Rok temu informacja o wyniku była 17marca, a o dywidendzie 20 kwietnia. W tym roku informacja o wyniku była 23 marca, więc na razie nie ma powodu do niepokoju wg mnie
Tak poważnie wszyscy uczymy się przez całe życie ,ale jak się już nauczymy to musimy umrzeć .Pytanie co zrobić bo na pewno wszystko co mamy na tym świecie stracimy .Zatrzymać możemy tylko to co damy innym .Nie każdy jednak chce się dzielić z innymi Więc jak chociaż troszkę z tego świata zatrzymać? Jak zainwestować żeby coś twało wiecznie ?
Spokojnie nie po to ktoś dzisiaj kupował duże pakiety po 47 i 48 żeby za chwilę zaliczyć zwałę i jeszcze nie dostać dywidendy. Sam dzisiaj kupowałem po 47
Ok.Spokojnie ! Tylko PO CO to przewlekanie,odwlekanie, czarowanie.? Weż Dom Development.Po wynikach podali wysokość dywidendy -spokój. A piszę maila dziś do rzecznika d/s kontaktów z inwestorami ; a on mówi że nie wie....bo mu Zarząd nie podaje informacji. Smiech!Bałamucenie inwestorów!
Wg mnie po prostu sprawdzają na ile mogą sobie pozwolić jeżeli chodzi o dywidendę. Q1 był dość słaby wiec mogą zostawić w firmie więcej PLN pod przyszłe projekty. Osobiście obstawiam przedział 6-6-6.3 zł na akcje
Mam zupełnie inne zdanie wg mnie wysokość dywidendy zależy tylko i wyłącznie od tego jak wg zarządu będzie wyglądać sprzedaż bo 800 mln zł księgowanego zadłużenia to nic innego niż wołaty klientów i to właśnie sprzedażą finansowane są budowy .I teraz w mojej opinii myślę że zarządu też w 2 będziemy mieli do czynienia z gwałtowym wzrostem zakupów.Oczywiście zarząd tłumaczy że nie wie jaka bedzie sprzedaż ale w budownictwie też dzialają prawa fizyki i rynku.Jeśli w danym roku następuje przestój sprzedaży w następnym roku ta sprzedaż następuje podwójnie Przerabialiśmy to w 2020 zastój w sprzedaży bo klienci liczyli za namową analityków że ceny spadną ale jak tylko zobaczyli że ceny nie spadają a kryzys mija bo już chyba nikt nie wierzy że ceny spadną a wojna przeleje się na Polskę tak jak w 2021 ruszyli na zakupy nadrabiając 2020 rok tak teraz ruszą i nadrobią 2022 a deweloperzy niektórzy wstrzymali inwestycje . To jest samonapędzające się koło zastuj był bo wszyscy liczyli na spadki jak tylko zobaczą wzrosty cen będą na wyścigi kupować aby zdązyć przed wzrostem cen co spowoduje rozpoczęcie więcej budów a tym samym wzrost cen materiałów .Popyt jest tylko utajniony bo zapotrzebowanie jest na mieszkanie bardzo duże innymi słowy jeśli zarząd patrzy tak jak ja a patrzy bo nie obniża cen i nakupił gruntów to wypłaci wysoką dywidensę bo finansowanie będzie ze strony klientów .Problemem jest czy wysoka dywidenda jest dobra dla kursu chyba nie w 2021 dywidenda była 3 zł i kurs oscylował w granicy 50 zł w 2021'dywidenda 6zł a kurs w granicy 27 zł więc stawiam na wzrost kursu spowodowany gwałtowny wzrost sprzedaży już w 2 q bo jestem przekonany że tylko głupi mając pieniądze widząc że cena zaczyna rosnąć będzie czekał z zakupem mieszkania Atal buduje w największych miastach a tu widząc że jest szansa na zarobek mogą ujawnić się zagraniczni inwestorzy .