Wycena fair dla każdego jest inna bo zależy od oczekiwanej stopy zwrotu. Dla mnie to około 8% bo tyle można mieć na lokacie czyli P/E=12,5. Premia za ryzyko rynkowe dla DELKO jest raczej mała (niska beta bo i niska korelacja z rynkiem). Niech zatem będzie że fair P/E bez wzrostu to 10. Należy jednak uwzględnić wzrost spółki. (Modelowo nie bardzo jest to możliwe bo r-g<0 i model się rozjeżdża), jeśli jednak spółka poprawia zysk netto ok 10% realnie (CAGR sprzed okresu inflacji) + oczywiście oczekiwania inflacyjne (moje średnioroczne przez kolejne 10 lat to minimum 5% p.a., to wychodzi, że spółka powinna chodzić minimum na P/E roku 2022 pomiędzy 20 a 25. Daje to wg mnie upside zdecydowanie większy niż 50%. (Wzrost o 50% to w dalszym ciągu P/E=7 roku ubiegłego a ten pewnie będzie lepszy chociażby ze względu na inflację). Inna sprawa, że są też inne spólki (liczne), dobre fundamentalnie i bardzo dobrze wycenione, dlatego też wydaje mi się, że w pewnym momencie nastąpi hossa małych spółek i Delko będzie jej współuczestnikiem. Wtedy dopiero wydaje mi się że spółka stanie się naprawdę godziwie wyceniona
Jak patrzę na notowania to wydaje się że rynek cały czas nie ma przekonania co do powtarzalności wyników i ich zwiększania. Może jak przekroczą 10mln za kwartał to się wreszcie inwestorzy otworzą na delko, a jak kapitalizacja wskoczy powyżej 200mln i wejdą do swig80 to i fundusze się zlecą.
Dla mnie osobiście może spadać ja robię swoje i dobieram w miarę możliwości.Nie są to może zawrotne ilości ale pakiet mam już imponujący i nie zamierzam się z nim roztawać.