Tak i ten dylemat czy zostać czy sprzedać i kupić jutro . Do 27 lipca trzeba czekać i zapłacić podatek natychmiast może lepiej wziąć zysk z akcji a akcje kupić jutro po niższej cenie. Pytanie jak niższej hmmmm ryzyk fizyk. Jeśli uda się kupić po 76 to jeszce to by się opłacało . Doradzcie ....
W grudniu sprzedalem przed dywidenta i sie odkupilo taniej. Rok temu jak byla dywidenta to tez spadlo wiecej od dywidenty ,ale wtedy nie bylo wiadomo o wezwaniu. Bezpiecznie kupic ponizej sredniej 3 miesiecznej jak spadnie.
Bardzo duzo akcji zostalo kupionych przez dwie sesje wiec moga podciagnac kurs do gory , zeby jutro mniej spadlo. Mala jest podaz akcji wiec pytanie kto bedzie chcial sprzedawac jutro ponizej 80zl ? Tym bardziej ze straci na akcjach kupionych powyzej 80zl. Dywidenta jest dobra dla funduszy i walscicieli bo musza trzymac akcje , dla przecietnego inwestora niekoniecznie.
Jezeli kurs by urosl dzis wiecej to warto zaryzykowac jak nie to przy 74zl jak by spadlo nie ma sensu sprzedac bo mozna nie odkupic tym pardziej ze po prognozach za I kwartal wysypalo sie masa ludzi z akcji i beda chcieli odkupic podbjajac kurs do gory. Duzo liczy osob ze odkupi taniej.
No ten rok jednak inny . Jednak jak będzie jutro 75 zł a średnia cena z 3 miesięcy jest już w okolicach 79 a wezwanie za rogiem to ciężko aby się to dyskonto utrzymało. A jeszce nadmienie że jeśli cena jutro i w następnych dniach utrzymywała by się np w okolicach 75 to średnia cena z 6 i 3 miesięcy będzie dalej rosła . Jeszce kilkanaście dni będą wypadać ceny z lutego w okolicach 72 do 75 zł a wpadać aktualne
Jezeli bym wiedzial ze spadnie o dywidente bym sprzedal. Ostanie mocne kupi jest na 79 - 80zl , wiec moze tam spasc i albo sie odkupi albo nie bedzie mialo sie akcji na wezwanie. Kazdy liczy ze odkupi taniej wiec moze tak nie byc. Jezeli by uroslo na 89 dzis to bym sprzedal.
Podatek jest 2zl . Wiec trzeba liczyc ze spadnie te 8zl jutro to taka zamrozona kasa z dywidenty do konca lipca. Dzis konczy minimum 85zl to jutro moze spasc na 77zl i pytanie czy ktos bedzie sprzedawac . Ja bardziej obsatawiam zamkniecie 79 - 80zl , moze spasc wiecej ale na malym obrocie. Wezwanie wisi w powietrzu moze byc ogloszone w kazdej chwili jak maja zgode, wiec sprzedajac dzis jutro trzeba odkupic nie wazne po ile bo albo trzyma sie akcje na wezwanie albo nie.
Wezwanie na Alumetal bylo w tamtym roku i nie doszlo do skutku bo nie mili zgody Komisji Europejskiej. KE na czas na wydanie zdody chyba do 23 maja i wiec jak bedzie zgoda powiedzieli ze oglosza dopiero wezwanie.
Dnia 2023-04-25 o godz. 09:31 ketchup1 napisał(a): > Tak i ten dylemat czy zostać czy sprzedać i kupić jutro . Do 27 lipca trzeba czekać i zapłacić podatek natychmiast może lepiej wziąć zysk z akcji a akcje kupić jutro po niższej cenie. Pytanie jak niższej hmmmm ryzyk fizyk. Jeśli uda się kupić po 76 to jeszce to by się opłacało . Doradzcie ....
Wszystko zależy od ilości posiadanych akcji, do 500 można ryzykować wyżej chyba nie.
Zreszta nie ma to znaczenia bo wiekszosc ludzi sprzedala akcje na wzroscie z 80 na 86 i teraz ostanio przez 2dni wytrzepali ludzi. Na forum jest tylko kilka osob co maja jeszcze akcje i pisza. W obrocie juz zostalo bardzo malo akcji.
