• jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: storek [83.27.86.*]
    ale osobiscie wolalbym zeby nie tak szybko...
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~pogromca idiotów [62.111.150.*]
    no i jak durniu głupio ci teraz?
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~gacik517 [87.205.171.*]
    wkrótce bedzie!!!!!!!!!!!1
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~anal:) [62.111.150.*]
    no, zbliżamy się każdego dnia do 13.skad się biorą takie bałwany.....
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~Adi [89.76.50.*]
    nie bądź śmieszny anal, bo jak na razie to tylko ty (specjalnie z malej litery) jestes balwanem, aahhh sorry...ty i paru innych, ale to garść debili na tym forum.
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~luki [79.186.150.*]
    hehe oponeo na 13 wez sie nie osmieszaj podciagneli zeby wyjsc w miare bez strat a teraz codziennie nizej anal ma racje
  • nie oceniaj po pozorach ;) to zwodnicze... Autor: storek [83.27.106.*]
    pomysl ze każdy ma swój interes, i kazdy spsób zeby go zrealizowac jest dobry ;) a to czy inni zrozumieja faktyczny cel czy nie, i przyjmą slowa jako fakty, bo tak jest im łatwiej i nie wymaga to myślenia, to juz inna sprawa ;)
  • Re: STOREK Autor: ~luki [79.186.150.*]
    az po tyle brales oponeo oj to szybko sie nie wychaczysz juz nikt cie nie posłucha jak wrobiles ludzi w krosno
  • glupiś.. i do tego naiwny, skoro kierujesz sie tym co wyczytasz na forum Autor: storek [83.27.106.*]
    powyzej napisałem cos na ten temat, poczytaj..
  • Re: STOREK Autor: ~Rob [89.76.50.*]
    luki, zapinasz anala analnie?
    kogo mam sluchac ciebie ty jestes zalosny naganiacz ja mam swoj tok myslenia nie taki pusty jak ty ze myslisz ze kieruje sie zakupem po twoim wpisie poczytaj moje wszystkie wpisy i zobacz co polecalem do kupna a co odradzalem jak narazie same strzaly w dziesiatke załosny cwaniaczku
    jak na razie to anal tobie strzela (w dupsko)
    oponeo to smiec jeszcze raz ci to powiem zjazd murowany koles niestety
    smiec to u ciebie w glowie siedzi. Widziales w ogole jak ta firma sie rozwija, jak wygladala pare lat temu a jak teraz wyglada, jak zdobywa coraz wiekszy udzial w sprzedazy opon w polsce. ty, anal i paru innych piszecie bzdury, nie poparte faktami, nie przedstawiacie niczego konkretnego.
    Anonimowe scierwa tylko pisza teksty w stylu: zjazd do 2 zeta. ale pokusic sie o wytlumaczenie na jakiej podstawie tak uwazacie to juz sprawia wam matoly trudnosc. rownie dobrze mozesz napisac na forum ze orlen przerzuci sie z paliwa na dystrybucje pomaranczy. piszecie bzdury lajdaki, jakbym was dorwal w swoje rece to zniszczylbym was nedzne bydlaki i bylby porzadek na forum o oponeo:-)
    nie denerwuj sie czlowieku nie mam oponeo i nie mialem kiedys jak byl szal na ten papier zarobilem ale trend sie skonczyl i wzrosty na oponeo tez niestety a wiec nic nie pomoze ci ublizanie innym radze sprzedaj wejdz w immo odrobisz tu teraz jest trend wzrostowy 05victoria da ci zarobic to tyle odezwe sie pod koniec stycznia i zobaczymy kto mial racje i jeszcze jedna uwaga nie znizaj sie do poziomu tego forum
  • Re: STOREK Autor: ~msc [88.156.45.*]
    Piszesz, że oponeo (ciągle mają przychód na plus) to śmieć, a naganiasz na immo (duże straty), które spada, po silnych wzrostach i nie wiadomo gdzie się zatrzyma. Immo pokazało taką stratę, że głowa boli, trochę sztuczny był ten silny wzrost (głównie dzięki Wiedniowi), ale ludzie tak wszystko mogą pięknie przedstawić, aby tylko naciągnąć, na czym to oni nie zarobią, jak się pięknie odbiją, jak to akcjonariat pięknie zarobi. Więc prośba, na tym forum piszemy o oponeo.
