• Wszystko w cenie Autor: ~Bujaka [147.161.249.*]
    Papier oczyszczony z leszczy, wszystko w cenie, Janusz inwestycji z Brainhint oddał w dołku, lecimy wyżej!
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Marek [212.174.109.*]
    Wlasnie nie wszystko w cenie. Nie dalej jak dwie godziny temu kolega mi wklejałem ilość samych grafików bez projektów. Skąd to miał, bo uwaga, oni szukają dla nich projektów na Facebooku :))) rozumiecie? Nie ma gdzie to wklejają kogo maja na facebookowe forum. Z tego wynika, ze kolejne zwolnienia są kwestia czasu, a przyszłość może być jeszcze gorsza
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~KonradM [79.184.36.*]
    Każdy kanał sprzedaży jest dobry.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Ja [79.184.36.*]
    Trudno zrozumieć co napisałeś
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Piesek [165.225.207.*]
    Patrząc na reakcję kursu w piątek po danych za maj to można stwierdzić, że już kurs zdyskontował spadek przychodów.
    To na co zwrócić uwagę to oszczędności kosztowe, które pewnie będą widoczne w pełni od Q3 włącznie.
    Działania sprzedażowe pewnie też zaczną przynosić efekty. Wspomniany już negocjowany deal z podmiotem z sektora publicznego.
    W pierwszej połowie roku sprzedaż uczestniczyła w wielu targach więc, prędzej czy później pojawią się nowe kontrakty.
    Head of sales ma 20 letnie doświadczenie w Thermo Fisher Scientific więc wie co robić i jak w środowisku międzynarodowym aby zdobyć klientów. Poza tym spółka ma opcję na 46mln wyceniona aktualnie na 0zł w związku z zamiarem sprzedaży 3 spółek zależnych. Jedno ESPI i jesteśmy w innym miejscu na kursie.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Wilhelm [31.0.78.*]
    Head of sales może i wie co robić ale efekty jakie są to widać po miesięcznych danych sprzedażowych.. Od kilku miesięcy totalna padaka a przecież w branży nie jest aż tak źle żeby spadać o kilkanaście czy dwadzieścia procent. A jeszcze biorąc pod uwagę że kupowali inne spółki rok temu, które podbijały im sprzedaż za 2022 to ta dekiunktura już sobie trwa w najlepsze od jakiegoś roku i końca nie widać, wręcz po danych miesięcznych się rozkręca bym powiedzial

Czekamy tu na 10zlotych i tyle w temacie
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Rotker [37.30.109.*]
    Tez to widzę. Szczególnie, ze teraz konsolidują wyniki których rok temu nie konsolidowali. Miazga
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Pluto [147.161.249.*]
    A jakich spółek nie konsolidowali? Ostatnio doszły Kiss Communications i Brainhint. Coś jeszcze?
    Wszyscy sobie ostrzą zęby na te 10zł a sypać jakoś nikt nie chce do tego poziomu.
    Po wpisach widać już taką ilość pesymizmu, że każdy chyba ma już w oczach widmo bankructwa spółki.
    Wiecie co się dzieje statystycznie po takich nastrojach.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Ygrekowski [195.167.147.*]
    Brainhint, Kiss Communication, Kiss Digital
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~1918 [31.61.240.*]
    Od 18 marca 2022 konsolidacja Brainhint, od 24 marca 2022 konsolidacja Kiss C. a od 28 kwietnia 2022 konsolidacja Kiss D.. wyniki za maj już były w pelni konsolidowane na tych trzech podmiotach. Waluty za to osłabiły się w tym czasie więc pewna część spadku YTD w tym roku to fx. Cały rynek spowalnia więc trzeba czekać co będzie w kolejnych miesiącach a mogą się pojawić pozytywne niespodzianki.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Wilhelm [31.0.94.*]
    Zgoda, maj ubiegłego roku był rownywalny z majem tego roku. Stąd minus 25% w maju to pierwsza dana pokazująca w pełni skalę cofnięcia jakie zaliczyli. Piszemy o tym samym.. Tyle że wnioski mamy zupełnie przeciwne
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~1918 [31.61.240.*]
    Totalnie nie. Biznes zwolnił, fx nie pomaga, zabiegi księgowe zaniżyły p&l ale to i tak nie uzasadnia spadku kursu r/r wg mnie. Być może jestem optymistą i nie lubię oddawać w dołku.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Kleryk [37.30.109.*]
    Prseciez oni przynieśli taka stratę jakie mniej więcej ich suma zysków odkąd powstali… w tym roku jest jeszcze gorzej to co ma uzasadniać takie spadki?
    Skala straty netto w Q1 '23 była spowodowana nie gigantycznym spadkiem przychodów (przychody były flat r/r) a decyzją przeznaczenia do sprzedaży spółek zależnych i zwiększeniem zatrudnienia o 17% vs Q1 '22 + podwyżki dla pracowników.
    Wszyscy nie widzą dostępnej opcji z realizacji sprzedaży 3 podmiotów przeznaczonych do sprzedaży w kwocie 46mln ale -2.5mln w P&L za Q1 '23 już tak. Odpisy z Q1 '23 mogą być bardzo szybko odwrócone z nawiązką.
    Poza tym aby zwiększyć zasięgi sprzedażowe trzeba zatrudniać ludzi na różnych rynkach i płacić im wynagrodzenia co widać w P&L, czy to zły znak - Nie!
    W Q2 '23 przychody zaczynają spadać ale tak jest w sektorze i spółkach technologicznych z ekspozycją na wyspecjalizowane usługi (przychody z Lab Systems spadły prawie o 50%).
    Tenderhut ma wycenę jak spółka gamingowa, która nigdy nie wydała gry...
    Jeśli przychody w całym 2023r. spadną 70% r/r to będę miał obs... zbroję tak jak teraz Wy.

