• Jest raport Autor: ~Grzeh [31.61.176.*]
    Trochę nie tego... Słabe te wyniki...
  • Re: Jest raport Autor: ~Zorro [31.0.82.*]
    Fakt spodziewałem się większego zysku. Dziwne bo zwiększyli przychody, rozwijali się ostro w 1kw doszło ponad 40 sklepów https://www.polskie-sklepy-franczyzowe.pl/post/15-polskie-sklepy-franczyzowe---1-kwartal-2023---podsumowanie. Może A3xx coś nam więcej napisze. Ja i tak zostaję na pokładzie na dłużej.
  • Re: Jest raport Autor: ~A3xx [188.146.254.*]
    Po pobieżnej przyznam analizie jedyna rzecz jaka mi się rzuciła w oczy to spadek zysku jednostek wycenianych metodą equity (czyli A&K) - normalnie jest 1-1,5M a było 200k. cała reszta w miarę ok - że temat dotyczy jednostki współzależnej, brak dalszych informacji w raporcie niemniej jednak nie wierze w strukturalny spadek ZN o 80 czy 90 %. Sprzedaż w miarę zgodna z moimi oczekiwaniami, marża brutto na sprzedaży nawet lepiej. Parę drobiazgów zadziałało łącznie in minus typu koszty finansowe (to akurat jest prognozowalne) itp. - nic wielkiego. Na ten moment wydaje mi się że wynik 2022 (kalendarzowego) powinien być co najmniej powtórzony w 2023 (A&K pozostaje niewiadomą - na razie zakładam powrót do wyniku "standardowego")
  • Re: Jest raport Autor: ~chuda_ryba [188.33.232.*]
    Wynik operacyjny lepszy niż roku temu, ale wzrosły koszty obsługi długu (dodatkowy -1 mln) oraz ekspansja A&K przyniosła dodatkowy koszt (-1 mln). Inaczej byłoby pewnie 7,5 mln na plusie netto zamiast 5,5 mln.
  • Re: Jest raport Autor: ~A3xx [188.146.254.*]
    Jeśli chodzi o A&K to, przynajmniej teoretycznie, koszty "ekspansji" idą w aktywa a nie w RZiS. Wydaje się że zmienili system bonusowy dla odbiorców (teraz wydaje się dużo lepszy dla Delko) i być może jakiegoś typu rozliczenia miały miejsce jeszcze w IQ. Jeśli tak jest to wyniki IVQ i IQ należałoby traktować łącznie. Jak jest w istocie dowiemy się po raporcie rocznym - jeśli pokażą za VIQ 9-10M to moja hipoteza jest uprawdopodobniona, jak będzie mniej niż 7 to oznaczać będzie jakieś osłabienie operacji.
  • Re: Jest raport Autor: ~Ekonomix [31.0.79.*]
    Prezes wspominał na koniec roku że muszą popracować na optymalizacją podatkową. Jak dla mnie to jest jednoznaczne z tym że trzeba trochę ukryć zyski. To jest chyba wskazówka gdzie trzeba szukać. Mam rację, czy jest jakiś inny sposób na zmniejszenie podatków ? Amortyzacja jest rekordowa: 3.5 mln. Chociaż od Q4 wzrosła tylko o 0.2 mln.
  • Re: Jest raport Autor: ~aaaggg [185.246.208.*]
    Te geniusz możesz mi napisać co jest nie teges?
  • Re: Jest raport Autor: ~brzoza [213.25.24.*]
    Wszystko jest teges... chcą chłopaki dokupić dzisiaj.
  • Re: Jest raport Autor: ~txy [81.210.20.*]
    Wyniki się spodobały rynkowi :)
  • Re: Jest raport Autor: ~aaa [185.246.208.*]
    Rynek to trzeba mieć tam gdzie jego miejsce
  • Re: Jest raport Autor: ~delkowy [89.64.39.*]
    Oczekiwania były wyższe, aczkolwiek dramatu nie ma :) Ci co mieli sprzedać to sprzedali. Zakładając pesymistyczny scenariusz i spadek zysków netto do takich poziomów jak teraz to i tak cena/zysk będzie na poziomie 5,5. Część przeznaczą na dywidendę, a reszta będzie zwiększać kapitał własny (co powinno się przekładać na wyższy kurs w przyszłości). Mi to odpowiada, aczkolwiek liczyłem na bardziej optymistyczny scenariusz. Jednak jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma : )
    Ważne, że sukcesywnie zarabiają. Raz lepiej, raz gorzej. Nawet te 5-6mln to jest wzrost wartości o 4,5-5% w stosunku do kapitalizacji. Biorąc pod uwagę inflację kilkunastoprocentową w skali roku, przy tak jak wspomniałem pesymistycznym założeniu, realnie nie tracimy.

• Re: Jest raport Autor: ~Ekonomix [31.0.93.*]
    Powiedzmy że nie byłoby zabiegów księgowych związanych z przesunięciem końca roku i mielibyśmy standardowy, czyli słaby 4Q np. 2,4mln a reszta 9,2 w 1Q, czyli wyraźne przebicie rekordowego 2022-Q3 kiedy było 7,9. Krótko mówiąc jest very dobrze.
  • Re: Jest raport Autor: ~Welo [185.49.29.*]
    Powiedziałbym nawet bardzo dobrze co widać po kursie
    to miało być na początku: Za dwa ostatnie kwartały jest 11,6 mln zysku netto.
    Mały cytat z BG: "Rynek możesz ignorować w zależności od tego jak ci pasuje do książki".
    Trole trzeba ignorować zawsze. To już moje.
[x]
DELKO -0,92% 6,44 2025-09-26 15:49:46
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.