    PS. Prośba do piszących na tym forum, bez wyzwisk.
    Pozdrawiam
  • A JA CAŁY CZAS PODTRZYMUJE 3,90 PLN !!!! CHOĆ TO I TAK DROGO!!! Autor: ~baniak [91.94.52.*]
    A kto sobie kupił na ostatniej podbitce do wyrzutu pod słabe wyniki i słabą przyszłość , ten już z tym zostanie.
  • Re: A JA CAŁY CZAS PODTRZYMUJE 3,90 PLN !!!! CHOĆ TO I TAK DROGO!!! Autor: ~luki [79.186.150.*]
    własnie o tym pisze zobacz jaki zjazd wczoraj jesli by mial isc dalej to skad ten spadek co do immo tu nie ma znaczenia wynik tylko plotki i spekula ktora jeszcze nie skonczyla pompki to tyle
  • Re: A JA CAŁY CZAS PODTRZYMUJE 3,90 PLN !!!! CHOĆ TO I TAK DROGO!!! Autor: ~FAKT [87.99.20.*]
    Zgadzam się, nie powinno tu być wyzwisk a tylko merytoryczna wymiana opinii na temat Oponeo.Ten wczorajszy spadek, to nie zaden początek zjazdu a tylko najzwyklejsza w świecie realizacja zysków po ostanich wzrostach a że niektórzy są rozczarowani wynikami spółki i trochę spanikowali to inna sprawa.Okazało się,że takich osób nie ma na szczęście za wiele.Spółka ma się dobrze i napewno lepiej zniesie ten trudny okres niż wiele polskich firm motoryzacyjnych czy chociażby instytucji finansowych ( jak np. banki) , które napewno z już za Iv kwartał wykażą straty zamiast zysków.W dalszej perspektywie tj. 2-3 kwartałow na 100% Oponeo będzie miało zyski, moze ciut mniejsze ale napewno zyski a nie straty.To jest ta nieduża ale znacząca różnica.
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~aramis [83.24.28.*]
    Juz wiemy,że zyski za IV kwartał były niższe ,niż w analog.okresie poprzedniego roku,ale zyski roczne są b.dobre.Poza tym Oponeo należy do nielicznych firm z GPW,które na ten rok znowu zakładają wzrost przychodów i zysków,a inne...-Sami wiecie,95 % firm będzie mieć spadek zysków...
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~luki [79.186.168.*]
    oponeo niestety tez bedzie na stratach dlatego pisze kto ma zysk uciekac przekonacie sie niebawem
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~aramis [83.24.28.*]
    Po pierwsze nieładne jest takie NAGANIANIE na sprzedaż,niech każdy sobie sam decyduje.Prawdą jest,że oficjalnej nowej prognozy na 2009rok jeszcze nie ma,ale w jednym z ost.wywiadów prasowych Prezes zapowiedział,że"Wzrost przychodów powinien być dwucyfrowy"..-Zamieszczam link z tą informacją:
    http://www.oponeo.pl/pressroom/94/akv/2009/818/kurs_odbil_sie_od_historycznego_dna__oponeo_pl___spolka__o_ktorej_sie_mowi_w_warszawie.htmlx
    W sprawie wyników Prezes słowa dotrzymał,w sprawie sprzedaży zagranicznej-też widać realizowanie założeń,w sprawie wprowadzania nowych usług-też wiemy,że niedługo na wiosnę wchodzą w życie...Ja nie mam podstaw,by mu nie wierzyć...