• Re: Wszystko w cenie Autor: ~Inwestor [31.61.246.*]
    Dobrze napisane.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Wilhelm [31.0.78.*]
    Zatrudnienie wzrosło rdr bo kupili 3 spółki, przychody płasko - mimo że kupili 3 spółki. Czujesz ten rozjazd?

A przeszacowania to albo będą albo ich nie będzie. Się poczeka się zobaczy.
    Czuję, przejęcie 3 spółek to jedno a otwieranie nowych biur sprzedaży na rynkach zagranicznych to drugie.
    Kolejne biuro w Japonii się szykuje.
    Poza tym po ruchach kadrowych zatrudnienie w kolejnych kwartałach nie będzie takim dragiem wyniku netto.
    Przychody w specjalistycznym techu (Labs Systems tj. min. gogle VR w medycynie, wirtualne szpitale) mogą mocno fluktuować, np. dwa kwartały spadek o 50% r/r a w kolejnym kwartale mogą odrobić wszystko z nawiązką. Tutaj niestety tak buja w tej fazie cyklu. Jakimś przykładem może być Medapp, który kosztuje 145mln a zjazd na przychodach był spory w ciągu ostatnich 12 - 18 miesięcy.
    Jeśli będzie bryndza przez kolejne 1.5 roku to pewnie trzeba będzie pożegnać ten pomysł inwestycyjny.
    We will see...

• Re: Wszystko w cenie Autor: ~Wilhelm [31.0.77.*]
    Trochę naciągana argumentacja. Po pierwsze: gogle VR w medycynie/wirtualne szpitale zostały sprzedane managerom więc nawet jak się spełni Twój sen o potedze to na odbicie przychodów to nie wpłynie. Po drugie: segment labsystems to aktualnie około 10% biznesu. Tylko 10%. Dosłownie 1.5m przychodu w 1q. I znów, nawet gdy spełni się Twój scenariusz i z dnia na na dzień się tu podwoja (w co nie wierzę, dlatego czekam na dołek przy jednocyfrowych poziomach), to co to zmieni? Dodatkowe 1.5 miliona nie pokryje nawet straty która zrobili w pierwszym kwartale.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Fty [37.225.28.*]
    Solutions4Labs nie został sprzedany i został w grupie.
    Zostało 10% bo spadło prawie o połowę na tych wszystkich 3 podmiotach (poza S4L jest jeszcze H4L i H4M w Q1). H4L i H4M już w Q2 w skonsolidowanych się nie pojawią ale zysk na sprzedaży tych spółek już wejdzie do bilansu THG w momencie sprzedaży. Czy to sen o potędze? Hahaha, to założenie biznesowe i efekt podpisanych umów (umocowany prawnie jest ten sen o potędze a nie moja wybujała wyobraźnia). Też czekam na ceny poniżej 10zł aby dobrać, niech śmiałkowie się zlitują i oddają mi dalej tanie akcje
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~roki [78.11.211.*]
    Dnia 2023-06-29 o godz. 19:17 ~Fty napisał(a):
    > Solutions4Labs nie został sprzedany i został w grupie.
    > > Zostało 10% bo spadło prawie o połowę na tych wszystkich 3 podmiotach (poza S4L jest jeszcze H4L i H4M w Q1). H4L i H4M już w Q2 w skonsolidowanych się nie pojawią ale zysk na sprzedaży tych spółek już wejdzie do bilansu THG w momencie sprzedaży.

