46 mln zysku , a kapitalizacja ledwie 200 parę mln. Myślę, że nie dywidenda jest tu w tej chwili najważniejsza, ale urealnienie ceny tego cennego waloru.
uważam, że przy zmianie rozumowania zarządu i "dopuszczeniu" do akcjonariatu inwestora finansowego cena akcji w jednej chwili może podwoić swoją wartość. Myślę, że emisja po 70 zł jest możliwa, a zgromadzone środki w bardzo szybkim czasie pozwoliłyby na podwojenie przychodów spółki. Pracownicy, którzy otrzymali akcje mogliby cieszyć się ze wzrostu ich wartości, a ich motywacja do pracy jeszcze bardziej by wzrosła gdyby z tego programu mogli skorzystać w namacalny sposób, a nie tylko być wiecznymi posiadaczami niedowartościowanych akcji których nie maja prawa zbyć.... Od dawna jestem posiadaczem akcji tej spółki ( nie otrzymałem ich za darmo, niestety) i uważam, że jest to spółka z olbrzymim potęcjałem, który niestety od lat jest przyduszany poprzez dziwną polityke zarządzajacych. Trzymam je w przekonaniu, że zwycięży zdrowy rozsądek głównych akcjonariuszy, który sprawi, że wszyscy będziemy mogli cieszyć się przywróceniem atrakcyjności tej spółki i godziwą wyceną przez rynek na którą niewątpliwie Ropczyce zasługują !
Oni też młodzi nie są . Wystarczy tylko trochę poprzestawiać i zmienić te ich zatwardziałe i staroświeckie podejście i firma mogła by być fajna znana dywidendową porządną spółka publiczna tak jak np jakieś Kęty czy coś w tym stylu. I wycena to dwie wartości księgowej a nie jakieś 0.4 tak jak teraz.
@rop ale po co, by mieli tak robić? Zadaniem zarządu jest to, by firma była zyskowna. I to robią. A od wyceny waloru jest rynek. Skoro nie ma chętnych do kupna akcji, to rosnąć nie może. A że ich nie ma, to jakoś nie widzę tu winy zarządu. Zarząd jest odpowiedzialny za sprzedaż produktów firmy, a nie akcji.
Doskonale wiesz dlaczego nie ma chętnych! Zobrzydzili spółkę w oczach funduszy, mimo najlepszych wyników w historii po drodze działo się wiele obrzydliwych sytuacji lub co najmniej nieetycznych, rozumiem że jsteś w jakiś sposób spoiniwacony z tymi ludźmi stąd taki komentarz? Spójrz na Kęty gdyby tutaj była taka polityka to już dawno byłoby 200 PLN minimum.
Dnia 2023-04-26 o godz. 06:06 ~vlad napisał(a): > @rop ale po co, by mieli tak robić? Zadaniem zarządu jest to, by firma była zyskowna. I to robią. A od wyceny waloru jest rynek. Skoro nie ma chętnych do kupna akcji, to rosnąć nie może. A że ich nie ma, to jakoś nie widzę tu winy zarządu. Zarząd jest odpowiedzialny za sprzedaż produktów firmy, a nie akcji. > Siwiec sprzedał sobie milion akcji za udziały w ZM Invest i jeszcze dołożył z programu motywacyjnego. jeśli ty nie widzisz tu winy zarządu - znaczy jesteś ich pieskiem, lub nieuświadomionym forumowiczem.
A akcje własne które sobie rozdają a które miały zostać umorzone ? A próba ściągnięcia z giełdy ? To nie jest ich wina ? Ona nie wpływa na cenę ? Nie zniechęca do firmy ?
ktoś tu robi obroty pod zainteresowanie ulicy. widać jednak, że nic z tego nie wyszło. spółka była super poniżej 30. teraz to kapa. wynik zrobiony wyłącznie DOFINANSOWANIEM. generalnie bardzo słaby, w rzeczywistości połowa tego co rok temu. za chwilę wycofanie z GPW z pomocą papierów z systemu motywacyjnego. podsumowując: ślepa uliczka, kanał, ułuda okazji.