    Natomiast ty luki kłamałeś nie raz-najpierw,że jesteś z Bydgoszczy,a twój nr IP komputera wcale nie jest, bydgoski...Potem kłamałeś,że rzekomo "w Oponeo źle się dzieje"-a jakoś zrealizowali prognozę i zapowiadają kolejne wzrosty w bieżącym roku,kłamałeś,że Oponeo ma długi,a wedle raportu za IIIkwartał mieli ponad 20mln wolnej gotówki...
    Oj nieładnie tak kłamać,nieładnie,no chyba,że nie skończyłeś żadnych studiów i nie umiesz czytać żadnych sprawozdań...Skończyłeś w ogóle jakąś szkołę...?-Pytam,bo coś często robisz b.proste błędy ortograficzne...I nie wiesz nawet kiedy się stawia przecinki,a głos zabierasz...
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~fakt [87.99.20.*]
    Zgadzam się z Tobą Aramis,że Luki to typowy naganiacz na spadki ale robi to tak niedolnie i od razy widać,ze te kłamstewka są grubymi nićmi szyte.Opony się sprzedają i będą się nadal dobrze sprzedawać, będzie teraz więcej przybywać aut używanych niż nowych, często z oponami w nienajlepszym stanie a Oponeo wiadomo,że ma bardzo duży udziałw sprzedaży w Polsce.Do tego dochodzi ta zaplanowana ekspansja na Niemcy a tam wcale tak żle nie jest z kryzysem jak u nas opisują Mam rodzinę i znajomych w kilku dużych miastach w Niemczech i wiem,że aż tak żle to tam nie jest. Poza tym lada moment powinien się zacząć poprawiać kurs złotówki do euro i do dolara.Złotówka zacznie się umacniać i ten element będzie też korzystny dla Oponeo.
  • KRYZYSU JESZCZE NIE MA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: ~baniak [83.31.214.*]
    Nie jest tak źle , bo kryzysu jeszcze nie ma!!!! Nie ma fali bankructw , nie ma grupowaych zwolnień z pracy , nie wzrosło bezrobocie , nie spadły płace , to o jakim kryzysie wszyscy mówicie!!! Kryzys to dopiero będzie , jak się zaczną dziać rzeczy , o których napisałem... A co do opon , to nie znam nikogo kto kupuje używany samochód za średnio 1000 euro / tak mówi statystyka / i kupuje do niego opony za 700 czy 800 PLN. Kupuje sobie po prostu opony używane. A co do OPO to nawet jak zarobi netto 5 mln PLN / nierealne / to P/EPS będzie 14,35 przy cenie 5,60 , a P/BVPS 1,09. Tak więc jak na Polski rynek spółka droga , patrząc również na perspektywy rynku motoryzacyjnego i nadchodzące "zaciąganie pasa". Nie wierze w żadną ekspansję w Europie Zachodniej , chociażby dlatego , że jest przez Zarząd obiecywana od dawna i skoro nie wyszło w okresie prosperity to tym bardziej nie wyjdzie teraz. Walor spadnie na 3,50 -3 90 PLN , a decyzje i straty będą Wasze. A teraz możecie nawet zarzucić mi brak meritum itd , ale wątpie byście polemizowali z cyferkami , a one są nieubłagane. Pzdr.
    Witaj Fakt!
    Co do kursu euro,to trudno powiedzieć jak będzie,ja raczej w głównej mierze liczę na wzrost tendencji Polaków do szukania oszczędności i związane z tym zakupy przez internet-to powinno być motorem napędzającym przychody.Dobrą strategia firmy jest też sprzedaz zagraniczna,by zmniejszać ryzyko walutowe.
    A nawet gdyby zyski operacyjne były na poziomie roku 2008,to sumarycznie i tak mogą byc zdecydowanie wyższe,jesli dojdzie do sprzedaży pakietu Autocentrum.pl
    W dodatku zobacz wykres wejść na stronę opony.com za styczeń na www.alexa.com...
    Pozdrawiam Ciebie i innych piszących na poziomie...!
