Niestety nic złego, same dobre rzeczy. A oferty kupna radze porównać z innymi sredniakami i nie tylko. Kolego jak dobrze wiesz jest to najwieksza bessa od 20 lat.Pozdrawiam :))
Właśnie o to mi chodzi, że na całej giełdzie nie znalazłem żadnej drugiej spółki która miałaby tylko dwie malutkie oferty zakupu. Coś według mnie jest nie tak.
Częściowo redaktor ma rację, ofert na K widocznych jest niewiele...
Ale zwróć uwagę, że już okolice 2 zł to b. atrakcyjna cena zakupu i jeśli ktokolwiek wyrzuca akcje od razu pojawiają się oferty kupna.....
Muszę przyznać, że i ja jestem mocno zdegustowany poziomem kursu, bo na chwilę obecną powinien oscylować w okolicahc 4 zł a mamy ledwo 2z...
Zobaczymy co z tą emisją będzie, kto ją obejmie i po ile...
No i za chwilę będą wyniki, wydaje mi się, że to one wyrysują trend na najbliższe kilka m-cy...
Ciekawa reakcja na poprawke raportu, który obniża zadłuzenie o cca 100mln PLN. Kurs zamiast skoczyć o 20% to spadł. Co prawda żaden fundusz nie sprzedawał i nie sprzedaje to b.dobrze świadczy o spółce. Zresztą wyniki to potwierdzają.
Mimo Oles, że nie jesteś z mojej bajki to w tym wypadku przyznaję Ci rację. Naprawdę trzeba szybko pozbyć się tych akcji. Wydaje mi się, że coś bardzo niedobrego wisi w powietrzu.
Wczoraj odbyło się największe wywalanie akcji ERGISa od ponad 150 sesji. Nigdy nie miałem dobrego zdania o tej spółce, ale chyba jest gorzej niż myślałem. Weźcie też pod uwagę, że wczoraj była rosnąca sesja a ERGIS zaliczył olbrzymi spadek. Według mnie nie wróży to nic dobrego.
spoko będzie podbicie pod wywalanko .. nowe info w drodze będzie można ze 20 procent wytargać. Coś z prokuratorem nie wiem jak jest, przy okazji zajrzę to się dowiem.
Rok do roku wzrost zysku, nikt nie tłumaczy się pożarem, głupawy komentarz WIRE wyrwany parametr jednostki dominującej aliczy się grupa. Spadek zadłużenia pomimo braku emisji . W sumie bardzo przyzwoita sytuacja spółki jak na te czasy.
Widac kolego zle szukałeś, bo ja onalazlem :) ale na Cyprze ktory jest rowniez w U.E. i obowiazuja takie przepisy jak w calej U.E. tylko podatki maja mniejsze i wszyscy z tego korzystaja rowniez polscy krezusi. A strony internetowe tez sa czynne tylko trzeba poszukac to i moze majatek znajdziesz. A tych co nie produkuja to ponoc zwalniaja taka dziwna firma, ze nie chce leniuchom placic. A na marginesie to duzo wiecej czytaj to sie roznych rzeczy dowiesz nawet co to jest Finergis i to na google :)))
Leszczem jestes jak Twoj nick, Taka argumentacja jak twoja to dziecinada.
Dla mnie jestes naganiaczem na kiepska firme, pracownikiem z zarzadu , lub nieszczesnym posiadaczem grubego pakietu, probujesz w głupkowaty sposob obalic moje spostrzezenia... Sprawdz sobie cała resztę aa zdziwisz sie
nie chce tutaj pisac bo jeszcze wyladuje w sądzie za niby ujawnianie poufnych info itp itd
Sam poczytaj ich prospekty , a tylko po tym dojdziesz do zrodla kto i z kim jak i gdzie.
Wiecej nie napisze, niestety cała reszta jest zbyt skaplikowana na twoją głowe.
Kurs i obroty mowia same za siebie .. durni na kupno juz nie ma. Wiec tylko plotki sypia, a kurs leci w dól miom minimalnych obrotow.
Spadek pewny i mocny. Czy wiesz co znaczy dla kursu planowana dodatkowa emisja akcji, ktorej nie moga zrobic bo rynek nie che ich paierow, a kredyt nadal jest i odsetki.
Przy dłuzszy kryzysie bedzie wart grosze...
Dnia 2008-11-20 o godz. 14:10 ~hmm napisał(a):
> Leszczem jestes jak Twoj nick, Taka argumentacja jak twoja
> to dziecinada.
Dla mnie jestes naganiaczem na kiepska
> firme, pracownikiem z zarzadu , lub nieszczesnym
> posiadaczem grubego pakietu, probujesz w głupkowaty sposob
> obalic moje spostrzezenia... Sprawdz sobie cała resztę aa
> zdziwisz sie
nie chce tutaj pisac bo jeszcze wyladuje w
> sądzie za niby ujawnianie poufnych info itp itd
Sam
> poczytaj ich prospekty , a tylko po tym dojdziesz do zrodla
> kto i z kim jak i gdzie.
Wiecej nie napisze, niestety cała
> reszta jest zbyt skaplikowana na twoją głowe.
Kurs i
> obroty mowia same za siebie .. durni na kupno juz nie ma.
> Wiec tylko plotki sypia, a kurs leci w dól miom minimalnych
> obrotow.
Spadek pewny i mocny. Czy wiesz co znaczy dla
> kursu planowana dodatkowa emisja akcji, ktorej nie moga
> zrobic bo rynek nie che ich paierow, a kredyt nadal jest i
> odsetki.
Przy dłuzszy kryzysie bedzie wart grosze...
