• Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~bcsz [5.173.172.*]
    Patrząc na przychody za Q1 i rzekomy spadek kosztów liczyłem na przebicie Q2 2022 pod względem zysków, a niestety było daleko. Ponadto kwiecień okazał się stosunkowo słabszy przychodowo pod względem wzrostu r/r - wygląda na to, że ciężko będzie powtórzyć zyski sprzed roku za Q2 - drugi kwartał może być podobny do pierwszego. Widać również, że polski konsument jest bardzo wrażliwy na ceny i łatwo korzysta z produktów konkurencji wiec ciężko jest utrzymać wysoką marżę.

Zakładałem, ze obecna cena ma dyskonto jeśli będziemy zmierzać do C/Z 10 na koniec roku, a taką wartość przy obecnej kapitalizacji da 20mln zysku. Nic nie wskazuje na to, że jest to osiągalne w tym roku.

Jak na warunki naszej giełdy nie jest to już obecnie tania spółka value a raczej stabilna duża firma z pewnymi perspektywami rozwoju. Polski rynek jest nasycony, konkurencja cenowa jest silna więc główne nadzieje można wiązać ze zwiększeniem przychodów za granicą. Po przychodach kwietniowych widać, że sfd nie może pozwolić sobie na utrzymywanie zbyt wysokich marż, kiedy obok jest tania konkurencja np. OstroVit. Nadzieję daje wiec skokowy wzrost przychodów w Europie. Ale nie wiadomo czy i kiedy to może nastąpić.

Dla mnie przy tej cenie brak value / zbyt niepewne perspektywy rozwoju. Zysk 65% zrealizowany :) Ale będę obserwował.
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~ds [89.64.119.*]
    obyś się mylił. życzę tego sobie, a nie Tobie :)
    szanuję za merytoryczny wpis, jakaż to rzadkość na tym forum. Stivi czytaj i się ucz.
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: winstrol [185.238.206.*]
    hmmm. rynek najwyraźniej inaczej ocenia raport.
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~bcsz [94.254.234.*]
    Rynkowa ocena póki co bez wyraźnego wskazania :) Na pewno nie widać zawodu. Na forum też większość optymistycznych wpisów. Pytanie czy ten wzrost R/R wobec słabego kwartału nie rozpala mylnie wyobraźni? Zresztą nie narzekam - mi łatwiej sprzedać. Ja tylko wskazałem kilka faktów, które ciężko jest mi ocenić inaczej. I nikomu nie życzę spadków, a wręcz przeciwnie.
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~Shewolf [31.61.247.*]
    A ja myślę patrząc na Twoje wpisy, że dla ciebie szklanka zawsze będzie do połowy pusta
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~Kolekcjoner [31.61.186.*]
    Czyli sprzedać po 4.68. zamiast po 20 zł , bo jest możliwe że kiedyś taki kurs będzie
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~Opolszczyzna [85.221.172.*]
    Nie zgadzam się, ale merytoryczny wpis - szacunek!
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~PE [79.187.186.*]
    https://imgur.com/a/TAI5hxc
    Załadając wzrost przychodów 18% potem 15% i 12% i 10%
    2022: 326 640 821,00 - 18%
    2023: 387 134 340,00 - 18%
    2024: 456 818 521,20 - 18%
    2025: 539 045 855,02 - 15%
    2026: 619 902 733,27 - 15%
    2027: 712 888 143,26 - 12%
    2028: 798 434 720,45.- 10%

i marże netto 4%

Cena akcji w 2028 będzie 8 PLN dla C/Z=12 i 12 PLN dla C/Z=18. 
    To daje CAGR pomiędzy 9,91% a 17,60%.

Taki realny scenariusz. Jeśli cena spadnie poniżej 4 pln to daje CAGR pomiędzy 12% a 20%. Ładowałbym wtedy do wora na maksa. Na tej spółce może się to zdarzyć wielokrotnie.

https://imgur.com/a/TAI5hxc
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~PE [79.187.186.*]
    Marża netto jest kluczowa, dla 6%:

https://imgur.com/a/VNJTxHu

https://imgur.com/a/VNJTxHu
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~Sławomir [5.173.233.*]
    Z tego tak widzę, że 50 groszy dywidendy w 2028 roku powinno być :)
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: steve2 [91.205.244.*]
    No i macie...już i spekuła "traci zainteresowanie" eksponując dane które się pojawiły i im pomagają...A więc jest nowa legitymacja do ponownego dołowania."Marżę trudno utrzymać wysoko bo konkurencja...".Czekam spokojnie zrelaksowany na 2 ,bo tak,zagranica wcale nie musi się udać i jest powijakach.Tak sobie potakuję bo jest mi na rękę wierzyć że ta relacja jest rzetelna a szklanka do połowy pusta nie sprzyja optymizmowi.Ktoś mi zarzucał że kiedyś pisałem o złotówie a przecież było 1,3 i w związku z tym uznał że jestem komediantem...z 6 też zeszło na 2,3 to pytam : z 4,8 nie może zejść na 2 gdy pojawiają się takie...merytoryczne wpisy?
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~bingo [83.142.142.*]
    dlatego ważne aby produktami jednorodnymi osłabiać konkurencje a budować przewagę na nieporównywalnych produktach a tu niestety nie zawsze będzie miała znaczenie cena a i marże wtedy można podnieść Troszeczkę już widać powolne układanie spółki . jest jeszcze troszkę roboty od strony kosztowej i organizacyjnej tak aby podnieść efektywność działań ale nowy wiceprezes jeszcze pewnie potrzebuje troszkę czasu, a od strony handlowej to dopóki Paweł będzie liczę na dobre efekty, kto go zna to wie ile jest w Polsce takich osób jak on . Brawa dla Prezesa za dobór właściwych ludzi , widać że z tą ekipą czuje się komfortowo
  • Re: Moim zdaniem raport nieco zawiódł w przyszłość jest niepewna. Autor: ~Spokojnyoswoje [83.26.171.*]
    Czytając to wszystko stojąc z boku, powiem Wam tylko jedno, kupujcie póki tanio, bo gdybyście mieli więcej wiedzy na temat planów naszego SFD, to zamiast snuć domysły byście kupowali akcje. Ale rozumiem, że ktoś jeszcze liczy na zakupy poniżej 4zł. Od dawna zachęcałem do zakupu i kto czytał moje wpisy ten powinien już być razem ze mną na solidnym plusie, a pamiętacie o czym pisałem i co jest w planach? Lada moment nadejdzie ten czas, by powoli podawać te istotne informacje, a wtedy zobaczycie co będzie z kursem. Pozdrawiam koledzy :)
  • Po kwietnowych przychodach widac jedynie wysoka baze kwietnia 22 Autor: ~Janina [217.17.41.*]
    C/Z nie jest mnożnikiem statycznym. Jesli zyski będą rosły wyrażnie dwucyfrowo wskażnik bedzie wyzszy niz 10x. Spolka ktorej zyski rosną o 30% rocznie bedzie wyceniona wyzej niz spolka ktorej zyski rosną 15%. W przypadku SFD wzrost organicznych powinien wynosić 30% w kolejnych latach a ponadto dojdzie kontrybucja z nowych rynków. Wskaznik 15x C/Z jak najbardziej realny
[x]
SFD 0,33% 3,01 2025-09-24 15:35:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.