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~baniak [83.31.214.*]
    Rozumiem z Twojej wypowiedzi , ze na poziomie piszą tylko ci , którzy piszą , że kurs oponeo wzrośnie!!!??? No to życzę Wam samych wypowiedzi "na poziomie" i pompujcie się dalej!
    Akurat wskaźniki podane przez baniaka są o tyle zachęcające,że oznaczają,że Oponeo jest najtańsze z branży e-commerce...No chyba,że baniak nie wie,że kazda branża ma inne wskaźniki i Oponeo zamierza porywnywać np.z developerką,która przynajmniej w teorii ma te wskaźniki niższe,czy odzieżówką...
    Na zach.spółki z branży Oponeo mają wskaźniki P/E i inne aż kilkukrotnie wyższe...
    Poza tym to nie baniak jest prezesem Oponeo,więc skąd może wiedzieć jakie spółka będzie mieć zyski w bieżącym roku...?Może bardziej fair będzie,jak poczekamy na oficjalną prognozę ze Spółki,ok?
    W dodatku mam pytanie baniak,skoro mówisz o jakiejś prognozie Oponeo i sypiesz wskaźnikami,to powiedz mi,jaki jest wskaźnik DOL dla Oponeo po III kwartale,bo skoro Spółka ma mieć dwucyfrowy wzrost przychodów(załóżmy nawet,że tylko 20%),to skąd twoja prognoza,że Spółka zarobi 5mln...Chciałeś pytań merytorycznych,to proszę ,oczekuję profesjonalnej odpowiedzi...
  • Re: jak pisalem wczoraj i dzien wczesniej, docelowo 13 zł... Autor: ~baniak [83.31.214.*]
    Wskaźnik DOL będzie odwrotny do FCC i wprost proporcjonalny do COV. A co do 5 mln to gdzieś na Forum przeczytałem tę bajkę... Jak będzie niżej , czyli około 3,8 mln zł , to akcja spółki na GPW powinna kosztować 2,7 - 3,2 PLN i tyle kosztować pewnie będzie , niestety... A co do wskaźników to mają one małe znaczenie dla spółki , która w 2009 r. będzie walczyć o byt nie na GPW , tylko w ogóle. Działa na rynku bez perspektyw na najbliższe lata i tego nie zastąpią żadne wskaźniki . A jak zwykle czy ja mam rację czy Ty dowiemy się niebawem. Pzdr
    Zgadzam się z Tobą tylko w jednym,że w tej branży i wszystkich innych bankructwa firm słabych kapitałowo -są nieuniknione.Ale mam wrażenie,że chyba zapomniałeś-mam nadzieję ,że przypadkiem,że akurat Oponeo zebrało z giełdy 32mln pln i akurat w swojej branży jest najsilniejszym podmiotem,małe sklepy internetowe-wszystko mozliwe.
    P.S.Prosiłem o podanie DOL,ale w liczbach...Ile wynosi DOL dla Oponeo po III kwartale?I jak możliwy byłby spadek zysku przy takim wskaźniku...?I poproszę o jakikolwiek przykład firmy,który ma wyższy DOL...
    Na początek mały wykład dotyczacy miernika ryzyka operacyjnego jakim jest wskaźnik efektu dźwigni operacyjnej (DOL - degree
    of operating leverage) będący relacją względnych zmian zysku operacyjnego do względnej
    zmiany wielkości sprzedaży.
    Procentowa zmiana EBIT Δ EBIT / EBIT x ( c – kz )
    DOL = = =
    Procentowa zmiana sprzedaży Δ x / x x ( c – kz) – Ks operacyjne
    EBIT [earnings before interest and taxes] = x ( c - kz) - Ks operacyjne
    Wskaźnik efektu dźwigni operacyjnej jest wyliczany dla danej wielkości sprzedaży x.
