"Zarząd Spółki złożył wniosek, zaopiniowany pozytywnie przez Radę Nadzorczą, w którym zaproponował przekazanie całości zysku wypracowanego przez Spółkę za rok obrotowy 2022 na kapitał rezerwowy z przeznaczeniem na wypłatę dywidendy w przyszłych okresach. Wniosek co do pozostawienia części zysku na kapitale rezerwowym związany jest z planowanym rozwojem Grupy (skalowanie organiczne biznesu), który generuje zadawalające dla akcjonariuszy stopy zwrotów."
przeznaczają w całości zysk za 2022 na zapasowy, gdyż te 20gr dywidendy wypłacone w marcu 2023 były wypłacone z kapitału zapasowego z zeszłych lat, a nie z zysku za 2022r.
Czy dobrze rozumiem, że ta dywidenda z lat ubiegłych wypłacona już w tym roku, to wszystko na co możemy liczyć jeśli chodzi o dywidendy na ten rok? Jeżeli tak, to jest to trochę rozczarowujące.
Dnia 2023-05-23 o godz. 09:08 ~Vkad napisał(a): Może coś jeszcze będzie. Zobacz sobie wątek sprzed 2 tygodni: "Na akcjonariuszy czeka wypłata prawie 8 mln zł - przegapiliście ?" Podobno w poprzednim roku na wypłatę przyszłych dywidend było odłożone więcej kasy niż te 20gr na akcję i zostało jeszcze 31gr. Patrząc na historię dywidend Spółki nie byłoby to nic nadzwyczajnego. Wkrótce się okaże.
Dnia 2023-05-24 o godz. 17:46 ~xyz2 napisał(a): > Dnia 2023-05-23 o godz. 09:08 ~Vkad napisał(a): > Może coś jeszcze będzie. Zobacz sobie wątek sprzed 2 tygodni: "Na akcjonariuszy czeka wypłata prawie 8 mln zł - przegapiliście ?" > Podobno w poprzednim roku na wypłatę przyszłych dywidend było odłożone więcej kasy niż te 20gr na akcję i zostało jeszcze 31gr. > Patrząc na historię dywidend Spółki nie byłoby to nic nadzwyczajnego. > Wkrótce się okaże. >
Ta pozostała część to podobno nie koniecznie w tym roku, ale teraz po tej wiadomości to już sam nie wiem.
Wykręciłem na akcjach (głównie dywidendowych spółek) naprawdę spore pieniądze i ciężko jakoś mi się przekonać do obligacji. Lubię dreszczyk emocji i niewiadomą związaną np. z takim dniem jak dziś (publikacja raportu Introlu).