Zabawne jest to, że trole się podniecają tym, że spadło na 18 - podczas gdyż kilka dni temu było 18 - tak samo zabawne jest myślenie, że tylko patrzą kto sprzedał - a nie kto kupił - obecne wyceny to tylko chwilowy przystanek przed wejściem na wyższe szczyty - przypominacie sobie zrzutkę ok pół roku temu przy 17-16 przed wybiciem na 24 - spółka się rozwija, zarabia i to jest najważniejsze, a tu paru troli się podnieca, że spadło jednego dnia po tym jak kilka dni z rzędu była jazda w górę. Kto kupił ten trzyma - kto chciał kupić ten dokupił - z czasem będą znacznie wyższe poziomu - każdy poważny Inwestor jeśli widzi okazję w spółce z potencjałem to skumuluje akcje i nie będzie się patrzył na chwilowe ruchy tylko liczy się trend - a ten jest ewidentne wzrostowy i nic tego nie zmieni tak samo jak faktem jest diametralna zmiana w spółce na lepsze od kiedy pojawił się strategiczny Inwestor i to w każdym wymiarze, rok temu spółka była po 6 - teraz jest po 18, a niebawem wejdzie na wyższe poziomy. Kupowałem nawet po 5,8 i trzymam nadal - kilka tygodni temu też kupowałem jak było ok 15-16. Kompletnie nie interesują mnie chwilowe zmiany kursu tylko przyszłość i rozwój firmy. Niech każdy robi co uważa ale nie ma co się emocjonować takimi sesjami, tak samo jak ujadaniem troli takich czy innych :) Lepiej widzieć co się pisze, niż pisać co się wie :)
Bardzo fajnie to napisales:) Nikt kto jest dluzej na forum nie przejmuje sie wpisami NIKI( ten ma jedno IP) czy IP [31.6.159.*] Ten to co chwila zmienia nikc i nawet lubi pogadac sam ze soba:):):) Oni sieja poploch dla funduszu i wcale sie z tym nie kryja ,ale im akurat za to placa i to nie malo:") Prawda jest taka ,ze spolka wychodzi na prosta a wczorajsze wyniki tylko to potwierdzily. Dzisiejszy zjazd tylko mnie utwierdzil w przekonaniu ze komus sie bardzo spieszy,zeby jak najszybciej i jak najwiecej akcji zebrac z rynku:)Ale akurat za dzisiejszy zjazd to jestem wdzieczny po dokupilem w mega promocyjnej cenie. Nie mozna wykluczyc ze umowy odnosnie nowych umow pojawia sie szybciej niz nam sie wydaje:) Cierpliwi zostan wynagrodzeni
Będzie jazda na północ z akcjami żeby dokupić jeszcze przed WZA - ważne głosowania, sam zarząd moim daniem też dokupi bo już nie ma okresu zamkniętego przed raportem. Do zobaczenia na szczytach MDG a skowyt troli tego nie zmieni :-)))
Dnia 2023-06-05 o godz. 08:34 ~WZA napisał(a): > Będzie jazda na północ z akcjami żeby dokupić jeszcze przed WZA - ważne głosowania, sam zarząd moim daniem też dokupi bo już nie ma okresu zamkniętego przed raportem. Do zobaczenia na szczytach MDG a skowyt troli tego nie zmieni :-)))
wygląda na to że szczyt tutaj będzie na 17 hi hi hi, z dziada Mdg Banku Handlowego nie zrobicie, na Handlowym ludzie robią ogromną kasę i w dodatku dostają wysoką dywidendę, tutaj tylko tracą.
Dzisiaj może być kolejny odjazd z moich wieloletnich obserwacji na różnych spółkach wynika, że często właśnie w takie niepozorne długie weekendy dzieją się ciekawe rzeczy. To może być warte wielokrotnie więcej nie ma co sugerować się drobnymi - spółka była warta kilka miliardów operując tylko w USA, nie mając nowych rynków jak obecnie, nie mając kolejnej spółki z potencjałem włożonej aportem, przede wszystkich nie mając Kocich Inwestorów Strategicznych z pomysłem na rozwój i tak komfortowej sytuacji ze stanem tak dużego zapasu gotówki blisko 40 mln. Najlepiej trzymać to i zakopać, monitorując co pewien czas czy wszystko rozwija się zgodnie z oczekiwaniami, a ewentualne korekty wykorzystywać do akumulacji akcji. Uważam, że dzisiaj dalej podskoczy, a jeśli nawet będzie korekta to chętnie dobiorę.
Próbowali od Leszczy odebrać po taniości ok 21 jeszcze trochę akcji - ale Leszcze nie są już takie naiwne - widzą co się dzieje na tej spółce i jaki jest potencjał! Czekamy na przebicie 24 z czasem 27 i 33!