    Jego wartość różni się dla różnych wielkości sprzedaży. Jeżeli poziom sprzedaży jest bliski poziomowi wyznaczającemu próg rentowności, poziom wskaźnika DOL jest wysoki.Wraz ze wzrostem wielkości sprzedaży poziom wskaźnika DOL maleje, co oznacza,że zmniejsza się ryzyko operacyjne . Dzieje się tak dlatego, że spada udział kosztów stałych w relacji do przychodów ze sprzedaży.
    Wskaźnik efektu dźwigni operacyjnej jest miernikiem elastyczności (wrażliwości)
    zysku operacyjnego pod wpływem zmian wielkości sprzedaży. Wartość wskaźnika efektu
    dźwigni operacyjnej informuje, o ile procent wzrośnie (lub spadnie) zysk operacyjny na
    skutek jednoprocentowego wzrostu (spadku) sprzedaży. Jak więc wynika z tego wywodu piszesz bzdety , bo wyższy wskaźnik będą miały wszystkie firmy o gorszej działalności operacyjnej , wskaźnik DOL o niższej wartości znamionuje spadek ryzyka działności operacyjnej w firmie. Co - jak pokazuje aktualny rynek - ma się nijak do kursu akcji firmy na rynku. A teraz jeszcze raz poczytaj swoje wypociny i pomyśl co najlepszego piszesz. Wykład masz za darmo , straty na oponeo niestety realne. Pzdr.
    Nie prosiłem o wykład-całkowicie bzdurny,jak się okazało,widać,że kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz,albo się nie douczyłeś,a teraz po prostu wyszło szydło z worka,że nie masz żadnej wiedzy w tym temacie.W przypadku DOL, wraz ze wzrostem wartości sprzedaży firmy jej zysk operacyjny wzrasta w sposób ponad proporcjonalny. Ale widzę,że tego nie wiesz.Ja napisałem grzeczną prosbę,a skoro potem użyłeś określenia "bzdety"-to właśnie dałeś przykład określenia "nie na poziomie",gdyż jeśli cokolwiek wydaje ci się inaczej,to najpierw zapytaj na przyszłość skąd dane wyliczenia lub jakieś zdanie,a tak to zniechęcasz do siebie,bo ja nie mam ochoty polemizować z jakimkolwiek marginesem,tylko ewentualnie z ludźmi na poziomie,którzy jeśli nawet mają inne zdania,to oznajmniają to w sposób kulturalny.Poza tym podając jakiekolwiek poziomy cenowe kursu,to robisz z siebie typowego naganiacza do sprzedaży bzdurnie sugerując bankructwo firmy,która w żadnym roku obrotowym nie wykazywała straty i która ma na koncie pokaźną ilość środków własnych.
    Poraz ost.pytam merytorycznie o wskaźnik DOL dla Oponeo, po IIIkwartale,więc albo go podaj,ale napisz wprost,że nie umiesz policzyć
    4 - policzyłem bez problemu.
  • Re: ARAMIS Autor: ~luki [79.186.163.*]
    jesli zarzucasz mi klamstwo to najpierw sprawdz dokladnie jaki mam ip neostrada jestem z bydgoszczy a wiec klamiesz to ty po drugie dowiesz sie niebawem jakie sa i beda wyniki ale to twoj problem nie moj ja tylko ostrzegam
  • Re: ARAMIS Autor: ~fakt [87.99.20.*]
    Kurs już by się przebił przez 6zł ale chyba uparł się ten z tym piątkowym batonem i sprzedaje go na raty ale jak to sprzeda to powinniśmy już od jutra iść do góry powyżej 6zł i to zdecydowanie!
  • Re: ARAMIS Autor: ~fakt [87.99.20.*]
    Zostało mu chyba już mniej niż 1000k ale jutro pójdzie to na poczatku sesji w tri miga.Pewnie grał pod wyniki i liczył na ogromne zyski a teraz pewnie przerzuca na KGHM lub inną spółkę z wig20.Typowy kapitał szybko spekulacyjny.
[x]
OPONEO.PL -0,91% 87,20 2025-09-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.