Stary, czytam i oczom nie wierze.....jezeli komus cos zarzucac to tobie po prostu wulgarne klamstwa. spolka jest stabilna, ma wiele rynkow - duzy udzial w opakowaniach do zywnosci (po to kupili niemieckie spolki) - prasa o tym pisala wiec nie bede streszczal. nie wiem po piszesz takie bzdety - pewnie zeby zwalic kurs, wystraszyc nieodinformowanych i tanio kupic
a nie zauważyłeś że sprzedajesz plotki a kupujesz rzeczywistość?
Ergis w dłuższej perspektywie poleci dalej i nie ma znaczenie podbijanko które nastąpi
Nigdy bym nie przypuszczał że zobaczę taką cene na Ergisie. Szok.. O co chodzi z tą spółką. Kto tak wypieprza papiery. Ok zgoda. Raport nie powalił na kolana. Ale mieli zysk, a nie stratę jak wiele innych spółek na giełdzie w tym momencie (które nawiasem mówiąc często rosną). Nie pojmuje o co chodzi. Czy rzeczywiście jest coś o czym nie wiemy? Dlaczego spółka nie wypuściła żadnego komentarza, do obecnej sytuacji? Prezes w TVNBiznes twierdził, że osiągną obrót na koniec roku 600mln. Czy to w ogóle jest możliwe?
Wszystko dzieje się na małych obrotach więc nie jest tak strasznie jakby na to wskazywał kurs. Z drugiej strony zadłużenie jest duże a zyski małe co nie jest dobre.
Pisano ostatnio o włascicielach. Jestem zdania, że fakt iż Finergis ma duży udział wakcjonariacie jest pozytywny. I zarząd i własciciele nie wyglądają na idiotów którym nie zależy na wysokim kursie akcji. Niski kurs grozi wrogim przejęciem firmy, małymi zyskami kapitałowymi itd. Wszyscy kórzy pisza o nich jak o nieudacznikach raczej są w błędzie.
Problemem natomiast jest marża na sprzedaży, która jest beznadziejnie niska. Nie rozumiem dlaczego...
A mi się wydaje a własciwie jestem pewien, że kolega dyskutant ma jakie osobiste porachunki bo straszne głupoty opowiada. Firma ma cca 8,5 mln zysku netto za 3 kw. a ten mówi że pójdzie pod młotek. A może sam pod niego wpadłeś. A lepiej to może przeczytaj raporty dokładnie i porównaj r/r to ciekawe do jakich wniosków dojdziesz. Czy wiesz co to są np. różnice kursowe, odsetki itd.
nie ma co się wzajemnie oceniać. Zależy nam na obiektywnym obrazie firmy. Mam jej akcje i nie chcę ich sprzedawać teraz. Jednakże nie jest mi obojetne czy biznes robiony jest dobrze czy tak sobie. Stąd ciekaw jestem informacji z różnych źródeł. Ze sprawozdań fiansowych wszystkiego sie nie dowiemy - taka ich natura.
Nie wiem dlaczego oceniacie Panowie produkcje przez pryzmat PVC jak to jest tylko jeden z wielu segmentów produkcji społki i to wcale nie najwiekszy. Wystarczy dokladnie przeanalizowac ich strone oraz inne spolki grupy i sprawa jest jasna. Moim zdaniem akurat dzieki szerokiemu asortymentowi produkcji w czasach kryzysu można łatwiej dostosować oferte na trudny rynek. A straszenie Chinami w tej dziedzinie to jak dzieci straszyć Gargamelem. Akurat sie orientuje w czym Chiny są mocne i nie jest to na pewno segment Ergisu ale to do dyskusji na panel a nie na forum. Pozdrawiam. A zważywszy kto jest właścicielem pakietu większościowego nie powinno być żadnych objekcji, że spółka jest zarządzana dobrze.
Jestem umoczony po uszy i albo zbankrutuję z Ergisem ... albo nie ... ale z pewnością nikt nie wydusi ze mnie akcji za taką cenę! Obecnie to główna spółka w moim portfelu i ciągle powoli dobieram. Jedyne co naprawdę mnie martwi to nie opcje czy kredyty (jak porównać z innymi spółkami to nie wiedzieć czemu ERGIS ma prasę zadłużonego a bardziej umoczone spółki nie??? - przynajmniej na 3ci kwartał), tylko utrzymujące się wysokie "Koszty ogólnego zarządu"
Nie odzywałem się dłuższy czas, ponieważ nie widzę aby tu cokolwiek komentować....
Spodziewałem się zysku netto za III Q ok. 3-4 mln zł, a tu jest 300tyś...
Słabo ale.......
Spółka za 3 kwartały tego roku ma zysk większy niż za analogiczny okres roku ubiegłego, myślę, że jest duża szansa aby ten wynik za cały rok 2007 powtórzyć w roku 2008, moze go przewyższyć, co i tak daje C/WK ~~ 4zł.....
A mamy 1.72 zł/akcję....
Słabo to wszystko wygląda, i przyznam się szczerze, że w życiu nie przypuszczałbym takiego obrotu sprawy....i takiego kursu....
Że kurs będzie pikował to jasne, tylko do ilu spadnie???
Też mam akcje, ale zastanawiam się na STOP LOSE, bo tyle ile jestem w plecy to nawet sam nie wiem.....
Powtórzę to co mówię od ponad roku. ERGIS spadnie poniżej 1 złoty/akcja. Dużo poniżej.
Ale wtedy też nie kupujcie, bo to może nie być okazja. Oczywiście jest to tylko moja opinia.
Redaktorze, to co piszesz byłoby interesujące gdybyś oprócz opinii przekazał również jakąs informację. Wiemy że jest kiepsko, jeśli sądzisz że będzie gorzej to napisz dlaczego tak sądzisz. :)