Przyleciał wczoraj nowy max o numerach EXE i nasteony ma być w wekend EXF
Potem jeszcze dwa w maju . Widać na FR24 w Seattle bo obloty chyba byky
Dzieje się w firmie a dwa wynajęte extra z Bułgarii tez latają już z Poznania
Tak, zakładam, że w tym roku zrobią około 200 mln zysku netto.
W Q1 spodziewam się 10-20 mln zysku netto. Normalnie raczej spodziewałbym się straty, ale wyniki Rainbow wskazują, że już w Q1 było sporo wycieczek turystycznych. Do tego osłabiający się dolar. Sezon wakacyjny, czyli Q2 + Q3 to będzie minimum 150 mln zysku. Jeszcze w 2019 na flocie składającej się z 23 samolotów byli w stanie uzyskać ponad 110 mln zysku netto. Teraz będą mieli flotę o połowę większą. W Q4 zakładam kontynuację mocnego popytu na wycieczki, czyli też jakiś zysk powinien zostać wygenerowany.
Jeżeli chodzi o źródła danych to patrzyłem na biznesradar, wydaje mi się, że mają poprawne dane. Z bankierem bywa różnie. Wg biznesradar w 2019 zysk operacyjny wyniósł 168.5 mln.
ok, biznes radar pokazuje zysku ze sprzedaży 174mln ale zysk netto to 84mln (za 2019) róznica głównie wynika z 74mln starty finansowej (różnice kursowe?) i na to trzeba patrzeć. Co nie zmienia faktu, ze 2022 był prawie takie jak 2019 a gdyby nie jeszcze wieksze straty finansowe to byłby dużo lepszy. Natomiast nalezy pamietać ze jest ok 370mln start do pokrycia z 2020 i 2021.
ale ok jeśli patrzysz konkretnie ne tą wartość zysku to jak najbardziej ponad 200mln do zrobienia, myślę ze nawet >250 mln ze sprzedaży nie będzie zaskoczeniem.