dlaczego Holo4Labs się nie pojawi w Q2 ?
    Zarząd Emitenta zwraca uwagę na przeorganizowanie grupy kapitałowej, o którym informował w raportach bieżących 2/2023, 8/2023 oraz 9/2023, mające znaczący wpływ na prezentację szacowanych przychodów skonsolidowanych Spółki. Mając na uwadze rozpoznanie na dzień 31 grudnia 2022 r. aktywów związanych ze spółkami Zonifero SA, Holo4Med SA, Holo4Labs SA jako aktywa przeznaczone do sprzedaży oraz następującą w dniach 31 marca oraz 1 kwietnia 2023 r. sprzedaż pakietów kontrolnych akcji Zonifero i Holo4Med, a także uwzględniając zasady rachunkowości ujęte w MSSF 5 Aktywa trwałe przeznaczone do sprzedaży i działalność zaniechana, informujemy, iż w niniejszym i kolejnych miesięcznych raportach o szacunkowych skonsolidowanych przychodach ze sprzedaży prezentować będziemy przychody ze sprzedaży tylko z działalności kontynuowanej. Oznacza to, że prezentowane dane za bieżący okres i dane porównawcze nie będą obejmowały przychodów ze sprzedaży podmiotów Zonifero, Holo4Med, Holo4Labs.

Holo4Labs została zaklasyfikowana jako spółka przeznaczona do sprzedaży.
    Zgodnie z tym komunikatem Spółki szacunkowe przychody nie są konsolidowane.
    Jednakże nie było raportu potwierdzającego sprzedaż pakietu kontrolnego. W szacunkach nie pokazują to pewnie w raporcie również nie pokażą. Na to mogłaby odpowiedzieć spółka czy na 100% tak będzie. Liczę, że szacunki będą korespondować z zaraportowanymi liczbami z podmiotów z grupy.
    to przeczytaj sobie w takim razie komunikat z kwietnia o szacunku sprzedaży:

Narastająco, w okresie styczeń - marzec 2023 roku Spółka szacuje skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 16,19 mln zł, co stanowi spadek o 8% w stosunku do okresu styczeń - marzec 2022 roku, kiedy to wyniosły one 17,64 mln zł

I porównaj sobie z danymi ze sprawozdania za Q1 gdzie za ten sam okres przychody są płaskie rdr na poziomie 15mln zł. Gdzie się ten milion zgubił (i 2.6 miliona rok temu też)? W sprawozdaniu za Q1 juz nie ma konsolidacji sprzedaży Holo4Labs, Holo4Med ani Zonifero. Jest tylko ich zysk/strata.

Polecam lekturę sprawozdań spółki i głębszą refleksję a nie tylko "wirtualne szpitale":
    W związku z wcześniejszym rozpoznaniem aktywów dostępnych do sprzedaży w postaci udziałów w spółkach Zonifero S.A., Holo4Labs S.A. i Holo4Med S.A., strata związana z wyżej wymienionymi aktywami dostępnymi do sprzedaży w pierwszym kwartale 2023 r. wyniosła 2.495 tys. zł. Na wyżej wymienioną stratę z działalności zaniechanej składała się głównie strata z działalności wypracowana przez aktywa przeznaczone do zbycia w łącznej wysokości 1.529 tys. zł oraz strata na sprzedaży pakietów kontrolnych akcji Zonifero S.A. oraz Holo4Med S.A. w łącznej kwocie 959 tys. zł.

