• @Stefan Autor: ~kuna [73.73.225.*]
    Założę się ze to Ciebie chciał prezes uspokoić:-) udało się?
    List przewodni daje nadzieje ze może słonko w końcu zaswieci nad Sonko.
    Nie napalam się ze wszystko zostanie zrealizowane, ale nawet częściowa realizacja daje nadzieje na lepsze postrzeganie spółki.
    W raportach zaczynają się pojawiać dane których wcześniej nie było
    "Holstinto nasz flagowy projekt, którego do Steam Wishlist dodało ponad 30 000 osób.
    Ambitny plan przeportowania Buma w tym roku, nie trzymam za słowo ponieważ to zbyt piekne zeby bylo prawdziwe wiec nie będę zaskoczony poślizgiem na pierwszy kwartał przyszłego roku.
    Zamkniecie tematu FT, utrzymanie terminów Holstina plus projekt Polyend to byłoby Ok na ten rok wszystko inne to bonus
    tak realnie patrząc.

https://i.imgur.com/M4YajR7.png
  • Re: @Stefan Autor: ~Hofens [31.61.242.*]
    Dodam tu jeszcze bo nikt nie wspomniał o Hellcard kontynuacja book of demons super gierka, szybki port pewnie w 3 miesiące i pół bańki spółka przytuli, może i to nie dużo ale w krótkim okresie też nie mało, może się premiera nałożyć z czymś innym w tym samym kwartale i w pewnym raporcie zamiast 60k zysku pokaże się może i nawet 1M a takie coś ruszyło by kursem i to z kopyta
  • Ma ktos pomysl dlaczego "uslugi obce" tak wzrosly? czego sie tyczy ten.. Autor: ~kuna [73.73.225.*]
    koszt?
    Kto swiadczy te usługi i za co?

https://i.imgur.com/EM3jvxY.png
  • Re: Ma ktos pomysl dlaczego "uslugi obce" tak wzrosly? czego sie tyczy t Autor: ~Hofens [212.180.226.*]
    Już było przerabiane nie jeden raz usługi obce w dużej mierze prowizja Nintendo i procent jaki Sonka oddaj od każdej gry firmą co mają do niej prawa autorskie...

Zysk ze sprzedaży jest tabeli bez odliczenia prowizji... Sonka dostaję na konto 100 procent od gry (płaci podatek) potem Nintendo zgłasza się o swoje 30 procent a potem dwewloper gry zgłasza się po swoją dole my za port mamy z gier średnio 50/40 procent dla spółki (z farm mamy więcej niż 50 ale z The way i 911 mamy prawdopodobnie mniej niż 50 procent)

Oprócz tego usługi obce to też wszystko co masz na B2B (ktoś ci zrobi asety do gry za wynagrodzenie z tytułu pracy a ktoś inny może ci je robić na podstawie faktury) ale głównie to procent Nintendo i prowizja jaką musi Sonka oddać twórcą gry...

My jako wydawca dostajemy kasę i później dzielimy tort na kawałki (jak to w byciu wydawcą dla nas zostaje jakiś mały kawałek a nie większość z tego co zapłacił kupując za grę)
  • Re: Ma ktos pomysl dlaczego "uslugi obce" tak wzrosly? czego sie tyczy t Autor: ~kuna [73.73.225.*]
    Ok zapomniałem o prowizjach i podziale zysków, bo z kosztów to wygladalo jakby większość gier była robiona poza firmą
    stąd zapytanie.

• Re: Ma ktos pomysl dlaczego "uslugi obce" tak wzrosly? czego sie tyczy t Autor: ~Hofens [212.180.226.*]
    Usługi informatyczne wchodzą w skład usług obcych czyli jak wyżej pisałem możliwość korzystania z sklepu Nintendo i licencje twórców... Ale też tu mamy koszy np. Najmu biura za kwartał ale tu akurat nie są to stawki w Warszawskich biurowcach gdzie się płaci grubą kasę w euro z metra biura bo nasza siedziba to duży dom czy tam mała kamienica na Żoliborzu ale kawartalnie też kilkadziesiąt tysięcy mogą za wynajem płacić... Fajne jak by było to bardziej wyszczególnione w raporcie ale nasze prawo tego nie wymaga spółka z sektora gier to tak naprawdę wszystko co ma związek z tworzeniem gier i sprzedażą gier można zaliczyć do usług informatycznych....

Bierzesz lektora do gry od wystawia Ci fakturę za robotę a ty wrzucasz to do usług obcych, wynagrodzenie inny punkt w tabeli ale tu nie liczymy tych na B2B a tylko swoich pracowników na umowach
  • Re: Ma ktos pomysl dlaczego "uslugi obce" tak wzrosly? czego sie tyczy t Autor: ~kuna [73.73.225.*]
    Dzieki az tak dokladnie nie musisz mi tego tlumaczyc , na szybko zapomniałem o opłatach platformy i podziale zysków
    reszta jest zrozumiała i oczywista.
    Spoko, nie tłumacze tylko Tobie ale piszę dokładnie bo rok temu też było o to zamieszanie i sam Prezes tłumaczył dlaczego u nas Usługi obce są tak duże (komuś na maila odpisał) no to powtarzam temat że nam tu znowu burza nie wyszła że robią na lewo z fakturami aby wyprowadzić zyski z spółki...

Dla ciekawostki taki link
    https://mwin.pl/ile-kosztuje-produkcja-gry/

Wiadomo w linku gra AAA na 250 pracowników ale można podzielić sobie te ilości w własnym mniemaniu, na promocję wydamy pewnie mało ale za muzykę i dubbing w kilku językach to już będą spore kwoty... Za licencję do oprogramowania też chłopaki co miesiąc płacą wiadomo nie za 250 osób ale za tam 12 czy 15... O biurze też już pisałem i to wszystko oprócz wynagrodzenie wchodzi w skład usług obcych tam ładuje się koszty zrobienia gry... No ale jak pisałem ponad połowa tego to narazie podział zysków i opłaty Nintendo
  • Re: Ma ktos pomysl dlaczego "uslugi obce" tak wzrosly? czego sie tyczy t Autor: ~Party [5.173.172.*]
    A co z Astro Bears? Taki hicior mogący mierzyć się z Mario Party...
  • Re: @Stefan Autor: ~Stefan [87.207.13.*]
    Bardzo możliwe. Na pewno uspokoję się jak wishlista przekroczy 100k. Mam nadzieję, że tak się stanie po drugim demie. Po prostu po tych wszystkich cyrkach które były ostatnio bardzo chcę żeby premiera Holstina i sama gra była nie tylko sztuką dla sztuki ale dobrze się sprzedała.
    Co do Hellcard zakładam że Sonka robi wyjątek bo to łatwe i pewne pieniądze które zawsze się przydadzą.
  • Re: @Stefan Autor: ~kuna [73.73.225.*]
    Zerknij na grafikę:-) może Sonka idealnie wstrzela się w modę, a tak serio to decyduje grywalność.

https://steamdb.info/app/671860/

Rozbili bank i to w cztery osoby, szok, co prawda gra tworzona 7lat, tu akurat Sonka mogłaby z nimi rywalizować;-)
    https://www.pcgamer.com/the-top-selling-game-on-steam-right-now-is-a-new-254-player-fps-made-by-4-people/
  • Re: @Stefan Autor: ~kuna [73.73.225.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=TJ5zrGPC2v0
    Wiem ze już grafikę troszkę odpuściłeś, ale wrzucam na dobicie;-)
[x]
SONKA 0,61% 9,96 2025-09-24 16:45:17
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.