prymitywne zagrania się zaczęły. Tylko, że bez efektu. Już kiedyś pisałem, że zapraszam niżej. Poniżej 10 chętnie dokupię. A najlepiej jak kurs zostanie na tym poziomie do odcięcia. Będzie super cena. Kilka złotych przy wartości księgowej ponad 17 zł. Uwielbiam takie spółki.
PKP CARGO itp. Tylko te powiązania z Skarbem Państwa i polityka. Nie do końca jest zaufanie do takich spółek, gdzie stanowiska bardzo często rozdziela się wedle klucza politycznego, a nie kompetencji, kwalifikacji.
Prawda jest taka, ze prywatni inwestorzy w przypadku, gdy mają potężne pakiety akcji, chcą sobie wypłacać jak największy hajs żeby zbierać owoce swojej pracy. Dadzą na dywidendę tyle ile mogą nie zagrażając stabilności firmy.
W spółkach SP mają inną zasadę - dać jak najmniej a najlepiej nie dać nic pod byle pretekstem.
Ja ostatnio dostałem z liścia w twarz na przywołanym tutaj Torpolu, a do tej pory uważałem ją za jedną z nielicznych rozsądnie zarządzanych spółek SP. No ale jak akcje przejął CPK to już trzeba było wychodzić, jednak rekordowo wysoka dywidenda nęciła. Wyszło mi, ze przy przyjęciu podobnego przelicznika co w 2022 powinno być 5-6 zł, no i dostałem figę z makiem. Generalnie największy żal na Torpolu mam do prezesa, bo uważałem że jest w miarę uczciwy a celowo wprowadził akcjonariuszy w błąd twierdząc że przejecie akcji przez CPK nic nie zmieni w polityce firmy. Inna spraw, że polityka dywidendowa się nie zmieniła, po prostu ogłosili że jej nie będzie:)
Dobrze że miałem akcje za średnio 16-17 zł to rozstałem się ze spółką bez strat, ale niesmak pozostał i tylko utwierdził mnie w zasadzie - żadnej spółki SP w portfelu na dłużej (co najwyżej pod kółka).
Dnia 2023-04-25 o godz. 19:38 ~Free napisał(a): > Prawda jest taka, ze prywatni inwestorzy w przypadku, gdy mają potężne pakiety akcji, chcą sobie wypłacać jak największy hajs żeby zbierać owoce swojej pracy. Dadzą na dywidendę tyle ile mogą nie zagrażając stabilności firmy. > > W spółkach SP mają inną zasadę - dać jak najmniej a najlepiej nie dać nic pod byle pretekstem. > > Ja ostatnio dostałem z liścia w twarz na przywołanym tutaj Torpolu, a do tej pory uważałem ją za jedną z nielicznych rozsądnie zarządzanych spółek SP. No ale jak akcje przejął CPK to już trzeba było wychodzić, jednak rekordowo wysoka dywidenda nęciła. Wyszło mi, ze przy przyjęciu podobnego przelicznika co w 2022 powinno być 5-6 zł, no i dostałem figę z makiem. Generalnie największy żal na Torpolu mam do prezesa, bo uważałem że jest w miarę uczciwy a celowo wprowadził akcjonariuszy w błąd twierdząc że przejecie akcji przez CPK nic nie zmieni w polityce firmy. Inna spraw, że polityka dywidendowa się nie zmieniła, po prostu ogłosili że jej nie będzie:) > > Dobrze że miałem akcje za średnio 16-17 zł to rozstałem się ze spółką bez strat, ale niesmak pozostał i tylko utwierdził mnie w zasadzie - żadnej spółki SP w portfelu na dłużej (co najwyżej pod kółka). > > .
A przy obecnej władzy współczynnik ryzyka jeszcze razy 2 :(