Wątek trochę zaczepny, ale ciekaw jestem opini i oczekiwań.
Czy premiera podobna do contraband będzie sukcesem przy aktualnej kapitalizacji? Jakie Fair value? Czy big cheese może być wyznacznikiem?
Moje przemyślenia są to takie: cena gry 24.99$ po 15% zniżce wyniesie 21,24$ czyli 21.24*4.15$=88,14zł.
Z tego 30% prowizji dla Steam i zostaje 61,69zł z tego 31% dla inwestora + Playway i zostaje 42.56 zł dla Pyramid Games na czysto z jednej sztuki, czyli gdyby premiera wyszła jak Contraband Police który do tej pory(2 miesiące od premiery) sprzedał się w ilości 300k(tak pokazuje steam) to liczymy 42.56*300000=12768000zł(dwanaście milionów siedemset sześćdziesiąt osiem tysięcy złotych) porównując to do gamingowego C/Z 21 spółka była by warta 268 milionów złotych czyli razy 5 od obecnego kursu. Wiadomo jeszcze należy doliczyć koszty gry ale ja podliczyłem tylko 2 miesiące sprzedaży. Dzięki za uwagę
Jak ja mówiłam o kapitalizacji 500mln czyli około x10 obecnej w okresie 2-3 lat, a dokładnie po uruchomieniu trybu co-op to każdy się śmiał. Moim zdaniem to realne. Poza tym jest też coś takiego jak kobiece przeczucie... :-
To wczesny dostęp. Oceny można wyciągać, plus tego trybu jest taki, ze jest druga szansa - kolejna premiera tej samej gry, z lepsza widocznością Steam.
No ciekawe jak to się potoczy:)
Dzięki za odp, mniej więcej podobnie liczyłem. Jeśli rzeczywiście by się taki scenariusz rozegrał, a wiadomo że będzie jeszcze coop to uznałbym to za bardzo udana premierę.
Jakie oceny miała beta OM? Moim zdaniem PLW jest świadomy potencjału gry. Jakość musi być dobra. Wyciąganie jakości to trudny i długotrwały proces. Nie liczyłbym na to.
Beta miała 86% pozytywne. A ja po Castle flipper wiem, ze potrafią i gdyby to było ich IP a nie Gaming Factory to na tej grze zarobiliby ładne pieniądze. Niestety, zostali zablokowani.
Obecnie szacowanie wartości godziwej to trochę wróżenie z fusów. Możemy co najwyżej kreślić scenariusze typu "powtórzenie sukcesu Contrabandy" albo "powtórka Car Mechanica". W obu scenariuszach już za tydzień możemy mieć kapitalizację na poziomie render cube czy big cheese. Ale trzeba też pod uwagę klapę (chociaz po ostatnim wystrzale popularności taki scenaiusz stał sie znacznie mniej prawdopodobny niż chociażby tydzień temu). Możemy też pobawić się w próby ustalenia "co jest w cenie". Wg mnie przy obecniej kapitalizacji (ok. 50-55 mln zł) mamy oczekiwania peaku w okolicach 2 tys. osób i sprzedaży OM w ciągu roku na poziomie ok. 150-200 tys. kopii.
Mam wrażenie z w piątek niepotrzebna panika była :D trochę osób spanikowała brakiem przyrostów. Szkoda, bo było nawet pisane tutaj, o której wejdą na popular upcoming
Ostatnie zdanie @rony90 - 100% zgody. Tez to tak fundamentalnie widzę, a biorąc pod uwagę nieujawniony tytuł, konsole DFH itd. to myśle, ze nawet niższy wolumen sprzedaży w ciągu roku, obroni obecna wycenę. Dlatego czuje względny komfort obecnie.
Dnia 2023-05-07 o godz. 21:41 ~Szpajza napisał(a): > Moje przemyślenia są to takie: cena gry 24.99$ po 15% zniżce wyniesie 21,24$ czyli 21.24*4.15$=88,14zł. > > Z tego 30% prowizji dla Steam i zostaje 61,69zł z tego 31% dla inwestora + Playway i zostaje 42.56 zł dla Pyramid Games na czysto z jednej sztuki, czyli gdyby premiera wyszła jak Contraband Police który do tej pory(2 miesiące od premiery) sprzedał się w ilości 300k(tak pokazuje steam) to liczymy 42.56*300000=12768000zł(dwanaście milionów siedemset sześćdziesiąt osiem tysięcy złotych) porównując to do gamingowego C/Z 21 spółka była by warta 268 milionów złotych czyli razy 5 od obecnego kursu. Wiadomo jeszcze należy doliczyć koszty gry ale ja podliczyłem tylko 2 miesiące sprzedaży. Dzięki za uwagę
Twoje wyliczenia są bez sensu.
Zapomniałeś o VAT, o tym że cena jest różna dla poszczególnych krajów np Chiny Rosja mają dużo niższe ceny, + inne koszty
W praktyce zostanie 50-55% z czego 31% ma pójść dla inwestora.
Fair value zależy od zysków jakie spółka będzie osiągała w następnych latach. Obecnie prognozowanie jest obarczone sporym ryzykiem błędu. Trzeba poczekać do premiery EA.
Niemniej jednak zabawne jest, że takiemu jackowi nagle się zachciało o 6 rano z hakiem wrzucać tematy na forum, że gra mu się nie podoba. Nie jest zainteresowany spółką, gra się nie podoba, no ale wejdzie tak rano i napisze. Niebywałe.