Ile głów tyle pomysłów. Na czyimś gdybaniu nie będę polegał.
    Zapytałem o to spółkę może powiedzą co i od kiedy przestali sumować.
    A co Ci nie odpowiada w wirtualnych szpitalach? Nie jesteś fanem technologii?
    nie pomysł tylko cytat z komunikatów
    Sprawa jest ewidentna, jak podają najpierw 16/17 a później w sprawozdaniu raportują 15/15, to sprawa jest ewidentna i wytłumaczenie tego masz tak samo w punkcie 11 sprawozdania za Q1, który zacytowałem wcześniej

fanem technologii jestem, ale od kiedy mają w Holo4Medzie mniejszościowy pakiet, to na bieżące wyniki spółki to nie będzie wpływać (fakt, że to oni tam robią, to nie ma nic wspólnego z wirtualnym szpitalem, a jest to raczej telemedycyna i wsparcie mixed reality [a nie VR] w operacjach próbuję pominąć) - poza tym to ze jestem fanem to nie znaczy, że każde pieniądze jestem gotowy zapłacić

Akurat w punkcie 11 nie widzę ani słowa co dodawali a czego nie dodawali w szacunkach przychodów i w przychodach skonsolidowanych. Nie o tym była mowa.
    Natchniony spojrzałem jeszcze raz do pliku z raportem i w punkcie 3 segment Lab Systems nie zawiera już tych 2 podmiotów a zawiera jedynie:
    "W ramach tego segmentu działają następujące spółki Grupy: Solution4Labs sp. z o.o. oraz SolutionForLabs Guangzhou Limited (wdrożenia LIMS)."
    Więc Twoje porównania na cyferkach mają uzasadnienie w tym punkcie.
    Dalej nie jest to jasne dlaczego mogli pokazywać przychody tych 3 podmiotów w szacunkowych przychodach styczeń - marzec 2023 a dopiero informacja o szacunkach za kwiecień zawiera memo, że przychody te są pominięte.
    Może masz na to odpowiedź dlaczego szacunki są inne niż zaraportowane przychody za ten sam okres a powinny korespondować? Oczywiście to nie apteka i szacunek na tych samych podmiotach może być różny niż actual ale nie o bańkę.
    Jeśli H4M nie ma nic wspólnego z wirtualnymi szpitalami to ja nie wiem z czym ma, może ze żłobkami? Jeśli rozwiązania mixed reality , w tym gogle, czy wspomniana telemedycyna nie przemawia za użytym przeze mnie "wirtualnym szpitalem" to pewnie bardziej jest wirtualnym żłobkiem. Laboratorium i tak jest bliżej szpitalowi niż żłobkowi.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Roki [31.0.75.*]
    Nie wiem na pewno ale się domyślam. Pewnie najprostsze wyjaśnienie jest najlepsze tzn. do marca nie mieli pewności że sprzedadzą spółki managerom i raportowali całość. A od momentu kiedy sprzedali Holo4med i Zonifero to już nie pokazują sprzedaży generowanej przez te spółki w miesięcznych raportach. Taka ma teoria
    Good catch, najbardziej oczywiste powody pewnie się okazują najwłaściwszymi. Mi się wydaje, że w okolicach raportu kwartalnego ktoś nagle zorientował się, że szacunki powinny inaczej chodzić od stycznia a nie chodziły bo raport trzeba sporządzić w innym układzie. Trochę mi to zamieszało w głowie ale forumowicze czujne oko na sprawę mają! Dzięki!

• Re: Wszystko w cenie Autor: ~Farno [31.182.255.*]
    Ze swoich źródeł wiem, że chiński oddział już istnieje tylko na papierze, wszyscy pracownicy zostali zwolnieni a działalność spółki zawieszona.
    Dzięki!
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~przedszkolak [188.146.251.*]
    Jakie typy na dane o sprzedaży w czerwcu? Ja stawiam 4.8, jakoś tak zwykle ostatni miesiąc kwartału mają najmocniejszy
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Nikt [94.68.146.*]
    Każda wartość powyżej 4mln będzie dobra za jeden miesiąc.
    Są spółki technologiczne na GPW, które robią tyle w kwartał (albo nawet i nie) i są wyceniane "x" razy mcap THG.
    THG nie jest spółką modną więc nikt tu nie inwestuje. Drobni wolą kupić Będzin powyżej 100zł i modlić się, że znajdzie się "spekulant", który odkupi wyżej...
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~przedszkolak [188.147.108.*]
    Ooo to nisko poprzeczkę zawiesiłeś..
    4.1 w czerwcu, 28 od początku roku
    W pierwszym kwartale było 15 więc w drugim wychodzi, że 13