Jakby uroslo dzis na 90zl ale by zalatwili ludzi. Co najwyzje by odkupi sobie akcje 2-3 taniej jutro jak sprzedali. Nie potrzeba duzo kasy zeby pociagnac kurs na 90zl.
To twoja decyzja. Dostaniesz tylko 8,5 zl bo 2 zl odrazu zabiora na podatek i kurs moze spasc o 10zl wiec stracisz na akcjach kupionych teraz. Wiec lepiej chyba jutro kupic moim zdaniem. Chyba ze kupiles akcje juz dawno temu i nie stracisz na akcjach jak spadna.
Ja na miejscu Hydro bym oglosil wezwanie jutro po 90zl. Zeby ci co sprzedali akcje nie odkupili. Inaczej jutro bedzie masowe odkupywanie akcji taniej w promocji po odcieciu dywidenty. Spadek ponizej sredniej 3 miesiecznej uwazam za okazje zakupu pod wezwanie jakby bylo.
Taka z cen zamknięcia to 78.6 będzie dzisiaj . Taka właściwa ustawowa zdaje się wyżej w okolicach 79. I jeśli cena będzie się utrzymywała powyżej tych cen z początków lutego 70 75 to będzie jeszce rosła . Ale do wezwania pewnie zostanie cena w tych okolicach średniej może trochę wyżej.
Dnia 2023-04-25 o godz. 18:06 ketchup1 napisał(a): > Taka z cen zamknięcia to 78.6 będzie dzisiaj . Taka właściwa ustawowa zdaje się wyżej w okolicach 79. I jeśli cena będzie się utrzymywała powyżej tych cen z początków lutego 70 75 to będzie jeszce rosła . Ale do wezwania pewnie zostanie cena w tych okolicach średniej może trochę wyżej.
Dzięki za informację.ABC i Ketchup1! Interesujące będzie jutrzejsze otwarcie na ALUMETALU! Pozdrawiam.
Ja mam kilka kilo akcji. Dwa tygodnie temu zrealizowałem pokażne zyski i...odkupiłem akcje -ale już po wyższej cenie. Mocno jestem zaangażowany w tą spółkę.A więc i mocno jestem ciekaw CO DALEJ Z KURSEM BEDZIE SIĘ DZIAŁO. Nie sądzę by fundusze odpowiedziały na ponowne ewent. wezwanie poniżej 90pln/akcja Spółka jest bardzo PERSPEKTYWICZNA. Wolał bym by pozostała na GPW ; bo mało jest takich perełek na parkiecie. Np.Z KETAMI jestem za pan brat od 2016r I nigdy na tym papierze nie straciłem nawet 1pln.Biorę dywidendy oraz S/Kupuję jak widzę że mam zyski! Kura która znosi dobre jajka.-)))
Po prostu zabrali ci akcje jak tym po wynikach za 1 kwartał. A tak na serio też próbowałem robić krótka sprzedaż ale ciężko potem odkupic taniej. Jedynie mozna pograć jak jest jakies info. Jak się sprzeda źle potem nie dadzą odkupić taniej. Od 80 zł jak szło to chyba fundusze sobie kupowaly pod dywidente bo był duży ruch na akcjach i obroty skoczyły mocno.
Pamiętam że ktoś tłumaczył. Nie wiedziałem że to Ty. Zdziwiła mnie na średnia bo jest dużo niżej niż średnia z cen zamknięcia a jeszce miesiąc temu była wyzsza. I w miesiąc potrafiła się tak odchylić z +0.5 zł na -1.2 ? W paręnaście sesji? Nie pamiętam aby zamknięcia jakoś odbiegały w górę od cen transakcyjnych w dzień. Nikt sztucznie nie robił na zamknięcie tych wyższych cen. Po prostu wydaje mi się to dość nieprawdopodobne.
No Dywidenda jest wypłacana zawsze pomniejszona już o podatek . Ten od zysków kapitałowych ten sam co płacisz co rok. Tyle że natychmiast. No i już tak będąc w temacie mamy takie podatki że np można mieć stratę giełdowa np w tym roku a podatek od zysków i tak zapłacić ..... biorąc właśnie dywidendę .