Cześć, Chciałbym zaproponować zabawę w typowanie przychodów. Oczywiście nie mamy danych sprzedażowych za marzec, ale pospekulujmy: Przychody styczeń 2023 + 47%, luty+36%, .marzec - zagadka ale idąc tropem spadku tempa przychodów załóżmy +25%.Uśredniając daje nam to +36% wzrostu ze sprzedaży danych w I kwartale 2023. W zeszłym roku było to 7,5mln. Zatem teraz wychodzi 10,2 mln. Zagadką pozostaje pozostała działalność, która pewnie wygeneruje stratę. Moje szacunki to ok. 11,5 - 12mln przychodu w I kwartale. Jeśli chodzi o zysk netto jest zbyt dużo zmiennych i nie podejemuję się podać jego wysokości.
Mamy informację o sprzedaży danych za marzez+41% rok do roku. Znakomity wynik. Kontynuując zabawę mamy uśredniony wynik kwartału +41% rok do roku. Oczywiście tu może wkraść się błąd bo sprzedaż nie musi być rozłożona równomiernie. W luty może być wyższa niż np. w marcu. Pomijając ten fakt sprzedaż danych za I kwartał powinna się kształtować w granicach 10,5mln PLN. Całkowite przychody ze sprzedaży to 12,5-13,0 mln PLN. Jak Waszym zdaniem to będzie wyglądać? Może ktoś pokusi się o oszacowanie zysku netto? Fusy mówią 4,5 mln PLN ;) Zapraszam do zabawy.
Obroty są słabe bo nikt nie chce oddać tak taniej spółki. Wsiadając po 5 zł Nawet mi się nie śni żeby oddać po 90. Dwa lata temu mi ktoś mówił 35 zł to wszystko. Jak ktoś twierdzi że spółka jest za droga to znaczy że nie zna tego segmentu :)
ale tutaj nie ma co się spodziewać sensacji po raporcie bo ile zarobili mniej więcej można już wywnioskować po dynamice którą podają co miesiąc i porównać dane z zeszłym rokiem (pierwszy kwartał jak wiemy co zresztą potwierdzał zarząd w ostatnim czacie jest zawsze najsłabszy ze względu na sezonowość), istotne to będą natomiast kolejne dane co do dynamiki za kolejne miesiące i rodzaj oraz jakość przejęć o których wspominali
Dnia 2023-04-25 o godz. 22:02 ~Fenomenolog napisał(a): > Cześć, > Chciałbym zaproponować zabawę w typowanie przychodów. Oczywiście nie mamy danych sprzedażowych za marzec, ale pospekulujmy: > Przychody styczeń 2023 + 47%, luty+36%, .marzec - zagadka ale idąc tropem spadku tempa przychodów załóżmy +25%.Uśredniając daje nam to +36% wzrostu ze sprzedaży danych w I kwartale 2023. > W zeszłym roku było to 7,5mln. Zatem teraz wychodzi 10,2 mln. Zagadką pozostaje pozostała działalność, która pewnie wygeneruje stratę. Moje szacunki to ok. 11,5 - 12mln przychodu w I kwartale. Jeśli chodzi o zysk netto jest zbyt dużo zmiennych i nie podejemuję się podać jego wysokości. > > Zapraszam do zabawy.
Zastanawia mnie koszt Zakup mediów i danych. Wzrost kosztów aż o 1.2mln było 2.9 jest 4.1mln. Dostawcy życzą sobie o wiele więcej za dane? Reszta jak dla mnie ok.
Po to że marżowy biznes rośnie 40% rocznie, po to że nawet przy średnich wynikach nie jesteśmy bardzo przegrzani. Po to że mogą się podpiąć bo banki związanej z AI
zaczynają mnie bawić te wpisy że coś mniej albo inaczej, przecież pisałem wczoraj że wyniki są mniej więcej znane bo wystarczy sobie przemnożyć wynik z pierwszego kwartału 2022 przez uśrednioną szacunkową dynamikę sprzedaży która wynosiła 41%, po przemnożeniu przez 41% zarówno przychodów, EBIDTA czy zysku netto wychodzą liczby z raportu (różnica 1,5 procent) więc nawet nie trzeba czekać na raport (to samo będzie w kolejnym kwartale) zgadza się co do joty, można samemu sprawdzić
Teraz ludzie nienawidzą bo spółka nie pokazała fajerwerków ale to było wiadome. Trochę tylko ebbida i zysk mały... Niedlugo ludzie się nakreca jak ogłoszą jakieś przejęcie. Biznes im rośnie więc zdarzenia jednorazowe będą miały coraz mniejszy udział. Mnie tylko zastanawia wzrost kosztu zakupu mediów, bo jak się okaże że ceny zdobywania danych będą rosły szybciej niż sprzedaż to jest problem...
Pierwsze wrażenie po raporcie - rozczarowanie. Przeczytałem prezentacje dla inwestorów+raport i jest dobrze. Liczyłem na większy zysk netto, ale jest ok. Dodatkowo zwróciłem uwagę na to co kolega. Koszt zakupu danych i dodatkowo rosnąca strata na "pozostałej sprzedaży".
no ale dlaczego uważasz że EBIDTA jest mała? nie mogła być ani większa ani mniejsza (chyba że były by jakieś jednorazowe zdarzenia ale ich nie było), dokładnie jest taka jak wynikała z przelicznika, zobacz za pierwszy kwartał 2022 masz 4,534 EBIDTA, 2,216 zysku netto, 10,019 przychodów, i teraz dynamika sprzedaży danych wynosiła odpowiednio w stosunku do stycznia, lutego i marca 2022 47%, 36% 41% co daje średnio 41,33% (oczywiście jest to uproszczenie bo miesiące mogą się różnić jeśli chodzi o wskość kwot ale chodzi o rząd wielkości) i teraz te uśrednione 41,33% mnożymy przez wyniki z pierwszego kwartału 2022 i wychodzi odpowiednio 6,497 EBIDTA, 3,131 zysku netto i 14,357 przychodów, wyniki z raportu to 6,319 EBIDTA 3,002 zysku netto 13,938 przychodów także jak widać stosując ten przlicznik można w łatwy sposób obliczyć jakie będa wyniki i tak było w tym przypadku (róznice są kosmetyczne), te dane są ogólnie podane na bankierze w zakłądce wyniki finansowe więc jest to wyjątkowo proste do sprawdzenia, każdy kwartał jest obciążany kosztem programu motywacyjnego tak na marginesie (akcje ze skupu który robili) i będzie to robione jeszcze do końca roku (w zeszłym roku też tak było) polecam stronę 18 z raportu
precyzyjnie co do procenta nigdy nie policzysz bo musieliby oprócz dynamiki sprzedaży danych podawać też konkretne kwoty za każdy miesiąc a kwoty są znane jedynie za cały kwartał z raportu, niemniej chodzi o wyliczenie rządu wielkości z dokładnością powiedzmy 10-15%, ten kwartał stosując przelicznik wyszedł faktycznie bardzo precyzyjnie bo różni się tylko 1,5% od wyniku, mimo wszystko daje on pogląd z wyprzedzeniem czego można się spodziewać nie wróżąc z fusów