160.156.*]
    Czemu 19% a nie 4 do polskiego US?
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Rozczarowany [89.64.0.*]
    To jest interpretacja, która dostałem z mBanku. Dlatego pytam, czy ktoś ma inną od Doradcy Podatkowego
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Hegemon [188.47.124.*]
    Zapewne większość akcjonariuszy ma w d... czy to jest 4%, 19% czy 50% od zysku, bo nie przechodzi na kolejny poziom, w sensie nie ma zysku po odliczeniu podatku USA
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Gracz [188.47.122.*]
    Czyli przy cenie powyżej 31.45 wezwanie traci sens i wszystko jasne. Kiszenie będzie
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Hip_ [46.204.0.*]
    Ipopema nie odpowiada na pytania odnośnie podatku, zatem musi być lipa. Krótko, nie odpowiadać na wezwanie, to ich ktoś w końcu przejmie. Oczywiście będą przedłużać wezwanie, zbijać kurs na rynku, podwyższać cenę wezwania..., ale ma prawo się nie udać.
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Pat- [46.204.0.*]
    Dokładnie, ale gdyby ogłosili zaproszenie w 1Q, tak jak pierwotnie zapowiadali, to by im wyszło. Nie trafili w czas
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Rozczarowany [89.64.0.*]
    Rób jak chcesz, ale przedstawiam Ci wykladnię podatkową, po rozmowie z mBankiem, żeby utrzec przed hura optymizmem. Liczyłem, że do US zapłacę tylko 4%.
    Zrobiłem to, bo byłem zaskoczony dlaczego kurs nie skoczył w okolice przynajmniej 31 pln.
    I tak jak pisałem, jak masz inną interpretację podatkową, to się podziel.
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~tren [89.64.105.*]
    Czy podatek liczysz od przychodu czy od zysku?
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Wer [188.47.126.*]
    Kupujesz akcję za 28 zl- sprzedajesz za 37 zł, od czego płacisz podatek?
    Od całości czy od zysku?
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Jacek_ [46.204.12.*]
    15 proc. amerykańskiego podatku transgranicznego "u źródła", plus polski podatek od zysku. Dlatego wychodzi te niecałe 31 PLN. Masz też odpowiedź dlaczego nie kupują blisko 29 PLN - nie opłaca się !!!
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Wer [188.47.126.*]
    To kupując po 28 i na czysto 3 zł.
    Razy np.5 k akcji to spoko chyba.
    Jak tyle, to zgoda, ale kasa zablokowana na miesiąc, albo dłużej (jeżeli przeciągną skup)
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Niewiadoma [89.64.0.*]
    Jeszcze płacisz podatek od zysku, czyli zostaje Ci 2.43 pln na akcji. Ale pamiętaj, że może być redukcja, wtedy zostaniesz z akcjami, które będziesz musiał sprzedać na rynku i pojawia się kwestia wyceny dolara.
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~98 [31.179.123.*]
    Bywaj zdrów Mosze.
    Trafiłaś w środek tarczy. Bardzo często po skupie spada kurs na otwartym. W przypadku tych kombinatorów, to na 100 proc. Niech "Wer" poczeka dłużej, a zostanie akcjonariuszem Take-Two Interactive, albo Electronic Arts...
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~marioxx [46.174.213.*]
    Ja się dodzwoniłem do biura Ipoppemy i gość potwierdził 15 % podatek plus mówił że rozliczenie po kursie z dnia wypłaty czyli jak USD w doł to kasa też mniejsza.
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~tren [89.64.105.*]
    czyli wyszło "jak za wsze" ;)
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~ramzes [77.222.245.*]
    https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/pisma-urzedowe/0112-kdwl-4011-107-2021-1-dk-opodatkowanie-dywidendy-185171822

Można tam m. in. przeczytać: "[...] dopłata 4% podatku byłaby konieczna w przypadku zastosowania stopy 15% podatku na terenie Stanów Zjednoczonych."

Umowa między Polską a USA chroni nas przed takim podwójnym opodatkowaniem.

Skup akcji Huuuge ma być wg zaproszenia traktowany jako dywidenda: "[...] składając Ofertę Sprzedaży, Akcjonariusz potwierdza, że Akcjonariusz będzie traktował sprzedaż jako wypłatę dywidendy przez Spółkę dla celów amerykańskiego federalnego podatku dochodowego."
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~ramzes [77.222.245.*]
    Oczywiście koniecznością jest wypełnienie W8-BEN - wtedy podatek pobrany w USA zostanie odprowadzony do polskiego Urzędu Skarbowego. W PIT-38 w należnościach wskazujemy pełen 19% podatek, ale od 37zł a nie od 31,45zł za akcję, a jako zapłaconą już zaliczkę wpisujemy pobrany podatek w USA (15%), do US płacimy brakujące 4%.
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Pox [95.160.158.*]
    Dlaczego podatek ma być liczony od pełnej kwoty 37 zł a nie od różnicy pomiędzy kwotą zakupu akcji a ich sprzedaży?
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Uber [37.47.149.*]
    Nie jestem specjalistą, ale na logikę skoro to ma być traktowane jako dywidenda, to nie bardzo można podpiac pod to kosztów... A może można? Ktoś musiałby się szarpnąć na konkretną indywidualna interpretację do US w tym przypadku, wątpię żeby zwykli doradcy podatkowi ogarnęli tak nietypowy przypadek
  • Re: Interpretacja podatkowa Autor: ~Pra- [46.204.12.*]
    Amerykański podatek "u źródła" płaci się od całości, w tym przypadku od 37 PLN. Ewentualna różnica kursowa, to żadna dywidenda. Ktoś przedstawia luźną interpretację, żeby nakłonić do skorzystania z zaproszenia do sprzedaży
[x]
HUUUGE 4,74% 24,30 2025-10-24 17:01:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.