• Re: Wszystko w cenie Autor: ~Nikt [94.68.146.*]
    Nisko ale prawie w actual. Jeśli miesięczne przychody utrzymają się powyżej 4mln do końca roku to będzie bardzo dobrze. Niestety w lipcu USDPLN r/ r już -17.5%... Cały rok może zamknie się lekko powyżej 50m co i tak byłoby super wynikiem (wg mnie).
    zgadzam się - bardzo dobrze dla tych, którzy mają zamiar kupować po 5złotych
    Kwartał temu przy 15m przychodów mieli 4m straty, to teraz przy 13m przychodów w 2Q jaka będzie strata?
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~rocco [31.179.171.*]
    Dokładnie tak. W dodatku prezes w ostatniej wypowiedzi mówił, że " nie widzi kryzysu w branży it" czy też spowolnienia :) :) :)

• Re: Wszystko w cenie Autor: ~Grosze [165.225.207.*]
    A może po 50gr? Po 5zł to spółka będzie warta 10mln a to jest już śmiech na sali aby spółka robiąca 50mln w danym roku kosztowała 10mln na giełdzie.
    Ale nie ma co się dziwić, jacy inwestorzy takie wyceny na bananie.

• Re: Wszystko w cenie Autor: ~przedszkolak [46.204.72.*]
    Zaprawdę powiadam Ci, jeśli zrobią tylko 50m w tym roku to gwarantuje Ci ze będą po 5 zl
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Maryna [31.61.251.*]
    Chyba się z choinki urwałeś...
    Sprawdź sobie ile spółki robią z indeksu WIGtech i jaki mają mcap.
    Po sformułowaniu tego zdania widzę, że w niedzielę na tacę dałeś aby spadło do tych 5zł.
    Dnia 2023-07-18 o godz. 20:23 ~przedszkolak napisał(a):
    > Zaprawdę powiadam Ci, jeśli zrobią tylko 50m w tym roku to gwarantuje Ci ze będą po 5 zl

może tak być, jeśli mieli w 1 kwartale 19 milionów kosztów na działalności kontynuowanej, to daje to 75 milionów rocznej bazy kosztów
    Ile oszczędności/optymalizacji mogą wygenerować, o których mówił prezes w wywiadach? 10milionów do końca roku? to byłoby sporo bo oznaczałoby zejście z kosztami o 14%.... a przy 65milionach kosztów i 50 milionach przychodów wychodzi 15 milionów straty.. kto im pożyczy kasę żeby to pokryć?

• Re: Wszystko w cenie Autor: ~Głowica [165.225.207.*]
    Byłbym daleki od estymacji kosztów rocznych na bazie Q1 * 4. Od Q1 jest dostosowywane zatrudnienie spółki i po ostatnich ESPI widzimy, że to nie tylko programiści. Skoro po przejęciu innych podmiotów baza jest zbyt duża to będzie dostosowana.
    Skąd wartość oszczędności kosztów w wysokości 10mln PLN? Jeśli jest to info od spółki proszę o taką informację.
    W materiałach udostępnionych na forum można znaleźć "informację", że spółka oczekuje rentowności od Q2/Q3.
    Jeśli ktoś ma dalej wątpliwości to niech napisze do spółki lub zada pytanie na call-ach wynikowych. Na ostatnich dwóch była cisza jak makiem zasiał a widzę, ze wątpliwości rodzą się u wielu osób w różnych aspektach.
    W ciągu dalszym polecam weryfikację członków indeksu WIGtech w szerszym kontekście (ich przychodów, wyników netto i kapitalizacji). Jaki podmiot ile robi sprzedaży i ile kosztuje na giełdzie, w tym przypadku robi się już odchylenie w dół ale też to generuje dobry moment wejścia aby wypracować dobrą alfę w przyszłości.
    Pewnie dobrze o tym wiecie i tylko naganiacie na te 5zł aby więcej załadować na rachunek od wystraszonych drobnych inwestorów, którzy sprzedadzą swoje 100 akcji po przeczytaniu tych wiadomości...
    Życzę udanego dnia!

