Na wstępie, moje ruchy na getinie. Kupiłem po 0,82 sprzedałem w piątek po 0,91 i kupiłem w czwartek po 0,408 ( bo dziwił mnie ten popyt i duże batony. kupiłem wbrew rozumowi, logice) wstawiłem posta "czemu ludzie kupują" i też kupiłem kilka sztuk ( wtedy będę obserwował wykres, w innym przypadku skupię się na czymś innym) Nie załapałem się na dywidendę ( celowo) Teraz pytanie, trzymać papier? Warto? Jaka sytuacja w spółce? z tego co ja wiem to jest kiepsko, ale nie tragicznie :)
Prawo do Dywidendy . To była przyczyna kupna akcji na dzień 02.05.2023. Natomiast wykup akcji po spadku kursy to obniżenie wartości kupna akcji w trakcie praw do dywident . Np kupiłeś akcje po 0,9 w dniu 02.05.2023 to masz prawo dywidend . Ale ten kurs w dniu 04.05.2023. Spadł do 0.34. więc możesz dokupić akcje po tej cenie w celu zmniejszenia straty kupna po kursie 0.9. Tak to działa i na tym polega giełda , a jeśli nie kupiłeś po 0.9 tylko po 0.4. innego dnia to jest normalna transakcja giełdowa i czekasz na wzrosty .
Dnia 2023-05-05 o godz. 16:31 ~Niko87 napisał(a): > Na wstępie, moje ruchy na getinie. Kupiłem po 0,82 sprzedałem w piątek po 0,91 i kupiłem w czwartek po 0,408 ( bo dziwił mnie ten popyt i duże batony. kupiłem wbrew rozumowi, logice) wstawiłem posta "czemu ludzie kupują" i też kupiłem kilka sztuk ( wtedy będę obserwował wykres, w innym przypadku skupię się na czymś innym) Nie załapałem się na dywidendę ( celowo) Teraz pytanie, trzymać papier? Warto? Jaka sytuacja w spółce? z tego co ja wiem to jest kiepsko, ale nie tragicznie :)
Z tego co dosłyszałem (nie jestem w stanie podać źródła ) sytuacja banku jest niezła bank jest obecnie rentowny chociaż ukraińcy rzucają mu kłody pod nogi.
witam, trzymam papier, kurs rośnie, nie ma źle. Jak to bywa, może być korekta. I tu pojawia się pytanie? jeśli będzie korekta ( czy będzie) to poprawiać?