Warto będzie obejrzeć! Pozdrawiam tych co trzymają akcje i nie skusili się na drobne - potencjał MDG jest znacznie większy, uważałem tak rok temu kupując po ok 6-8, kilka miesięcy temu kupując po 15-16 i uważam, że obecne wyceny to dopiero preludium do prawdziwych wzrostów!
Koniec sesji będzie ok 24 kto miał oddać ten oddał, a teraz dalsza JAZDA szczególnie, że w nadchodzącym tygodniu na spotkaniach z Inwestorami będzie dużo ciekawych info na temat rozwoju spółki! Czekam na 24 później 27 - 30 -33 -55 -111 -222 - 333 -555 - 888 - 1111
Pawełku najpierw naucz się pisać poprawnie po polsku (pisze się niegazowanej) - a później zacznij czytać ze zrozumieniem książki nt. inwestycji - ale lepiej wylewać żółć - trend jest wzrostowy i za kilka lat te akcje mogą być nawet po kilkaset złotych lub więcej - a porządne wzrosty dopiero się zaczynają, więc te swoje uwagi na temat picia wody w cieniu zachowaj dla swoich kumpli spod Żabki :)))
Kumple z pod Żabki raczą się puki co zimnym piwkiem, tak więc zmocz główkę, o inwestycjach z typem z bankiera też słabo. Jestem na tyle długo w temacie ,że wiem tylko tyle że każdy kwit jest warty tyle ile ktoś w danym momencie chce za niego dać. Jeśli jesteś taki prorok idź dzisiaj do kościoła i przekonaj wiernych i niewiernych by sprzedali wszystko co mają i kupili MDG z zysków zostanie im tyle że będą mogli podzielić się z potrzebującymi, tym samym zrobisz coś pożytecznego dla ludzi fizycznie a nie tylko wirtualnie pisząc bzdury anonimowo na bankierze. No to pa do dzieła!
Mylisz pojęcia Pawełku - to, że ktoś zainwestował w MDG i uważa, że ta spółka będzie w przyszłości warta DUŻO WYŻEJ nie musi nikogo naganiać na zakup tych akcji - przecież każdy może kupić akcje dowolnej spółki lub zainwestować w co tam chce. Tu nie chodzi o naganianie tylko o fakty, skoro na tym forum Pawełek wylewa żale i nie w smak mu dalszy wzrost - to sprzedaj swoje akcje MDG jutro zaraz o 9 i przestań się użalać (chociaż sądzę, że ich nie masz ale bardzo chciałbyś je mieć tylko, że pociąg odjechał) - napij się wody niegazowanej lub czegoś innego :)))
Jest trochę ponad 2 miesiące od wtedy i gdzie dziś jest kurs spółki i jej kapitalizacja - wtedy było kilkanaście złotych za akcje teraz jest ok 45 i obroty oraz perspektywa na zahaczenie więcej :)))
I nieco później kiedy było ok 23 to napisałem, że to co jeszcze wczoraj było sufitem, teraz jest podłogą, a nadal jesteśmy dopiero na 1 pietrze wieżowca. Aktualnie jesteśmy gdzieś pomiędzy 3 i 4 piętrem uwzględniając parter ale wieżowiec jest naprawdę wysoki i ma się dobrze
Rozsądnie patrząc jak kurs będzie się wspinał do tylu pięter ile ma wieżowiec, w którym aktualnie jest siedziba MDG to już będzie pięknie - a z czasem i rozwojem firmy nie można wykluczyć tak dużej ekspansji, że Warszawa nie będzie już jedynym miejscem notowania…(NYC) - oczywiście to tego potrzeba czasu, materializacji tych wszystkich umów i przełożenia ich na wyniku w raportach - już w 3 i 4Q tego roku powinny być widoczne rezultaty umów - a prawdziwy potencjał będzie widoczny w 2024-2025 roku, szczególnie jak wejdzie do gry Vcast - przypomnę, że o ile dobrze pamietam, a raczej tak to kapitalizacja podobnej firmy w USA, która ma rozwiązania podobne do tego co może uzyskać Vcast (a docelowo V ma jeszcze pewne przewagi, ulepszenia) to ok 2-3 miliardów USD… pragnę przypomnieć, że V to dodatkowa technologia, nie zastępcza do pierwotnej działaności MDG - tylko ją poszerzająca, dywersyfikująca źródła dochodu w potencjalnie niesamowitej skali - a przy obecnej skali dystrybutorów, firm współpracujących z MDG, nowych umów - jak tylko Vcast uzyska FDA - pewnie koniec roku 2023, a bardziej prawdopodobne początek 2024 to z automatu wchodzimy w zupełnie inną skalę