a ja jestem nie jestem daleki, tym bardziej, że właśnie z tego pulapu 19m kwartalnie schodzą w dół
    10 milionów oszczędności do końca to założenie spod grubego palca - wiadomo, że to spekulacja
    ale stoi za tym jakaś logika i założenie, że w ciągu 9 miesięcy od stanu jaki znamy (na marzec) zejdą z kosztami średnio o ponad milion miesięcznie
    pewnie w II połowie roku będzie to znacząco więcej niż milion, bo widać, że i przychody spadają i mocniej i dalej, co jest jawną informacją, ale z drugiej strony są okresy wypowiedzeń.. czy z tą optymalizacją od kwietnia udało im się wdrożyć na 100%? (pytanie retoryczne)
    I tak, podobno mówili/pisali, że oczekują rentowności Q2/Q3, ale zgaduję, że nie przy poziomie 50 milionów przychodów rocznie, o którym wy piszecie? Przeciez teraz po półroczu mieli 28 m sprzedaży więc 50 to drugie półrocze na poziomie poniżej 22milionów!!! czyli dalej spirala w dół. Ja o tej stracie 15m napisałem w odp na text że 50 milionów rocznie to fajny poziom i 4m miesiecznie jest super :) jak dla mnie to dramat dla spółki a nie super
    i tak, mam ten komfort że czekam aż tanio oddacie :) po tyle co dziś się notuje to mam zamiar sprzedać po tym jak zarobię 100-200%
    kto ma rację to zobaczymy.. dość późno zobaczymy, bo do raportu półrocznego gdzie najwczesniej mozna sie sprawdzic hen hen daleka droga a przez ten czas możecie sobie bajdurzyć o wskaźnikach WIGTECHU :) jedyny wskaźnik jaki tu można próbować liczyć to cena/sprzedaż, bo ani zysku nie ma ani ebitdy

• Re: Wszystko w cenie Autor: ~Agrest [79.184.16.*]
    Nie o wskaźnikach samego indeksu WIGtech a o składowych tego indeksu.
    Dla przykładu spółka SimFabric kosztuje 22mln, jeśli Tenderhut ma kosztować 10mln to czy to nie jest czasem dziwne? Zdrowo-rozsądkowa ocena sytuacji. Jeśli ktoś woli zapłacić 2x więcej za taki podmiot niż za THG to ja nie mam pytań. Są spółki w tym indeksie, które robią mniej przychodów i więcej kosztują a są też spółki robiące większe straty netto i też więcej kosztują.
    To wszystko o czym mowa w zakresie odpisów, wzrostu kosztów i spadku przychodów, cofnięcie całego rynku IT czy słabszych kursów walutowych jest już w cenie. Spółka porządnie straciła od poziomów z 2022 i teraz zacznie się gra pod rezultaty podjętych decyzji.
    Skoro widać już pierwsze oznaki hossy na mniej popularnych walorach (kursy +20% na sesji) to w końcu ktoś schyli się też po inne i też najgorsze dziady będą fruwać po kilkadziesiąt % w euforii.
    Pożyjemy zobaczymy, miłego wieczoru!
    pożyliśmy miesiąc i zobaczyliśmy minus 31% piękne wejście w trzeci kwartał, nastraja optymistycznie, szczególnie ze tym razem nawet 4 milionów sprzedaży nie udało im się zanotować - wszystko w cenie
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Plny [79.184.18.*]
    THG nie podniesie się po tym
    Z 4.1m w czerwcu na 3.91m w lipcu to do pewnego stopnia słabość walut obcych do PLN. -16% ytd r/r na bazie szacunków, ale wiem, że podane przez Ciebie -31% powoduje większy efekt nagonki na spadki. Kurs -70% w ostatnim roku więc wymiar kary jest widoczny na kursie.
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Kkk [31.60.41.*]
    Ale waluta w lipcu i czerwcu była po prawie tyle samo. To Ty nie widzisz trendu
  • Re: Wszystko w cenie Autor: ~Plny [31.61.183.*]
    Trend widzę, nie martw się o to. Jeśli uważasz, że kurs USDPLN w czerwcu był niższy niż w lipcu albo taki sam to nie ma o czym rozmawiać. Jak można tak mówić, że waluta prawie taka sama w czerwcu i lipcu??? W czerwcu USDPLN zjechał z 4.25 do 4.05 a w lipcu dalej do 3.95. Gdzie Ty tu widzisz te same wartości waluty?
    kurs dolara ma pomijalne znaczenie dla sprzedaży w lipcu, sprawdź sobie w raporcie kwartalnym ile przychodów mają w dolarze
    niestety dla twojej tezy mają to pokazane więc to słabe tłumaczenie
    Z takim podejściem wszystko może być pomijalne. Ostatni spadek m/m o 4.6% też może być pomijalny bo nie jest materialny. Wszystkie głowne waluty były wyżej od Q2 w 2022 niż w tym okresie w 2023, nie tylko dolar zjechał w dół, ale to pewnie też pomijalne jest. Stosując tę pomijalność wyjdzie nam, że wynik spółki jest niezależny od walut obcych.
[x]
TENDERHUT 0,62% 6,48 2025-09-19 14:15:57
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.