• Sprzedać? Autor: ~Bobek [31.61.233.*]
    Hej, ja tu nowy, inwestowałem z giełdzie dawno temu i zostały mi jakieś resztki, w tym Duda, którą kupiłem z 10 lat temu. W sumie byłbym zarobiony. Czytam, że nie warto sprzedawać, bo czekacie na wyższą cenę. No i się zacząłem zastanawiać. A jakie jest ryzyko, że zdejmą z giełdy, przecież mają ponad 90% akcji - mogą to zrobić. Co wtedy?
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Adam [5.172.255.*]
    Nie warto, ten obrót obecnie zrobią sami ze sobą na poziomie 17.60 - psychologia + propaganda
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Marcin [37.128.1.*]
    Sprzedawaj- po co Ci takie resztki w portfelu, my już tyle czekaliśmy że zaryzykujemy. Jeśli wpis miał na celu zasilanie wątpliwości- nie bardzo się udało...
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Bobek [31.61.233.*]
    Nie kumam, jakiego zasiania wątpliwości? Skoro jest opcja zarobić więcej, to czemu nie, ale próbuję ocenić czy to jest realne czy nie. Przecież napisałem, że ja się zastanawiam jakie jest ryzyko, że wycofają z giełdy, bo jak jest co wtedy. Jak będzie ustalana cena? Indywidualnie? A może oleją temat i połączą firmę z inną, ale nie odkupią tego pakietu, bo nikt ich nie zmusi. Nie wiem, po prostu próbuję ocenić na ile jest to prawdopodobny scenariusz i co może oznaczać. Z tej odpowiedzi rozumiem, że takie ryzyko jest, ale wy trzymacie. I ok. Ja jeszcze decyzji nie podjąłem. Mam czas.
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Loczo [193.109.225.*]
    Aby mogli bezkarnie posterować kursem to sobie określili termin zaproszenia do 25 lipca...hmmm
    A pismaki (nie umiejąc czytać ze zrozumieniem) piszą na portalach, ze to jest wezwanie ;-)

