• O widzę, że.. Autor: ~Inwestor [46.204.41.*]
    prymitywne zagrania się zaczęły. Tylko, że bez efektu. Już kiedyś pisałem, że zapraszam niżej. Poniżej 10 chętnie dokupię. A najlepiej jak kurs zostanie na tym poziomie do odcięcia. Będzie super cena. Kilka złotych przy wartości księgowej ponad 17 zł. Uwielbiam takie spółki.
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~Inwestor2022 [85.221.156.*]
    Pełna zgoda.
    Tanie zagrywki, a trolle na mnie nie działają.
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~ziom [193.227.123.*]
    trzeba cierpliwie czekać do ogloszenia info w sprawie dywidendy...mało kto i tak oddaje akcje, obroty są mizerne. 3mać i nie pękać.
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~abc [83.18.211.*]
    Dnia 2023-04-25 o godz. 14:02 ~Inwestor2022 napisał(a):
    > Pełna zgoda.
    > Tanie zagrywki, a trolle na mnie nie działają.

Są spółki o WK ponad 12 zł a kurs 2,2 zł i nikt nie zabija się o akcje
    podaj przykłady
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~abc [83.18.211.*]
    Dnia 2023-04-25 o godz. 14:25 ~Inwestor2022 napisał(a):
    > podaj przykłady

Rank Progress
    Luz, porównujesz spółkę, która przychody ma w milinach do spółki, która ma przychody w miliardach?
    Nieźle.
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~Nowy [89.64.51.*]
    PKP Cargo ...Wartość księgowa 72 zł na akcję, a kurs 15 zł.... Także tego :)
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~OBSER [5.184.118.*]
    PKP CARGO itp. Tylko te powiązania z Skarbem Państwa i polityka. Nie do końca jest zaufanie do takich spółek, gdzie stanowiska bardzo często rozdziela się wedle klucza politycznego, a nie kompetencji, kwalifikacji.
    Patrz PZU, Orlen.
    Spółki powiązane z SP.

• Re: O widzę, że.. Autor: ~OBSER [46.205.133.*]
    Ja osobiście unikam spółek SP. Ostatnio był dobry przykład co się stało na TORPOL-u. Oczywiście każdy ma swoją strategię.
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~Inwestor [46.204.41.*]
    Dokładnie. Spółki SP są obarczone dodatkowym ryzykiem.
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~Rx [194.177.28.*]
    JSW najlepszy przykład
    Dnia 2023-04-25 o godz. 18:47 ~Rx napisał(a):
    > JSW najlepszy przykład

Ale jak poleci na 10 będzie dobra okazja
  • Re: O widzę, że.. Autor: ~Free [78.8.105.*]
    Prawda jest taka, ze prywatni inwestorzy w przypadku, gdy mają potężne pakiety akcji, chcą sobie wypłacać jak największy hajs żeby zbierać owoce swojej pracy. Dadzą na dywidendę tyle ile mogą nie zagrażając stabilności firmy.

W spółkach SP mają inną zasadę - dać jak najmniej a najlepiej nie dać nic pod byle pretekstem.

Ja ostatnio dostałem z liścia w twarz na przywołanym tutaj Torpolu, a do tej pory uważałem ją za jedną z nielicznych rozsądnie zarządzanych spółek SP. No ale jak akcje przejął CPK to już trzeba było wychodzić, jednak rekordowo wysoka dywidenda nęciła. Wyszło mi, ze przy przyjęciu podobnego przelicznika co w 2022 powinno być 5-6 zł, no i dostałem figę z makiem. Generalnie największy żal na Torpolu mam do prezesa, bo uważałem że jest w miarę uczciwy a celowo wprowadził akcjonariuszy w błąd twierdząc że przejecie akcji przez CPK nic nie zmieni w polityce firmy. Inna spraw, że polityka dywidendowa się nie zmieniła, po prostu ogłosili że jej nie będzie:)

Dobrze że miałem akcje za średnio 16-17 zł to rozstałem się ze spółką bez strat, ale niesmak pozostał i tylko utwierdził mnie w zasadzie - żadnej spółki SP w portfelu na dłużej (co najwyżej pod kółka).

.
    Dnia 2023-04-25 o godz. 19:38 ~Free napisał(a):
    > Prawda jest taka, ze prywatni inwestorzy w przypadku, gdy mają potężne pakiety akcji, chcą sobie wypłacać jak największy hajs żeby zbierać owoce swojej pracy. Dadzą na dywidendę tyle ile mogą nie zagrażając stabilności firmy.
    >
    > W spółkach SP mają inną zasadę - dać jak najmniej a najlepiej nie dać nic pod byle pretekstem.
    >
    > Ja ostatnio dostałem z liścia w twarz na przywołanym tutaj Torpolu, a do tej pory uważałem ją za jedną z nielicznych rozsądnie zarządzanych spółek SP. No ale jak akcje przejął CPK to już trzeba było wychodzić, jednak rekordowo wysoka dywidenda nęciła. Wyszło mi, ze przy przyjęciu podobnego przelicznika co w 2022 powinno być 5-6 zł, no i dostałem figę z makiem. Generalnie największy żal na Torpolu mam do prezesa, bo uważałem że jest w miarę uczciwy a celowo wprowadził akcjonariuszy w błąd twierdząc że przejecie akcji przez CPK nic nie zmieni w polityce firmy. Inna spraw, że polityka dywidendowa się nie zmieniła, po prostu ogłosili że jej nie będzie:)
    >
    > Dobrze że miałem akcje za średnio 16-17 zł to rozstałem się ze spółką bez strat, ale niesmak pozostał i tylko utwierdził mnie w zasadzie - żadnej spółki SP w portfelu na dłużej (co najwyżej pod kółka).
    >
    > .

A przy obecnej władzy współczynnik ryzyka jeszcze razy 2 :(
[x]
BOWIM 0,00% 4,94 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.