• Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~checked [88.220.94.*]
    Argumentacja Zarządu, dlaczego 50 groszy powinno być:

1. Przewidywany w 2022 roku zysk jednostkowy i skonsolidowany jest najwyższy w historii Spółki i Grupy, co uzasadnia wypłatę dywidendy w najwyższej w historii Spółki wysokości, zarówno kwotowo (ponad 2 miliony złotych), jak przypadającej na jedną akcję.
    2. Finansowanie projektów rozwojowych w ramach realizacji przyjętej strategii Grupy wymaga uczestniczenia w nich środkami własnymi. Zarząd uznaje, że dla zapewnienia wysokiego całkowitego zwrotu na inwestycji dla akcjonariuszy oraz dla bezpieczeństwa inwestycji w akcje Spółki, rekomendowana wysokość dywidendy jest optymalna w dłuższym horyzoncie inwestycyjnym, umożliwia bowiem dalszy zrównoważony rozwój Spółki w nieprzewidywalnym otoczeniu gospodarczym.
    3. Przeprowadzony program skupu akcji własnych w celu umorzenia, wyłącza akcje w posiadaniu Spółki z działu dywidendy i pozwala trwale zwiększyć kwotę wypłacaną na jedną akcję zwykłą.

Zysk netto z ostatnich znanych 4 miesięcy to 30 M PLN.
    Na skup akcji własnych wydali w zeszłym roku 5 M PLN. Teraz na dywidendę dają 2M. To by oznaczało, że przeznaczyli 7M z 30M na podział zysków dla akcjonariuszy. Oznacza to dystrybucję zysku na poziomie 23,33% wygenerowanych zysków. Jest to tylko delikatnie mniej od Arctica, który to też wypłaca rekordową dywidendę w tym roku.

Resztę pieniędzy pewnie już wydali albo jeszcze planują wydać na inwestycje. Nowa fabryka swoje pewnie kosztuje i nie mam nic przeciwko, by pieniądze miały być generowane przez spółkę w przyszłości zamiast dostawać je w dywidendzie i utrzymywać dotychczasową skalę działalności.
    Kontakt ze strony spółki jest słaby, nie wiemy więcej niż to co publikowali przy okazji espi o patencie i raporcie jeśli chodzi o potencjały nowej fabryki. Ale to, co Prezes puścił wtedy (45-75 M PLN przychodu rocznie więcej jak będą produkować na zdolnościach) brzmi ciekawie.
  • Re: Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~Panicz [78.152.255.*]
    Ale skup to chyba był realizowany z zysków za 2021r.
  • Re: Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~checked [88.220.94.*]
    Raczej czysto formalnie z zysków za 2021. Kasę to oni mieli z kontraktu rządowego na testy, który był na początku 2022r. Zrobiła się nadpłynność spółki w sytuacji, gdzie inflacja przekraczała 10%. Alternatywą było albo wypłacić dużą dywidendę w połowie roku 2023, ale narazić się na to, że złotówka złotówce nierówna i przez rok topnieje inflacyjnie albo zrobić skup i szybko się tej gotówki pozbyć. W ten sposób osoby, które chciały skorzystać z dystrybucji mogły od razu a reszta skorzystała na tym, że po umorzeniu będą mieć większy udział w spółce.

O ile pamięć mnie nie myli, insiderzy nie sprzedawali podczas skupu. Może to świadczyć o tym, że traktowali ówczesną cenę za niską lub chcieli zwiększyć swój udział w spółce po umorzeniu za pieniądze spółki. Tak też ja zrobiłem. Nie sprzedałem na skupie, bo uważałem cenę za niską i wolałem skorzystać, że pośrednio spółka płaci mi za zwiększenie mojego udziału.
  • Re: Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~Pinokio [5.173.112.*]
    Prezes w ciągu ostatnich 3 lat puszczał wiele "bąków" o Meksyku, Niemcach, niebotycznych zdolnościach produkcyjnych w zakresie testów na covida etc. Tak, ładnie i zręcznie zmanipulowałeś używając wyrażenia dystrybucja zysku. Krakowski Wiesio też dokonał historycznej dystrybucji zysku do własnej kieszeni. Tutaj 1 zł należało się jak psu kość. A 1,5 zł też było do udźwignięcia, biorąc pod uwagę redukcję po skupie. No, ale jak w RN są lizusy klepiące Prezesa po przysłowiowych plecach, to co się dziwić ?? A może nie ma pomysłu na to jak sprzedać to co ma wyprodukować nowa fabryka ? Albo liczą się tylko te pomysły, które są w głowie omnipotentnego Prezesa i RN nie ma nic do powiedzenia ? Tak kończy się nepotyzm w spółkach SP oraz prywatnych.
  • Re: Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~fiksiorek [193.193.67.*]
    Jeżeli zarząd podejmie decyzję o kolejnym skupie, to dla mnie będzie tylko i wyłącznie to oznaczało, że dążą do przejęcia jak największej ilości akcji, które później pakietowo razem z akcjami członków zarządu zostaną rzucone na tacę w celu dokonania przejęcia lub wykupu firmy przez inny podmiot. W tym roku sugeruję wszystkim akcjonariuszom wybrać się na przejażdżkę do Lublina na WZA, musimy trochę zawalczyć o swoje i w jakiś sposób wywrzeć presję na RN i prezesie, aby przynajmniej poprawić politykę informacyjną firmy.

Pozdrawiam
  • Re: Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~Pelikan [31.60.240.*]
    Trzeba policzyć szable i ich wywalić... Proste... Sprzedali się komuś wątpię że 20+ baniek i jeszcze to co w 4 kwartale zarobili ma iść na rozwój nowego blaszaka.... Niech mówią na co kasę wywalić chcą
  • Re: Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~Mj [83.9.182.*]
    Chyba nie za bardzo łapiesz o jakie kwoty może chodzić. Tu - jeśli dobrze ich kroki czytamy - gra idzie o wyceny kilka razy wyższe niż obecna kapitalizacja.
  • Re: Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~Ten [87.105.34.*]
    To co, trzymać i czekać zostaje.
  • Re: Dywidenda - ani me ani be - ile miało być to jest Autor: ~Pelikan [31.60.240.*]
    No chyba większość z nas do takich wniosków doszło... Ja tam czekam dalej
[x]
BIOMAXIMA 0,00% 13,00 2025-11-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.