• Re: Sprzedać? Autor: ~nocomment [213.134.181.*]
    Dokładnie. Nawet na bankier.pl jakiś gość pisał o wezwaniu, o to jest zaproszenie. A do spora różnica.
    Za 12 czy 17,60 to i ja z chęcią dokupię. Sam jak pisałem w innym poście niżej niż 49,99 nie przyjmę zaproszeń bo to kpina, chciwość itp.
    Za tak śmieszną kwotę to mogą sami siebie we własnym gronie chciwusów na harnasia w parku zaprosić.
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Bobek [31.61.233.*]
    Z tego co kojarzę, to wezwanie było w ub roku i byli do tego zobligowani, żeby wycofać z giełdy. Teraz mogą kupować jak chcą i jak przyjdzie im ochota, to wycofać akcje z GPW, bo przekroczyli 90%, ale może się mylę.
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Max [89.228.101.*]
    Wycofać mogą ,ale póki nie maja 95% wywłaszczyć z akcji Cię nie mogą
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Juras [5.172.255.*]
    Będziemy walczyć w sądzie o godziwą wycenę przez biegłego.
    Teoretycznie mogą wycofać. Będziemy skarżył uchwałę o wycofaniu z giełdy- A powód jest jeden- brak ceny godziwej w Wezwaniu delistingującym. A braku ceny godziwej najlepiej świadczą dzisiejsze propozycje cenowe, bieżące wyniki spółki, Do i wiele wiele innych wskaźników!!!
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Mirek [83.7.121.*]
    Wszystkie plany na przyszłość co do ceny godziwej dobre przy założeniu, że ktoś się nie rozmyśli z chęci wycofania spółki.
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Max [46.205.140.*]
    To przed sciągnięciem musi być wezwanie , bo narazie to są zaproszenie .
    Wezwanie delistingujące już bylo- ale po śmieszniej cenie
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Max [46.205.140.*]
    Nie jestem pewny ale po pół roku trzeba nowe .
  • Sąd Apelacyjny: cena wezwania poniżej wartości księgowej jest niegodziwa Autor: ~Marcin [37.128.1.*]
    przypomnę Sąd Apelacyjny w sprawie Hutmen poniżej cytat Sygn. akt VI ACz 722/15Dokładnie określenie wartości akcji wymaga wiadomości specjalnych jednak na obecnym etapie postępowania samo porównanie ceny wezwania wykupu akcji 4,90 złotych z wartością księgową jednej akcji 9,41 złotych w 2014 roku uprawdopodobnia twierdzenia powoda o tym, że proponowana przez akcjonariuszy żądających dematerializacji akcji cena jest wartością niegodziwą i nieekwiwalentną w stosunku do rzeczywistego potencjału i walorów spółki, zwłaszcza, że nie wystąpiły żadne nadzwyczajne okoliczności, wpływające na obniżenie jej wartości. Wręcz przeciwnie, sytuacja finansowa spółki w porównaniu z rokiem 2013 uległa poprawie Zdaniem Sądu Apelacyjnego, dotychczas przedstawiony przez obie strony materiał dowodowy nie wskazuje, by cena sprzedaży akcji przyjęta w wezwaniu z dnia 25 września 2014 roku uwzględniała interesy akcjonariuszy mniejszościowych i odpowiadała definicji ceny godziwej dyrektywy 2004/25/WE Parlamentu Europejskiego i Rady Europy Nawet jeśli przyjmiemy założenie iż określenie ceny w wezwaniu na poziomie ceny minimalnej wskazanej w Ustawie o Ofercie jest od strony formalnej wprawdzie zgodne z prawem, jednakże można uznać je za naruszające dobre obyczaje i zmierzające do pokrzywdzenia akcjonariusza, w szczególności jeśli cena nie uwzględnia tak istotnych parametrów ekonomicznych spółki jak jej wartość księgowa -wypowiedz Sądu Apelacyjnego z drugiego postanowienia.
    Pozwoliłem sobie skopiować post "emeryta" z forum spółki Energa
  • Re: Sprzedać? Autor: ~folia [85.221.145.*]
    Dnia 2023-06-01 o godz. 10:30 ~Loczo napisał(a):
    > Aby mogli bezkarnie posterować kursem to sobie określili termin zaproszenia do 25 lipca...hmmm
    > A pismaki (nie umiejąc czytać ze zrozumieniem) piszą na portalach, ze to jest wezwanie ;-)
    >
    =====================================================,

Ciekawe, czy autorzy skorygują błąd i poprawią, że jest to tryb zaproszenia, a nie żadne wezwanie? Bo jeśli nie skorygują tych błędów, to o czym to świadczyć może? To się do KNF również nadaje.

Wklej proszę linki, gdzie to jeszcze namierzyłeś. thx

• Re: Sprzedać? Autor: ~nocomment [213.134.181.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Swinie-daja-zarobic-Cedrob-jeszcze-wyzej-podnosi-cene-za-Gobarto-8551334.html

2 dni sesyjne i wciąż tam "wezwanie", a to "zaproszenie" . Czy Ci redaktorzy nie potrafią czytać komunikatów spółek :/

Ludzie przez to mogli już się sugerować, że to już wezwanie ,a to tylko zaproszenie.
  • Re: Sprzedać? Autor: ~Mmarcin [89.77.84.*]
    Ten artykuł był napisany na polecenie ipopemy ta gra słów nie jest bez znaczenia to był ich cel żeby ludzi ogłupiać żeby spanikowali bo licz że tych kilku co pęknie i sprzed mają taką ilość która im wystarczy na przekroczenie progu 95%. Tak czy siak za to powinna być kara bo to jest działanie na niekorzyść inwestorów. Ale KNF spiii...
[x]
GOBARTO 0,46% 21,80 2025-11-27 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.