możliwości - tym bardziej, że potencjalna skala biznesu Vcast jest nawet kilka razy większa od pierwotnej działaności MDG - reasumując możliwości rozwoju są niesamowite, a przypomnę, że są jeszcze permanentnie szukane dodatkowe, jeszcze bardziej dywersyfikujące źródła dochodu - jak np. niedawno podpisana umowa z firmą z Gdańska, która zajmuje się analizą snu etc. Jeszcze jedno - w rekordowym czasie kurs akcji nazwijmy to starego MDG był ok 350 zł - ktoś powie ok ale wtedy było ok 1/3 akcji tyle co teraz - to ja komuś takiemu odpowiem ok - ale weź pod uwagę, że wówczas nie było takiej skali biznesu, były ograniczenia, wyłączności, mniej rynków i przede wszystkim nie było Biofund z ich możliwościami, kompetencjami i kontaktami oraz też trzeba uwzględnić fakt, że przecież Biofund swoje 50% akcji - czyli 5 mln akcji deklarował trzymać i nie ma zamiaru ich sprzedawać w taki niskiej cenie (ok 45 zł to był nominał objęcia uwzględniając włożenie 14 mln i aportu Kardio. czyli de facto Vcast) o ile w ogóle w najbliższych latach - oni moim zdaniem nie robią tego tylko dla kasy ale mają ambicje stworzenia czegoś naprawdę dużego w skali Świata - i ktoś mógł w to nie wierzyć - ale teraz sami widzicie po liczbie umów, wzroście kursu i tym jak kapitalizacja spółki przez to rośnie - teraz jest to już ok 450 mln - w tzw. starym MDG było to - mimo mniejszej licznie akcji ok 1,5 miliarda - w mojej opinii obecne MDG wraz z rozwojem plus Vcast i inne reszta, o czym pisałem to jak wszystko się będzie materializować - to kapitalizacja kilu miliardów co najmniej jest jak najbardziej możliwa. Oczywiście każdy musi sam podejmować decyzje inwestycyjne, ja tę spółkę przez ok 1,5 toku przeanalizowałem bardzo dokładnie i dlatego w nią zainwestowałem, chociaż znam ją od ok 10 lat to najwiecej akcji kupiłem poniżej 10 złotych i naprawdę nie interesowała mnie ich sprzedaż ani po 20 ani 30 czy 40 - uważam, że potencjał jest na znacznie więcej, do tej pory nie było nawet klasycznej korekty - bo jest taki apetyt na akcje, kiedyś korekta może być - ale chwilowa zmiana kursu w trendzie wzrostowym oraz przy tak dynamicznym rozwoju firmy nic nie znaczy - LICZY SIĘ PRZYSZŁOŚĆ MDG! Brawo dla Zarządu i Rady Nadzorczej za realizację strategi rozwoju 2023-2026!
Trzymajcie się i życzę dobrych decyzji inwestycyjnych zarówno MDG jak i na innych spółkach
Aż, miło poczytać,
Pozdrawiam serdecznie osobę, która zrobiła ten post
Nie udzielam się na forum, pierwszy wątek czytałem i pamietam go doskonale, napisałem wtedy… nie oddam aż urośnie do 100 czy 150…. Po przeczytaniu tego co Pan dzisiaj napisał nie oddam do 350
Miło mądrego poczytać
Dzięki Michał za uznanie i miłe słowo. Trend is Your Friend! Przypuszczam, że gdyby 95% tego forum zapytać 2-3 miesięcy temu jak kurs był nawet 16-18-20 ile by sobie marzyli na koniec roku to 45-50 byłoby tym marzeniem - a mamy niespełna połowę sierpnia :))) Oczywiście każdy kto inwestuje od dawna ten wie, że chwilowe przystanki czy klasyczna korekta prędzej czy później może być - ale kluczowy jest trend wynikający nie-tylko z mody ale przede wszystkim z faktów związanych z rozwojem spółki - samów umów w lato było już tyle, że można byłoby tabelkę zrobić i wyglądałaby na niemałą. Kapitalizacja MDG i pozycja w ramach komponentów sWIG 80 - jeszcze wiosną MDG pod względem kapitalizacji zajmował 3 pozycję od końca- teraz już przeskoczył takie spółki jak Action czy Agora - i jest coraz bliżej strefy środkowej. Realizacja strategi rozwoju 2023-2026 obecnie przebiega wzorcowo - wszystkie zapowiedzi są realizowane i to bardzo dynamicznie, co również potwierdzają obroty nawet po prawie 8 mln zł na jeden sesji i to z VWAP (średnią ceną ważoną akcji) w okolicach 43-44 - clara non sunt interpretanda!